Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Četnički poj i hrvatski zastoj

Tradicionalni je ravnogorski četnički skup ovoga puta odložio posjet predsjednika RH Stjepana Mesića Srbiji. Ravna Gora Čiča Dražine pristaše okuplja još od 1991. godine, no, ovoga se puta s druge strane Dunava na sve to znatno drukčije reagiralo. Aktualna je srbijanska vlast po prvi puta sudjelovala u organiziranju ove smotre, vidno otjelotvorena u nekoliko ministara iz redova SPO-a, na čelu s ministrom vanjskih poslova SiCG Vukom Draškovićem, a sve pod pokroviteljstvom Vlade Srbije i Ministarstva kulture.
    Osim jače političke potpore, skup se ni po čemu značajnije nije razlikovao od onih iz prijašnjih godina. Štoviše, ličio je na arhivsku snimku od prije nekoliko desetljeća. Vizualni je dojam bio vrlo prepoznatljiv, a onaj emotivni su kompletirali suveniri s likovima brojnih heroja. Za svakog po neki, sukladno dobi i patriotizmu. Od starog četničkog vojvode, do suvremenijih junaka, dalekih (i skrivenih) od brojnih očiju, ali zato bliskih srcu.
    Poslije povijesnih međusobnih isprika Mesića i Svetozara Marovića od prije dvije godine, sve je ukazivalo na konačnu normalizaciju odnosa susjednih zemalja. Hrvatski su političari i ranijih godina dolazili u Srbiju, prelazili preko onog tradicionalnog ravnogorskog »Spremte se, spremte«, ali je službena potpora vrha u saborskom veselju ovoga puta neskriveno zasmetala.
    Istodobno, ne treba previdjeti ni neke druge zaljubljenike bivših vremena. Komemoracije u čast poginulih u Bleiburgu svake godine upotpune i poneke stare, ustaške odore. Ipak, o tome se ove godine nije puno pisalo, a niti govorilo. Možda baš zato što su u Hrvatskoj, bar političarima, puno važniji bili lokalni izbori koji su se održavali istoga vikenda. Sve je to prekrila izborna šutnja. A ponegdje i zviždanje…
    S druge pak strane, hrvatski su glasači jasno stavili do znanja koliko im je bilo stalo do tih izbora. Izlazak na nedjeljne izbore bio je najgori do sada. Zablistale su neovisne liste, brojne stranke otišle u minus i otpočele koalicijske pregovore za samoodržanje na vlasti, a građane je uhvatila izborna apatija. Kažu, dosta im izbora… Tko im je kriv kad nisu u treningu kao njihovi istočni susjedi. Upravo iz tog susjedstva organizirano su im autobusima pristizali glasači, nekadašnji sumještani, i očigledno dobro usmjerenom i koordiniranom akcijom uspjeli osvojiti brojnije mandate u općinskim i županijskim tijelima. Kažu, prvo vlast, a onda i povratak.
D. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika