Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Tjednik

četvrtak, 12. 5.

Rav­no­prav­nost
Vlada Srbije ne želi integrirati bošnjačku zajednicu u društvo, a Bošnjaci samo traže ista prava kao manjine u Vojvodini, izjavio je Esad Džudžević, predsjednik Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog vijeća. Kao najznačajnije probleme s kojima se suočava bošnjačka zajednica, on je naveo neadekvatno sudjelovanje njenih predstavnika u državnim službama, policiji i pravosuđu, kao i još uvijek nerazjašnjene slučajeve otmica Muslimana u Sjeverinu, Bukovici i Štrpcima u Srbiji 1992. i 1993. godine.

Suđenje
I SiCG i Hrvatska zainteresirane su da sude pripadnicima »Vukovarske trojke« za slučaj ubojstva 200 hrvatskih zarobljenika na farmi Ovčara. To su ponovili predstavnici dviju zemalja i na raspravi pred Haškim sudom. Na sudskom je vijeću da odluči hoće li suđenje bivšim časnicima JNA Miletu Mrkšiću, Veselinu Šljivančaninu i Miroslavu Radiću prepustiti sudu zemlje iz koje dolaze, za što se zalaže Beograd, ili državi na čijem je teritoriju poči-njen zločin, što je bio ključni argument predstavnika Hrvatske.
Mrkšić, Šljivančanin i Radić optuženi su za strijeljanje više od 200 hrvatskih zarobljenika na farmi Ovčara kod Vukovara u studenom 1991.

Za­ko­ni
Da bi SiCG došla na »bijelu šengensku listu« neophodno je da usvoji brojne nove zakone. Riječ je o donošenju zakona o azilu, strancima, državnoj granici, o kontroli kretanja stranaca, borbi protiv ilegalne migracije i trgovine ljudima, o novim putnim ispravama i viznom režimu, objašnjeno je na okruglom stolu »Slobodno putovanje u Evropsku uniju«.
Predstavnik Ministarstva vanjskih poslova SiCG Miodrag Ivanović izjavio je da je neophodno donijeti 35 do 40 propisa koji se odnose na vizni režim prije nego što se SiCG kandidira za stavljanje na »bijelu listu«.

PETAK, 13. 5.

Me­di­ji
Članovi Asocijacije privatnih medija smatraju da je situacija u medijima u Srbiji teška i traže izjednačavanje tržišnih uvjeta za sve medije. Direktor Centra za profesionalizaciju medija Stevo Nikšić ocijenio je da Srbija ima jedan od najgorih Zakona o javnom informiranju, kojim se ne zahtijeva javnost vlasništva medija, što je osnova svih takvih zakona u svijetu i čime se sprečava stvaranje monopola.

Pot­po­ra
Ministri vanjskih poslova Kvadrilaterale usvojili su u Budimpešti zajedničku deklaraciju u kojoj se ističe potpora država Kvadrilaterale što skorijem početku pregovora Republike Hrvatske o članstvu u Europskoj uniji. Zemlje Kvadrilaterale su Mađarska, Slovenija, Italija i
 Hrvatska.
 
Be­a­ti­fi­ka­ci­ja
Poglavar Rimokatoličke crkve papa Benedikt XVI. odlučio je ubrzanim procesom za sveca proglasiti svog prethodnika. Papa Ivan Pavao II. preminuo je 2. travnja, a Benedikt XVI. želi ukinuti pravilo prema kojem beatifikacija, tj. proglašenje blaženim, što je početak procesa proglašenja za sveca, ne može početi prije isteka pet godina od smrti kandidata za sveca.

subota, 14. 5.

Po­pla­va
Građani na području pogođenom poplavama u Srednjem Banatu imaju zaliha vode i hrane za pet dana. Mnogi od njih nisu još ni ušli u svoje kuće jer se voda za 22 dana povukla svega pola metra. Kad god da se doveze pomoć, ispred distributivnog centra u Jaši Tomiću napravi se red. Za njih je pomoć koja se dopremi sve od čega žive, jer mnogi od njih nisu niti vidjeli kuće 22 dana, niti su nešto iz njih iznijeli.

Ble­i­burg
Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić pozvao je u Bleiburgu na središnjoj komemoraciji u povodu 60. godišnjice bleiburške tragedije da se prestane manipulirati žrtvama, a predsjednik Sabora Vladimir Šeks rekao je kako treba utvrditi istinu o svim ratnim stradalnicima. Vladimir Šeks, predsjednik Hrvatskoga sabora, pod čijim se pokroviteljstvom obilježava spomen-dan na bleiburške žrtve i žrtve Križnoga puta, rekao je da je Bleiburg mjesto planski smišljenih egzekucija tisuća ljudi. Naša je obveza nositi sjećanja na nedužne žrtve krvavoga hrvatskog proljeća 1945., rekao je dodajući kako treba ustvrditi istinu o svim ratnim stradalnicima. Šeks je također istaknuo kako se neće dopustiti kriminalizacija akcija Bljeska i Oluje, što su mnogobrojni nazočni popratili uzvicima: Ante, Ante!

NEDJELJA, 15. 5.

Iz­bo­ri
Neslužbeni rezultati regionalnih i lokalnih izbora u Hrvatskoj pokazuju da je vlast u Zagrebu zadržala lista Socijaldemokratske partije, koja je oporbena na državnoj razini. Nosilac te liste za Zagreb je Milan Bandić i on će moći formirati vlast u gradu s koalicijskim partnerima, Hrvatskom seljačkom strankom i Hrvatskom strankom umirovljenika. Vladajuća stranka u Hrvatskom saboru, HDZ, ostvarila je lošiji rezultat i osvojila pobjedu u šest od ukupno 20 županija u državi. Samostalna srpska demokratska stranka osvojila je na lokalnim izborima u Hrvatskoj većinu vijećničkih mjesta u nekoliko općina u kojima do sada nije imala vlast. Ovi lokalni izbori, međutim, ostat će zabilježeni po do sada najvećem interesu izbjeglih Srba iz Hrvatske. Naime, u Hrvatsku je na glasanje stiglo oko 3.000 izbjeglica. Prema prvim rezultatima, Samostalna demokratska srpska stranka osvojila je većinu mjesta u Gradskom vijeću Knina. Trenutačno ima osam mandata, a dosadašnji nositelj vlasti HDZ šest.

Sa­bor
Pred više od 15.000 posjetitelja održan je ravnogorski sabor. Ovogodišnji skup, koji je posvećen obilježavanju godišnjice ustanka Jugoslavenske vojske u otadžbini pod vodstvom generala Dragoljuba Mihailovića, po prvi put održan je pod pokroviteljstvom Vlade Srbije i njenog Ministarstva za kulturu. Okupljenima se obratio ministar vanjskih poslova SiCG i lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković.

PONEDJELJAK, 16. 5.

Bi­sku­pi
Hrvatski biskupi uputili su  u petak sa završenog plenarnog zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije (HBK) poruku da treba sačuvati mir i zajedništvo u narodu te izbjegavati nepotrebno dramatiziranje.

Po­ljo­pri­vre­da
Ministrica poljoprivrede Ivana Dulić-Marković kaže da je za Srbiju veoma važno kakva će biti agrarna politika Europske unije. Prema njenim riječima, to je neophodno kako bismo mogli uskladiti mjere agrarne politike na vrijeme. »Za poljoprivredu je od izuzetne važnosti da mi do 2013. postanemo članica EU, zbog toga što se sad pravi novi proračun do 2013., tako da, ako ne uđemo u planove za proračun EU od 2013., čeka nas dug period. Važno je da pokušamo što prije ući u EU i jer nećemo moći izdržati konkurenciju s našim susjedima, koji su kandidati, i sa svim novim članicama EU«, kazala je ona.

Sa­jam
U Novom Sadu je otvoren 72. međunarodni Sajam poljoprivrede. Na sajmu, koji je otvorio predsjednik Srbije Boris Tadić, sudjeluje više od 2.000 izlagača. Osim domaćih firmi, bit će nazočno i oko 600 firmi iz inozemstva. Također je predviđeno i održavanje 10 kolektivnih nacionalnih izložbi, uglavnom zemalja iz regije, premda će među njima biti i predstavnika zapadnoeuropskih zemalja.

utorak, 17. 5.

Le­gi­ja
Prema neslužbenim saznanjima B92, supruga Milorada Ulemeka, Aleksandra Ivanović, osnovala je Agenciju za osiguravanje osoba i objekata. Prema podacima do kojih je došla ekipa emisije »Insajder« B92, sjedište agencije »Lupus« nalazi se u Durmitorskoj ulici u Beogradu. Na ulazu u agenciju nalazi se simbol raspuštene JSO, glava vuka, a prema saznanjima »Insajdera«, u njoj su zaposleni pripadnici rasformirane JSO. Zanimljivo je i da se agencija nalazi u blizini zgrade republičkog MUP-a, u Durmitorskoj broj 17.
Kamera Televizije B92 snimila je ulaz u zgradu u kojoj je smještena agencija, na kojemu je glava vuka – ista ona koju je bivša Jedinica za specijalne operacije koristila u svojoj kampanji »Pozovite doktora« pred ubojstvo premijera Zorana Đinđića.

Sre­bre­ni­ca
U organizaciji udruge studenata »Nomokanon« na Pravnom fakultetu u Beogradu održana je tribina na temu »Istina o Srebrenici«. Nevladina organizacija »Kapiraj-kopiraj« priopćila je kako je ta udruga studenata prije mjesec dana, pod pritiskom javnosti, privremeno odustala od održavanja sramne tribine, koja se trebala zvati »10 godina od oslobođenja Srebrenice«.
U Srebrenici je u srpnju 1995. ubijeno više od 7.000 civila, što spada u najveći zločin na srpskoj strani, ali i uopće u svim ratovima na području bivše Jugoslavije.

srijeda, 18. 5.

Ne­pri­hva­tlji­vo
Vlada RH kvalifikacije iz prijedloga proširene haške optužnice protiv generala Markača i Čermaka smatra neprihvatljivima i odbacuje ih, posebno kvalifikaciju o ‘zločinačkom pothvatu’, izjavio je premijer Ivo Sanader u Hrvatskom saboru.
Premijer je izvijestio da je Vlada Haagu poslala argumentirane primjedbe koje je pripremilo Ministarstvo pravosuđa i da će u dijalogu s haaškim Tužiteljstvom pokušati ishoditi povlačenje proširenog dijela optužnice.
Ako to ne uspije, onda će upotrijebiti institut prijatelja suda i uključiti se u postupak pred Haaškim sudom, rekao je Sanader. Naglasio je da je kvalifikacijama iz proširene optužnice haaško Tužiteljstvo prevršilo mjeru, te da će optužnicu što je apsurdnija biti lakše oboriti.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika