Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Cica-mace

Vjerojatno ne postoji osoba koja nije barem jednom u svom životu pomilovala mačku, bila ona nečija ili jednostavno ničija, ostavljena da se nosi sa svojom lutajućom beskućničkom sudbinom. Ali, prema starom vjerovanju, te simpatične i graciozne životinje imaju »devet« života koje poglavito provedu spavajući u nekom ugodnom kutku, a svojom urođenom lukavom umiljatošću u stanju su natjerati vas da ih udomite. Pomilujete li je samo jednom, u velikoj ste nedoumici…
DOMAĆA MAČKA (Felis catus): Ova omalena životinja iz reda mačaka od davnina je vezala svoje »živote« uz čovjeka, iskorištavajući njegovu emotivnu crtu za bezbrižnu i lagodnu egzistenciju, bez pretjerane skrbi za preživljavanjem. Izvorno mesojed prema životinjskoj podjeli mačka je, razvitkom prehrambene tehnologije, ishranu miševima, pacovima, pa i pticama koje uspije uloviti, zamijenila specijaliziranom industrijskom hranom za mačke, koju njezini vlasnici (udomitelji) s puno ljubavi i brižnosti kupuju na veliko. Iako je hrani, daje joj topli i sigurni dom, čovjek nikada nije pravi vlasnik ovih životinja, već samo njihov skrbnik i udomitelj. Za razliku od psa, dokazano najboljeg i najvjernijeg čovjekovog prijatelja, mačka se za razliku od svog »iskonskog« neprijatelja ne vezuje za osobu već za mjesto. Mjesto koje joj garantira ispunjenje njezinog osnovnog životnog poriva – lagodnog života u kojem će većinom drijemati, lizati se, igrati, izroditi »brdo« mačića i zadovoljno »presti«. U ispunjenju iste nakane pomoći će joj urođena inteligencija, izuzetna moć pamćenja i brzog »učenja«, nadograđena izoštrenim čulima sluha i njuha, te sposobnošću »noćnog vida« kada su ovi maleni lovci najaktivniji. U prosjeku, domaća mačka u idealnim uvjetima živi oko 15 godina, ali nisu rijetki primjeri i mnogo dužeg životnog vijeka u idealnim okolnostima.
MAČKE KROZ POVIJEST: U starom Egiptu mačke su zbog svoje aktivne uloge u uništavanju štetočina na plodnim obradivim poljima bila izuzetno cijenjene i visoko vrednovane u tadašnjem društvu. U ondašnjem mnogoboštvu postojala je boginja mačje glave i ženskog tijela po imenu Bast, koja je predstavljala oličenje ljubavi i plodnosti. Zbog svoje značajne uloge u životima Egipćana, štiteći njihova polja i posjede, oni su ih često puta znali preparirati i sahranjivati uz svoje mrtve, ne bi li ih čuvali i u zagrobnom životu. Iako su bile svetinja u Egiptu, feničanski mornari su ih prokrijumčarili i mačke su se počele širiti diljem svijeta kao predmet vrlo traženog i cijenjenog trgovačkog artikla. Od Dalekog istoka sve do Mediterana, diljem Rimskog carstva čiji su legionari osvajajući Britaniju donijeli prve mace na otok. Na američki kontinent donijeli su ih prvi doseljenici, dok su u Indiji i Južnoj Americi oduvijek imale značajnu ulogu u vjerskim ritualima.
VRSTE: Danas poznajemo oko 40 vrsti domaćih mačaka, ali će ih vjerojatno biti i više obzirom da odgajivači eksperimentiraju križanjem između različitih mačaka u nastojanju dobivanja novih. Generalno mace se prije svega razlikuju po boji i vrsti svog »ogrtača«, počevši od najbrojnijih sivih pa sve do egzotičnih plavih (Russian Blue), izrazito čupavih (Persian) ili čak bezdlakih (Sphynks), ali jedna mačka današnjice ima posebni oreol egzotičnosti.
    Sijamska mačka ili sijamka ubraja se u tzv. »mačju eliti« zbog svoje inteligencije, specifičnog otmjenog izgleda, plavih i zelenih očiju, ali i znatnoj privrženosti prema gospodaru (udomitelju).
SAVJET: Mačke su idealne za kuće (zbog miševa i inih štetočina), a što se tiče stanova vrlo brzo se naviknu na urbani način života. Nuždu će uvijek obaviti u posudi s pijeskom i tu su u prednosti nad psima koje ipak treba izvoditi van. Ipak najvažniji segment njihova života, uz drijemanje i predenje, je hrana i budite sigurni da će, kad ogladni, vaša maca biti izrazito umiljata. Ukoliko želite podijeliti svoj životni prostor s mačkom, budite pripravni na to da ćete uvijek Vi biti taj koji će davati, a da će Vaša maca s zadovoljstvom primati Vašu ljubav. O milovanju da i ne govorimo…                                                    g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika