Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Maj­ka kao pr­va i naj­bo­lja od­ga­ja­te­lji­ca

Biti roditelj mnogo je više od biološkog čina začeća i rađanja djeteta. Biti roditelj znači stalnu brigu o djeci, prihvaćanje dužnosti i obveza vezanih za njihov odgoj, značajan stvaralački angažman u procesu izgrađivanja novih osobnosti. To je dugotrajan i naporan proces koji pretpostavlja i traži odgovornost, stalno učenje i usavršavanje svojih postupaka prema djeci, njihovo usklađivanje s postupcima drugog roditelja, ostalih članova obitelji i odgojnih ustanova.
    Roditeljska funkcija obvezuje, ali i nagrađuje. Kada se savjesno obavlja, osigurava društveno priznanje i donosi vrlo mnogo radosti koja prati svaki djetetov korak i svaki tjelesni i duhovni napredak.
SIMBOL LJUBAVI I DOBROTE: U ranom djetinjstvu majka je najvažniji odgajatelj. O njezinoj ulozi, brizi, njezi i ljubavi, od najranije dobi djetetova života i u tijeku svekolikog razdoblja njegova razvitka, ovise učinkovitost i kakvoća oblikovanja buduće osobnosti, njezine tjelesne i duhovno zdravlje. U prvim mjesecima i godinama nakon rođenja, dijete ovisi o majci. Kad bi mu ona uskratila svoje mlijeko, brigu i njegu, umrlo bi. U majčinoj blizini dijete se osjeća sigurno. Ona je prva osoba njegova povjerenja. U Pismu obiteljima papa Ivan Pavao II. piše: »Može li se na razini čovječanstva ikoje zajedništvo usporediti s onim koje se uspostavlja između majke i djeteta što ga je ona pod srcem nosila i dala na svijet«? Ta osjećajna vezanost prerast će u ljubav i u trajnu povezanost s majkom.
    Majka je simbol nježnosti, ljubavi i dobrote. Ako ona neodgovorno i loše obav-lja svoju majčinsku ulogu, pojavit će se štetne posljedice u obliku psihičkih poremećaja. Istraživanja su pokazala da djeca koja su u ranom djetinjstvu uskraćena i ostala bez majčinske nježnosti, brige i ljubavi, pokazuju osjetno zaostajanje u usporedbi s djecom koja su živjela u normalnim obiteljskim prilikama. Takva su djeca nepristupačna, razdražljiva, teško uspostavljaju socijalne kontakte, inkliniraju lažima i kradi. Stega se u Povelji o pravima djeteta UN iz 1959. kaže da u prvim godinama života dijete ne smije biti odvojeno od svoje majke, osim u iznimnim okolnostima.
MAJČINSKO ODGAJANJE: Brinući se o djetetu, majka s njim uspostavlja osjećajni odnos. To je posebno važan uvjet za djetetov normalni razvitak. Ako dijete nema osobe s kojom bi se osjećajno povezalo i identificiralo, nastaju velike teškoće i smetnje u razvitku njegove osobnosti. Suprotno tomu, miran san, tjelesni napredak, određena živahnost, razdraganost, smijeh i veselje pokazuju da se dijete osjeća sigurno i da je okruženo njemu dragim i voljenim osobama. A prva takva osoba je majka.
    Majka doji svoje dijete, kupa ga, previja, nosi u naručju, miluje u svomu krilu. Ona mu se smiješi, priča, pjeva, a ono već u prvim mjesecima gukanjem pokušava »razgovarati« s njom. U šestom mjesecu prepoznaje majčin lik, raduje joj se, smiješi i sve više oglašava. Nekoliko mjeseci poslije počet će izgovarati prve riječi kojima se majka veseli, prihvaća ih, odobrava i potiče dijete na daljnje govorno komuniciranje. Majka stalno razgovara sa svojim djetetom, igra se s njim, pokazuje i objašnjava sve što ga zanima i time stalno pospješuje njegov osjećajni i intelektualni, socijalni i moralni razvitak.
    Poglavito je snažan utjecaj majke u razdoblju ranoga djetinjstva. Nakon treće godine dijete se osamostaljuje, a majka mu pomaže, sokoli ga i podupire u tomu procesu. Osjećajni odnos s majkom ne prekida se i trajat će čitav život, ali se pojavljuju novi odnosi i novi odgajatelji. Majka surađuje s njima i svoja odgojna nastojanja usklađuje s njihovim. Ona će i dalje ostati jedan od najbližih i najvažnijih savjetnika, odgajatelja i nesebičnih pomagača u životu mladog čovjeka. Njezina majčinska briga i ljubav pratit će ga sav život.
STATUS MAJKA-ODGAJATELJICA: Sabor Republike Hrvatske je u siječnju 1996. prihvatio »Nacionalni program demografskoga razvitka«, u komu su, radi obnove obitelji, podrobno razrađene učinkovite mjere pronatalitetne populacijske politike. Majke sa četvero i više djece u tom su državnom dokumentu dobile zasluženo mjesto – plaćeni status majka-odgajateljica. Bilo je to priznanje za njihovu majčinsku brigu, ljubav, nježnost, dobrotu i odgajanje. Nema sumnje, povjeravanjem majkama odgajanje njihove djece bitno bi se poboljšalo pozitivno obiteljsko ozračje, briga o djeci i kakvoća obiteljskoga odgoja, ali nova politička garnitura, koja je došla na vlast u siječnju 2000, napustila je, na žalost, »Nacionalni program demografskoga razvitka«, pronatalitetnu populacijsku politiku i plaćeni status majke-odgajateljice. To se vrlo negativno odražava na životno važan proces demografske obnove.
    Za realizaciju plaćenog statusa majke-odgajateljice u Hrvatskoj moramo čekati povoljnije prilike. Međutim, svi Hrvati u domovini i izvan njezinih granica moraju znati da su majke brižne odgajateljice svoje djece. Stoga stvarajmo povoljne uvjete i u našim domovima omogućimo im primjenu njihovih odgajateljskih darova i sposobnosti. Djeca okružena majčinom i roditeljskom brigom, ljubavlju i nadzorom mnogo manje će biti izložena negativnom djelovanju ulice i asocijalnih skupina. To je danas najvažnija preventivna pedagoška mjera i polazište učinkovita odgajanja djece i mladeži.                       g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika