Arhiv tekstova Arhiv tekstova

»All star« duel u gradu anđela

Svaki ljubitelj košarkaške igre zna da je jedna od nedjelja u veljači uvijek rezervirana za revijalni susret najboljih košarkaša američkog basket Istoka i Zapada. Spektakl, koji najjača košarkaška liga na svijetu NBA organizira već više od pola stoljeća, dostojan je najvećih sportskih predstava i svaki put je »problem« dobiti kartu za »večer svih zvijezda«.
    Sretnici koji su to uspjeli ove godine naći će se ove godine u Staples centru, dvorani »L. A Lakersa« iz Los Angelesa, dok će stotine milijuna basket fanova ovaj susret pratiti putem tv ekrana, neovisno od vremenske razlike i ranih jutarnjih sati.
PRVI »ALL STAR«: Povijest »All star« susreta započela je davne 1951. godine, zahvaljujući Walteru Brownu, tadašnjem vlasniku »Boston Celticsa«, koji je odlučio organizirati revijalni susret najbolje 20-torice igrača NBA lige podijeljene u momčadi Istoka i Zapada. Iako je bilo dosta skepse glede komercijalnosti i zainteresiranosti gledateljstva za ovakav nesvakidašnji i pritom posve prijateljski duel profesionalaca, u Boston Gardenu se okupilo 10.000 gledatelja i započela je povijest…
    Susret je završio 111:94 u korist Istoka, a MVP (Najkorisniji igrač susreta) bio je »Easy« Ed Macauley iz domaćih »Boston Celticsa« uz 20 postignutih poena i izvrsnu obranu na Georgu Mikanu iz »Minneapolis Lakersa«, jednom od najboljih igrača tog doba, koji je uspio »ubaciti« samo 4 koša.
PROŠLOGODIŠNJI (2003.) »ALL STAR«: Posljednji (prošlogodišnji) odigrani, 52. po redu, susret »najboljih od najboljih« odigran je 9. veljače u Atlanti, završio je 155:145 pobjedom Zapada, poslije super dramatične završnice i dva produžetka. Ovaj susret su podjednako obilježila dva igrača, vjerojatno najbolji košarkaš svih vremena Michael Jordan koji je u svojoj 40 godini uspio postići 20 koševa i zasjesti na prvo mjesto najboljih strijelaca »All star« susreta svih vremena, te najbolji igrač i MVP susreta Kevin Garnett iz »Minnesota Timberwolvesa« sa 37 poena.
»ALL STAR« 2004: Najcjenjeniji igrači u svakom susretu su oni koji su izabrani u startnu petorku prema glasovima navijača (starteri). Ove godine za Istok će »startati«: Iverson (Philadelphia), McGrady (Orlando), Carter (Toronto), J. O Neal (Indiana) i Wallace (Detroit), dok će na klupi svoje minute čekati: Kid (New Jersey), Pierce (Boston), Davis (New Orleans), Artest (Indiana), Martin (New Jersey), Mc Glore (New Orleans), Red (Milwaukee).
Trener: Rick Carlisle(Indiana)
    Na Zapadu su navijači poželjeli vidjeti ovu startnu petorku: Francis (Houston), Bryant (LA Lakers), Garnet (Minnesota), Duncan (San Antonio), Ming (Houston) i pričuve: Stojaković (Sacramento), O Neall (LA Lakers), Nowitcki (Dallas), Miller (Sacramento), Allen (Siettle), Cassel (Minnesota), Kirilenko (Utah)
Trener: Philipe Sounders (Minnesota)
    Interesantno je spomenuti kako će ovogodišnji susret izjednačiti rekord u broju neameričkih košarkaša koji će nastupiti u nedjeljnom »sudaru NBA divova«. Šestorica »stranaca« su: Stojaković(SCG), Nowitcki (Njemačka), Duncan (Djevičanski otoci), Ming(Kina), McGlore(Kanada) i Kirilenko(Rusija)
»ALL STAR« STATISTIKA: Najviše susreta u povijesti ovih interesantnih revijalnih duela Istoka i Zapada (zemljopisna podjela momčadi iz kojih dolaze igrači) odigrao je legendarni Kareem Abdul– Jabbar, koji je uspio zabilježiti 18 nastupa, daleko iza, ali s respektabilnih 13 nastupa su: Wilt Chamberlain, Bob Cousy, John Havlicek, Michael Jordan
Najviše poena ubacio je Michael Jordan (262), a zatim slijede Kareem Abdul-Jabbar (251) i Oscar Robertson (246)
Najviše poena u jednom susretu ostvario je 1962. godine Wilt Chamberlaine (42)
Najviše minuta u igri proveo je, naravno, Jabbar (449)
Najviše skokova ostvario je Wilt Chamberlaine (197)
Najviše asistencija imao je Magic Johnson (127)
Najviše ukradenih lopti vlasništvo je Michaela Jordana (38)
Najviše blokada napravio je, ponovno Jabbar (31).                                           
     g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika