Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kon­ti­nu­i­ra­no sla­vlje­nje druženja pod okri­ljem li­kov­ne umjet­no­sti

U ponedjeljak 11. travnja u vestibilu subotičke Gradske kuće otvorena je izložba slika s 8. saziva međunarodne likovne kolonije »Bunarić« održane od 19. do 22. kolovoza prošle godine, a u organizaciji HKC »Bunjevačko kolo« iz Subotice.
    Subotičku likovnu publiku kao i brojne goste iz zemlje i inozemstva pozdravio je ravnatelj Likovnog odjela HKC »Bunjevačko kolo« Josip Horvat. »Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo večeras pod svodovima Gradske kuće u ovo travanjsko predvečerje pozdraviti vas u ovako velikom broju«. Prilikom otvorenja nastupili su mladi tamburaši iz HKC »Bunjevačko kolo« koji su zajedno s vokalnom solisticom Marijom Jaramazović izveli pjesmu »Hej salaši«. Također, priliku da nastupe, dobili su i recitatori Hrvatske čitaonice koji su u ovoj godini postigli zapažene rezultate na smotrama recitatora – Karla Rudić iz Male Bosne, Andrija Sente s Palića i Marija Jaramazović iz Subotice.
PANORAMA RAZNORODNIH SLIKA: Izložbu je zvanično otvorio predsjednik Hrvatskog akademskog društva iz Subotice, Dujo Runje koji je tom prilikom kazao: »Sve ovo što je stvoreno na 8. sazivu likovne kolonije »Bunarić« jeste jedna svojevrsna panorama raznorodnih slika koje imaju znak vremena u kojem su nastale i pečat mjesta na kom su postale. Svi ljubitelji likovne umjetnosti vjeruju da ona danas mnogo znači, a ja bih rekao još više i zrači. Na platnu nam se otkriva skrivena ljepota pokraj koje mnoštvo puta prolazimo, onako usput i ne gledajući«, te opisao kako slike odišu blagdanskim raspoloženjem jer su nastale u tišini meditacije svetišta Gospe od Bunarića. Goste je pozdravio i Zvonimir Marić, zamjenik ministra kulture distrikta Brčko koji je već dvije godine i sam sudionik ove kolonije.
    Na izložbi je predstavljeno 46 radova u jednoj egalitarističkoj koncepciji – svaki autor zastupljen je s po jednim djelom. Najzastupljenije tehnike u kojima su radovi izvedeni jesu ulje i pastel, ali ima i onih nastalih u tehnici akvarela, tuša i tempere. Izložbu prati i sadržajan katalog tiskan u boji, a u izdanju HKC »Bunjevačko kolo«. U katalogu se ističe kako je »likovna kolonija ‘Bunarić’ u razdoblju od svojih početaka 1997. do osmog saziva održanog 2004. godine izgradila svoj specifičan profil. Potvrdila se kao mjesto susretanja i kreativnog rada slikara iz likovne sekcije HKC ‘Bunjevačko kolo’, domaćih umjetnika iz drugih sredina, kao i autora iz susjednih i bliskih zemalja. Stvaranja i druženja urodila su trajnom suradnjom institucija i udruga, stručnim posjetima i sudjelovanjem u drugim kolonijama u Hrvatskoj, Mađarskoj, Slovačkoj, Bosni i Hercegovini… Kolonija ‘Bunarić’ jedinstvena je po tome što se podjednako posvećuje mladima, zatim umjetnicima naive, profesionalnim stvaraocima te svojim stalnim članovima. Stvaraocima daje punu slobodu izraza ali i pruža više mogućnosti u odabiru tema: motive svetišta Bunarić, pejsaže Palića, gradske motive i prizore manifestacije ‘Dužijance’«.
DOJMOVI GOSTIJU: Slikar Albert Leš, rođeni Subotičanin koji danas živi u Srijemskoj Mitrovici, je tri puta sudjelovao na koloniju »Bunarić«. On je istaknuo kako je zadovoljan kolonijom, posebice sudionicima i organizacijom. »Pokraj slikanja, je radim i kao muralist te bih ponudio Subotici da oslikam jednu od gradskih zidnih površina«, predložio je ovaj likovni umjetnik.
»Prošle godine sam prvi put sudjelovala na ovoj koloniji i jako sam zadovoljna. Ova kolonija mi je tematski bila vrlo bliska jer i ja u svom slikarstvu obrađujem panonske motive. Specifičnost ove kolonije je druženje i voljela bih i ove godine sudjelovati ako me pozovu«, kazala je kroz osmijeh slikarica Marijana Gregl – Bikar iz Srijemskih Karlovaca.
    Marta Vaš Šaršanski, koja već 15 godina živi u Mađarskoj je kazala kako se prošle godine priključila ovoj koloniji i da se snažno i emotivno vezala za njen rad jer koloniju karakterizira »subotička« atmosfera koja predstavlja odličnu protutežu nostalgiji ove umjetnice za rodnim krajem. »Nadam se da će ovo naše druženje potrajati još dugo«, poželjela je Vaš Šaranski.
»Bio sam dva puta na ovoj koloniji. Ove godine ću vjerojatno izostati, ali u narednim godinama planiram održati svoju izložbu karikatura i predavanje o ovoj formi. Ono što bih htio naglasiti jeste da se kolonija iz godine u godinu razvija i stremi kvalitetu, što je jako dobro«, kazao je umjetnik Miro.
    Najuspješnija ostvarenja prošlogodišnje kolonije trajno su svjedočanstvo o stvaralačkom radu svojih autora, kao i o bogatoj likovnoj zbirci HKC »Bunjevačko kolo«. Izuzetna posjećenost ove izložbe, dokaz je da su se jasno osmišljena ideja i trud organizatora u kreiranju kolonije, koja na različite načine obogaćuje kulturni život Subotice, doista isplatili. Izložba je otvorena do 23. travnja, a možete je vidjeti u prijepodnevnim satima od 10 do 12 i predvečer od 17 do 19 sati.                                    
Davor Bašić Palković

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika