Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Objedinjavanje kreativnih pojedinaca

Hrvatsko akademsko društvo iz Subotice osnovano je 1998. godine i već je bilo etablirano, kada je 2003. godine Dujo Runje izabran za novog predsjednika ovog Društva, koje broji blizu dvije stotine članova, hrvatskih intelektualaca i znanstvenika, prije svega iz Vojvodine, Srbije i Crne Gore, kao i iz svih dijelova bivše Jugoslavije i inozemstva.
    HAD je osnovan u namjeri organiziranja znanstvenih skupova, publiciranja radova i zbog pravovremenog reagiranja i oglašavanja o svim bitnim pitanjima za hrvatsku zajednicu u SiCG, te zbog reprezentiranja Društva i u Republici Hrvatskoj.
RAD U IZMIJENJENOM DRUŠTVENOM KONTEKSTU: »Vrlo je bitno što smo uspjeli riješiti pitanje našeg sjedišta. Hrvatsko akademsko društvo skoro već dvije godine ima svoju prostoriju na subotičkom Otvorenom univerzitetu, a bitno je istaći i promjenu konteksta vremena u kojemu radimo, a ta promjena se dogodila nakon što Slobodan Milošević više nije na vlasti. I prije tih političkih promjena, u HAD-u su se okupljali intelektualci, pa i oni, koji su imali rezerve spram političkog angažmana i nisu se željeli stranački opredjeljivati, a naše Društvo im je i tada omogućavalo aktivno sudjelovanje u okviru jedne hrvatske nacionalne udruge, dakle u Hrvatskom akademskom društvu. Sada je društveni kontekst promijenjen i HAD se sada treba baviti novim, aktualnim pitanjima koja su važna za hrvatsku zajednicu.         Veoma sam zadovoljan prihvatom našeg Društva od strane onih koji rade u prosvjeti i njihov rad ili suradnja s HAD-om je veoma dragocjena, što se i pokazalo kada je prije tri godine u subotičkoj Općini u osnovnim školama započelo obrazovanje i na hrvatskom jeziku. U već spominjanom izmijenjenom društvenom kontekstu, organizirali smo par znanstvenih skupova na kojima su sudionici bili iz Republike Hrvatske i iz Srbije i Crne Gore, time se težilo povezivanju ljudi i ostvarivanju komunikacije bez barijera«, kaže Dujo Runje napominjući da se HAD financira putem natječaja za projekte koji raspisuje Vlada RH, kao i natječaja koji se raspisuju u SiCG.
LEKSIKON-KAPITALNO DJELO: »Posebno bih istakao projekt HAD-a koji je u tijeku, a to je izrada Leksikona podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca. Objavljen je prvi svezak, u kojemu natuknice obuhvaćaju slovo A, i drugi svezak, u kojemu natuknice obuhvaćaju slova B-Baž. Rad na izradi Leksikona se nastavlja, a prosudba o prva dva sveska je na cjelokupnoj kulturnoj javnosti. Smatram da je Leksikon kapitalno djelo koje će trajati, a uredništvo je spremno rado prihvatiti suradnju svih onih koje žele sudjelovati u izradi Leksikona. HAD je organizirao i više uspješnih tribina u posljednjih godinu-dvije dana, primjerice, dr. Vladimir Horvat, isusovac iz Zagreba, najbolji poznavalac rada Bartola Kašića održao je predavanje u Subotici, u Centru ‘Bunjevačko kolo’, rujna 2003. na temu ‘Počeci hrvatske leksikografije: Vrančić, Kašić i Mikalja’, a u istome prostoru travnja 2004. predavanje je održao i dr. Valentin Pozaić, isusovac iz Zagreba, na temu ‘Moralni aspekti kloniranja’. Kao uspjelu stvar pozitivno bih vrednovao što je naše Društvo radilo na afirmiranju nastave na hrvatskom jeziku u osnovnim školama, a ove godine smo organizirali seminar hrvatskog jezika koji je vodio Petar Vuković. HAD se počeo baviti i izdavaštvom, samostalno ili u suradnji s drugim institucijama objavili smo nekoliko naslova. U suradnji s Hrvatskom čitaonicom iz Subotice objavljene su dvije slikovnice za najmlađe, ‘Ždribac zlatne grive’ i ‘Pripovitke za laku noć’, a HAD je izdavač knjige ‘Naši mladenci’ Stanke Kujundžić o bunjevačkim svadbenim nošnjama i običajima dvadesetog stoljeća na području Subotice i okolice i knjige »Bez svlaka mraka« Tomislava Žigmanova, a Društvo će sufinancirati i novu knjigu Vojislava Sekelja, kaže Dujo Runje, ističući i znanstveni skup »Vrednote i duševni život čovjeka u suvremenom društvu«, koji je HAD organizirao prošle godine u suradnji s Teološko-katehetskim institutom subotičke biskupije, naglašavajući pri tome da će se i ove godine nastojati organizirati jedan znanstveni skup.
REAGIRAT I NA AKTUALNU PROBLEMATIKU: »Onaj tko ima ideja treba doći u naše Društvo i onda će se te ideje pokušati realizirati. Specifično je što razni projekti koje realizira HAD, okupljaju i ujedinjuju pojedince raznih afiniteta, a Leksikon podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca je izrazit primjer toga, jer je objedinio mnogo suradnika, što je rezultiralo kvalitetnim djelom. HAD se etablirao kao udruga koja može stručno uraditi projekte. Trebamo artikulirati interese hrvatske zajednice i trebamo imati koncepciju rada u raznim oblastima kao što su obrazovanje, kultura, informiranje i uporaba jezika. Rado bi radili i na projektima koje nam dodijeli Hrvatsko nacionalno vijeće ili zajedno u suradnji. HAD je udruga koja bi se prije svega trebala baviti znanošću, ali nije se dovoljno baviti isključivo time, nego naše Društvo objedinjava kreativne pojedince koji reagiraju i na aktualnu problematiku, a naši članovi trebaju i mogu djelovati u smislu logističke potpore u projektima pri raznim udrugama«, kaže Dujo Runje.
Z. Sarić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika