Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Tra­di­cij­ski ple­so­vi i pje­sme za blag­dan­ski ugođaj

Folklorni i Tamburaški odjel Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva »Matija Gubec« iz Tavankuta održali su 10. travnja Uskršnji koncert u dvorani tavankutskog Doma kulture. Uz tamburaše nastupila je reprezentativna i srednja grupa Folklornog odjela Društva. Tradicijski plesovi, glazba i narodna nošnja nadahnjivali su publiku, a nastup plesača i tamburaša rezultat je entuzijazma i ljubavi prema folkloru članova Društva koji rade u vrlo lošim uvjetima, jer u dvorani Doma kulture, gdje vježbaju, nema grijanja.
    Za uspješan Uskršnji koncert zaslužan je prije svih rukovoditelj Folklornog odjela HKPD »Matija Gubec« Ivica Dulić, koji je u rad Folklornog odjela utkao svoje znanje i umijeće, kao i bogato iskustvo, a za uspješan nastup Folklornog odjela zaslužni su i Sandra Benčik, Ivana Nović i Boris Godar koji Duliću pomažu u radu, dok je za uspješan nastup Tamburaškog odjela zaslužan voditelj tog odjela Stipan Jaramazović, koji tradicionalnu folklornu i glazbenu umjetnost prenosi na mlađe naraštaje.
    Na Uskršnjem koncertu bio je nazočan i predsjednik HKPD »Matija Gubec« Branko Horvat koji dugo godina uspješno vodi ovo Društvo, dok je voditelj programa bio zamjenik predsjednika Društva Ladislav Suknović. »Tavankut je uvijek bilo mjesto gdje se tiho i jednostavno živjelo, mjesto gdje se vrijedno radilo i znojem polje zalijevalo. Tavankut je mjesto gdje je vrijedno srce paorsko kad je trebalo i pjesmu i svoj rad ponosno nosilo, to je mjesto gdje su stasali mladi čuvari kulture naše i običaja otaca naših«, kazao je među ostalim Ladislav Suknović između plesnih točki raznovrsnog programa koncerta, koje je publika dugotrajnim pljescima nagrađivala.
    Bogat program otpočeo je nastupom reprezentativne grupe Folklornog odjela koji su izveli izvorni bunjevački ples »Srdim se dušo«, vlaške plesove i plesove iz Like, nakon čega je srednja grupa izvela plesove iz Banata. Uslijedio je ponovo nastup reprezentativne grupe s plesovima iz Vranja, zatim srednje grupe s mađarskim plesovima i ponovo reprezentativne grupe s ljubavnim plesom s Kosova »Šota« te plesovima bačke Šokadije. Na koncertu srednja grupa Folklornog odjela izvela je još plesove iz Baranje i »Rokoko«, a reprezentativna grupa predstavila je publici plesove iz Posavine. U samostalnom glazbenom bloku upečatljivo se predstavio Tamburaški odjel, a na koncu Uskršnjeg koncerta reprezentativna grupa Folklornog odjela je plesala »Momačko kolo«, a zatim otpjevala uskrsnu pjesmu »Kraljice neba«.
    Nakon uspješnog Uskršnjeg koncerta u Hrvatskom kulturno-umjetničkog društvu »Matija Gubec« intenzivirat će se rad s najmlađom grupom Folklornog odjela, jer njih očekuje nastup na Dječjem folklornom festivalu koji će biti održan u Tavankutu početkom ljeta.
Z. Sarić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika