Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Na­si­lje u »Ar­mi«

BAČ – U krugu tvornice za preradu kovina AD »Arma« u Baču, čiji je ravnatelj i većinski vlasnik Marko Jovešić, i čiji su djelatnici u štrajku već dulje od godinu dana, u noću između 21. i 22. travnja došlo je do teškog sukoba štrajkača i petnaestak osoba, naručenih od strane vlasnika preko agencije za osiguranje »Tiger Inter Gard« iz Novog Pazara. U sukobu je nekoliko štrajkača teško pretučeno, a policija je djelatnike dotične agencije privela i nakon saslušanja pustila.
    Upitno je i kako je moguće da netko dođe iz Novog Pazara u Bač, primijeni silu, ozlijedi ljude i bude pušten iz policije bez ikakve odgovornosti. Ovakvim slijedom zbivanja ogorčen je i predsjednik Općine Bač Tomislav Bogunović, koji je i predsjednik Odbora za sigurnost Skupštine Vojvodine: »Nečuveno je da se ništa ne poduzima od strane nadležnih institucija nakon ovog divljačkog napada na djelatnike tvornice, koji su u zakonitom štrajku. Kao predsjednik Odbora za sigurnost tražit ću da nadležno tužiteljstvo poduzme odgovarajuće mjere protiv naručitelja ovoga nasilja. Dulje vrijeme sam ukazivao na nepravilnosti prigodom loše urađene privatizacije ovoga poduzeća, no, nažalost, lokalna vlast u toj problematici nema nikakve ingerencije, a Agencija za privatizaciju je  inertna. Privatizacija je poništena prije desetak dana, ali tek nakon današnjeg očevida u tvornici »Arma« Agencija je donijela konačnu odluku. Ovaj akt nema veze niti s politikom, niti s nacijom, niti sa socijalom, u pitanju je najprljaviji oblik gospodarstvenog kriminala«.
    Vlasnik »Arme« Marko Jovešić nije se pojavio u tvornici, premda je uredno pozvan od strane agencije za privatizaciju, čiji su ljudi došli na očevid, pravdajući se strahom za vlastitu sigurnost, a nije se želio ni oglasiti putem sredstava informiranja.                               
Ivan Andrašić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika