Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Svega po malo, a »love« puno!

Joško Lukas je danas voditelj jedne od najgledanijih kviz emisija na Hrvatskoj televiziji, a također i njezin autor, što mu je donijelo »slavu« i izvan Hrvatske, budući da je nekoliko inozemnih TV kuća kupilo autorska prava za takve emisije.
s Kako ste došli na ideju za kviz »Upitnik«?
Pa, u principu gledajući reklamne blokove između emisija tipa… između dnevnika i serije ili neke zabavne emisije i filma. Razmišljao sam kako taj ponekad dosadni dio reklamnih blokova pretvoriti u atraktivniji sadržaj u kojem će one i dalje donositi zaradu, ali neće biti u prvom planu njihova izvedba, već kviz. I malo po malo, do formata kakav danas znamo.
s Predstavite nam u kratkim crtama svoj »Upitnik«.
Prva emisija krenula je u ponedjeljak 19. svibnja 1997. godine na tadašnjem trećem programu u terminu ispred Dnevnika (kasnije će promijeniti i termine i programe, pa čak i samu formu) i do sada je emitirano preko 1.600 emisija.
s Pojasnite nam malo kriterij izbora pitanja za kviz.
Pa, kriterij je u početku bio osnova, ali kako je emisija išla u dnevnom ritmu, trošili smo ogromnu količinu pitanja, te se sve više približavao malo konkretnijem znanju, ali s uvijek naglašenom dozom trivie koja bi trebala biti i temelj većine kvizova, barem onih koji nisu elitistički, odnosno onih kojima je zabava u prvom planu (a ja mislim da smo mi takvi). Danas je to odnos kakav treba biti, po principu, »svega po malo, a love puno«.
s Generalni problem na tržištu zabave oduvijek je bila konkurencija, lojalna ili nelojalna. Kako ste riješili problem zaštite autorskih prava?
Konkurencije, kad smo se mi pojavili, barem koliko ja znam, nije bilo. Međutim, s vremenom se na prostoru bivše Juge i to pojavilo, tako da sada u svakoj bivšoj republici mislim da postoji barem dva takva formata. Zaštita je uvijek komplicirano pitanje, jer možete sve zaštititi, ali nikad dovoljno da vas ne mogu iskopirati. Ali bitno je biti originalan i dobar, to su jedine vrijednosti. Ovo sve ostalo je kratkog vijeka.
s Poznato je da ste jedan od rijetkih hrvatskih autora, koji je uspio prodati svoj »proizvod« na zahtjevnom inozemnom tržištu.
Pa, postoji agencija Best MTM koja ima prava na »Upitnik« i sve se stvari za cijeli svijet sređuju s njima. Uvijek je to ista priča. Ako prodate u više zemalja to bolje, mada isto tako, ako prodate samo u Njemačku ili Ameriku, također ste na konju.
s Izdvojite neku zgodu iz »Upitnika«?
To je live emisija i skoro svaka ima svoju priču. Trenutno mi ništa nije onako za izdvojiti, jer ponavljam, svaki dan se događa sto čuda…
s Poslije nekoliko godina došlo je do neizbježnog »osvježavanja« voditeljske ekipe.
To je normalno ako želite da neki format traje. Jer treba mladih koji će ga dalje vući. Tako smo i mi malo pomladili sastav i na njima je da odgovore izazovu.
s Toliko o »Upitniku«. Tko je Joško Lokas osobno?
Rođen u Zagrebu 8. studenoga 1971. godine gdje sam i završio obrazovanje do četiri ispita prije samog kraja studija. Dakle apsolvent (vječiti).
s Iza Vas je bogata voditeljska karijera, snimili ste nekoliko zapaženih reklama, oprobali se i kao glumac?
Radio sam sve i svašta. Mislim da sam vodio preko dvadeset emisija i pojavljivao se u dosta reklamnih spotova. Posljednji je onaj snimljen za GONG. A gluma – to mi je vječita želja. Za sada sam glumio u seriji »Novo doba«, a imam i nekih ponuda za film. Polako, vidjet ćemo.
s Neki novi projekti?
Pa, sad spremam nešto, ali kako u pravilu ne govorim o tome prije nego što izađe, zamolit ću vaše čitatelje za malo razumijevanja.
s Što biste poručili brojnom gledateljstvu u Vojvodini?
S obzirom da sam često u Novom Sadu nadam se da ćete me istrpiti svaki put kad dolazim, jer nisam zahtjevan gost… klopa, cuga, društvo i to je to. Veliki pozdrav cijeloj ekipi Upitnika (TVNS), a posebno damama. Nadam se da ću uskoro k Vama.
g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika