Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Privreda »donirala« aparat za ultrazvuk

Zbog kronične nestašice sredstava u zdravstvu, i teške situacije u kojoj se nalazi subotički Zdravstveni centar nakon kvara dva vitalna aparata za ultrazvuk, lokalna samouprava u Subotici organizirala je prvu donatorsku konferenciju na lokalnom nivou kako bi osigurala nabavku ove važne medicinske opreme. Dva aparata kojima je raspolagao Zdravstveni centar koristila su se su se u čak tri važne oblasti – ginekologiji, urologiji i ortopediji, a posljednji koji je otkazao bio je star čitavih 17 godina. Na njemu je sve donedavno mjesečno bilo pregledano oko sto pacijenata, a koristilo ga je jedanaest liječnika. Nakon prestanka rada drugog skenera došlo je do ozbiljnog zastoja u radu, te su se pacijentice slale na pregled u Bačku Topolu. Zbog takve situacije bilo je neophodno nešto hitno poduzeti kako bi se problem što prije riješio, napominju u SO Subotica. Ideja da se kroz tzv. donatorsku konferenciju dođe do određenih sredstava naišla je na povoljan odziv.
    Na donatorskoj konferenciji sudjelovao je veliki broj predstavnika odnosno rukovodilaca javnih poduzeća, banaka i privatnih tvrtki. Kako je priopćeno na konferenciji za tisak predstavnika općine i Zdravstvenog centra, prikupljeno je blizu 600 tisuća dinara, što će omogućiti kupovinu jednog aparata za ultrazvučnu dijagnostiku. I ravnatelj Zdravstvenog centra dr. Nebojša Rakić, i gradonačelnik Subotice Géza Kucsera, kao i predsjednik IO SO Subotica Árpád Papp izrazili su veliko zadovoljstvo krajnjim ishodom donatorske konferencije, pogotovo što se nakon toga može optimistički zaključiti kako je na ovaj način moguće i ubuduće osigurati određenu financijsku pomoć za subotičko zdravstvo. Naročito ohrabruju poruke većine banaka o mogućnosti nalaženja kreditnih i drugih aranžmana koji mogu osigurati dosta neophodnih sredstava, rekao je Árpád Papp.
    Subotičkom zdravstvu, kojem je u protekle dvije-tri godine stizala i pomoć iz inozemstva u vidu medicinske opreme, još uvijek nedostaje nekoliko važnih aparata za dijagnostiku i preglede pacijenata, prije svih još jedan aparat za ultrazvuk. Stoga će, kako je najavljeno, već za nekoliko tjedana biti održana sljedeća donatorska konferencija, a fondu za kupovinu opreme biće pridodat i prihod od najavljenog tradicionalnog Bala gradonačelnika. Općina također najavljuje i osnivanje posebne Fondacije za bolesnu djecu, u koju će prije svega biti prenijeta sredstva iz budžeta planirana za reprezentaciju, a koja su do sada neutrošena.
V. L.

-----

VI­JE­STI

Još jedan prosvjed
 radnika »Azotare«

Oko stotinu radnika subotičke Azotare u ponedjeljak se pojavilo pred Gradskom kućom, zahtijevajući da ih primi gradonačelnik Géza Kucsera, kako bi mu iznijeli svoje nezadovoljstvo situacijom u tvornici. Razlog njihovog prosvjeda je prije svega izostanak zarada, koje im nisu isplaćene već četiri mjeseca, ali i opća situacija u Azotari nakon uvođenja stečaja.         Azotara se od listopada nalazi u stečaju, koji je uveden neposredno poslije ljetnog prosvjeda radnika zbog loše situacije u poduzeću. Nakon toga republička vlada je donijela odluku o financijskoj pomoći u okviru koje se trebalo Azotari osigurati 160 milijuna dinara za normaliziranje proizvodnih procesa. Čak je uplaćena i prva tranša ali je ubrzo proglašen stečaj, kaže načelnik okruga Dragan Rokvić, koji je bio jedan od pregovarača u timu koji je rješavao problem Azotare. Zbog činjenice da je uveden stečaj ni okrug, a niti općina nemaju praktično nikakvih ingerencija da bilo što poduzmu, jer je za sudbinu Azotare sada nadležan stečajni upravnik i Trgovački sud, rekao je Rokvić u razgovoru s radnicima, uputivši ih da se upravo njima trebaju obratiti za pomoć.
    U razgovoru gradonačelnika i radnika, kao i predstavnika Trgovačkog suda, koji je održan narednog dana, Općina je preuzela obvezu da pred Fondom za razvoj AP Vojvodine zastupa radnike radi pozajmice za isplatu zarada čiji će garant biti Trgovački sud, koji je sa svoje strane preuzeo obvezu isplate. Nakon formiranja nove Vlade Republike Srbije jedna delegacija radnika i lokalne samouprave će se uputiti na razgovor s nadležnim instancama u Vladi.

Uskoro »Suboticaton«

Ravnatelj Subotičkog tamburaškog orkestra Stipan Jaramazović najavio je da je pokrenuo inicijativu da se osnuje novo Udruženje muzičara u Subotici pod nazivom »Suboticaton«, jer mnogi ovdašnji muzičari nisu zadovoljni radom postojećeg udruženja. Osnivačka skupština novog udruženja zakazana je za 22. veljače u dvorani 1 nove općinske zgrade s početkom u 10 sati.

Gostovanje HNK
iz Osijeka

Hrvatsko narodno kazalište iz Osijeka bit će gost Narodnog kazališta – Népszinháza u Subotici u nedjelju 15. veljače. Glumci iz Osijeka predstavit će se subotičkoj publici na sceni »Jadran«, s predstavom Antona Pavloviča Čehova »Ujka Vanja«, čiji je redatelj i scenograf Petar Veček. Početak predstave je u 19.30, a ulaznice se mogu kupiti na blagajni kazališta svaki dan od 10 do 13 i od 18 do 19.30.
 
Treći festival ljubavi i vina

U Velikoj vijećnici Gradske kuće u subotu, 14. veljače bit će održan »Treći festival ljubavi i vina«. Kao gost večeri Subotičanima će se predstaviti pjevač Miki Jevremović, a osim njega nastupit će još nekoliko izvođača, te Ženski komorni zbor i festivalski orkestar kojima će ravnati dirigent Maćaš Murenji. Organizator manifestacije je AKUD »Ivo Lola Ribar«, a pokrovitelj Pokrajinsko tajništvo za kulturu i obrazovanje. Karte po cijeni od 300 dinara mogu se kupiti u Galeriji »Pod tornjem«. Generalni sponzor Festivala, koji počinje u 20.30, je »Vinarija Čoka«.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika