Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

»Ris« kroz objek­tiv Au­gu­sti­na Ju­ri­ge
Promocija foto monografije »Ris« subotičkog fotografa Augustina Jurige održat će se u Somboru u četvrtak 19. veljače, s početkom u 20 sati. Organizator ove promocije je Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo »Vladimir Nazor« iz Sombora, u čijim će se prostorijama večer i održati. O foto monografiji »Ris«, koja je nedavno izašla iz tiska, govorit će književnica iz Sombora Marija Šeremešić i publicist iz Subotice Tomislav Žigmanov. Iste večeri bit će otvorena izložba slika nastalih na likovnoj koloniji »Kolorit« 2003.

Kon­cert tam­bu­raša
Tamburaški ansambl »Sledbenici Tumbas Pere Haje« održat će koncert 20. veljače u Velikoj vijećnici subotičke Gradske kuće s početkom u 19,30 sati. Na programu će bit izvorne narodne i starogradske pjesme, romanse i šlageri, kao i kompozicije Tumbas Pere Haje. Kapelnik tamburaškog ansambla je dr. Josip Stantić, dok će kao vokalni solisti nastupiti Tamara Babić, Ruža Knjur i duet Marija Babijanović i Anica Ćakić.

Iz­ložba Lás­zla Szal­me po­tak­nu­ta Orwellovim re­mek-dje­lom
U subotičkoj Galeriji Otvorenog sveučilišta u utorak 10. veljače održala se izložba slika likovnog umjetnika Laszla Szalme, znanog i kao jednog od izvornih članova negdašnje prve alternativne skupine za suvremenu umjetnost s ovih prostora, »Bosch & Bosch« (koju je okupio pokojni Slavko Matković). Po riječima samog umjetnika Szalma slike je radio pod dojmom glasovite knjige Georgea Orwella, uznemirujuće anti-utopije »1984.«, a koja je sjajno prenesena svojedobno i na veliki ekran (s maestralnim rolama Johna Hurta i pokojnog Richarda Burtona kao Velikog Brata). Izložbu je otvorila povjesničar umjetnosti Olga Kovačev Ninkov, a nakon nje su nastupili kazališni umjetnici, Szalmini gosti. Istinska multimedijalna večer, puna umjetnina i umjetnosti.

No­vo­sad­ski kul­tur­ni dje­lat­ni­ci u Za­gre­bu
Predstavnici novosadske Gradske knjižnice minulog su tjedna ugošćeni u Zagrebu, kada su u dvorani Udruge skladatelja Hrvatske predstavili CD »Novosadski triptih« na kojemu su zastupljeni skladatelji – Isidor Bajić, Stanislav Preprek i Tibor Hartig. Upriličen je i koncert na kom su učešće uzeli spomenuti Tibor Hartig na violončelu uz klavirsku pratnju Đure Rajkovića. Među mnogobrojnim nazočnima bio je i Pero Gotovac, predsjednik Udruge skladatelja Hrvatske, kao i predstavnici Nacionalne i Sveučilišne knjižnice Hrvatske, Hrvatskog konzulata u Subotici, predstavnici Srpskog kulturnog društva »Prosvjeta« i mnogi ini. Dvoipoldnevni boravak predstavnicima Novoga Sada u Zagrebu omogućili su i pomogli ga pokrajinsko Tajništvo za naobrazbu i kulturu i IO Skupštine grada Novog Sada.

Otvo­re­na iz­ložba »Po­kre­nu­ti pro­stor«
U srijedu je u Vestibilu subotičke Gradske kuće otvorena izložba naslovljena »Pokrenuti prostor« koja je diplomski studij rekonstrukcije središnjeg dijela Subotice autora Olge Dragičević i Aleksandra Alavantića, obiju sa Smjera za Arhitekturu Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu. Izložbu je otvorio Tomo Peić, diplomirani ing. arh., te doc. Radivoje Dinulović, dipl. arh. mentor spomenutih diplomskih studija.

Treće iz­da­nje knji­ge »Rič fa­li«
U nakladi Hrvatskog kulturnog centra »Bunjevačko kolo« objavljeno je treće izdanje knjige poezije »Rič fali« Vojislava Sekelja. Tiskanje knjige pomogla je Hrvatska matica iseljenika Zagreb, a recenzent knjige je subotički književnik Lazar Merković.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika