Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Naj­veći skup po­ljo­pri­vred­ni­ka

U Novom Sadu je u subotu 14. svibnja, predsjednik Republike Srbije Boris Tadić otvorio 72. međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu, a kako je rekao tom prigodom direktor Sajma Aleksandar Andrejević, najveći poljoprivredni sajam do sada. Tom prilikom predsjednik Tadić je naglasio kako poljoprivreda treba biti odvojena od politike i kako su poljoprivrednici opstali usprkos teškim vremenima koja su ostala za nama, te stoga »seljaku treba podići spomenik«, rekao je predsjednik Tadić.
    Tijekom 8 dana trajanja 72. međunarodnog poljoprivrednog sajma izlaže više od 2.000 domaćih i inozemnih izlagača iz oblasti poljoprivrede, kako pod kupolama Sajma tako i na otvorenom, gdje je predstavljeno – od sjemena do gotovih proizvoda, poljoprivredne mehanizacije i opreme, strojeva za proizvodnju i preradu hrane, do živih eksponata i ostalog. Pokraj toga mnogi su izlagači iskoristili veliku posjećenost Sajmu, kako bi promovirali svoje nove proizvode, te stekli sliku o njima putem degustiranja proizvoda i anketiranja posjetitelja, koji su mogli i kupiti te proizvode po promotivnim sajamskim cijenama. Kao već tradicija Poljoprivrednog sajma, prateći sadržaji – konjički turniri, natjecanje zaprega, te ostalo, i ovoga su puta uveseljavali i zabavljali, ali i informirali posjetitelje. Osim toga posjetitelji su, od najmlađih do najjačih, imali priliku okušati svoju vještinu i snagu, u košarci, navlačenju užeta…. te tako osigurati sebi razne prigodne nagrade.
    Pokraj pojedinačnih i individualnih prezentacija, manjih i većih domaćih i inozemnih izlagača veći broj država se odlučio svoje gospodarstvo predstaviti preko svojih gospodarstvenih komora – Njemačka, Nizozemska, Hrvatska, Makedonija, Austrija, Bugarska, Slovenija, Mađarska i Poljska.
    Prije pet godina, kada je prvi put, nakon desetljeća prekida razgovora između Republike Hrvatske i Republike Srbije, Hrvatska gospodarstvena komora (HGK) izlagala na novosadskom sajmu na 500 četvornih metara prostora, gdje su sve tvrtke izlagale zajedno, danas mnoge od njih, kao što su »Podravka«, »Kraš« i ostale samostalno nastupaju na Sajmu, kazala je tajnica HGK Katarina Pekanov i dodala da je na ovogodišnjem Poljoprivrednom sajmu izlagalo 12 tvrtki u njihovoj organizaciji.
    »Po podacima Hrvatske gospodarske komore 2000. godine robna razmjena između Hrvatske i Srbije bila je minimalna, da bi danas na razini cijelog hrvatskog gospodarstva ona iznosila 434 milijuna dolara, od toga je izvoz iz Hrvatske u Srbiju 294, a iz Srbije u Hrvatsku 140 milijuna dolara«, kazala je Pekanov za »Hrvatsku riječ«, te dodala: »Tijekom prošle godine Osječko – baranjska županija je ostvarila 11 milijuna dolara prihoda od izvoza u Republiku Srbiju i oko 12 milijuna dolara vrijednosti uvoza roba, što ukazuje da je uvoz – izvoz sada uravnotežen za razliku od prije pet godina, kada je Hrvatska samo izvozila u Srbiju«, zaključila je tajnica HGK. Kako je rekla Pekanov, iz Hrvatske se najviše u Srbiju izvoze: sredstva za pranje, papir, karton, ambalaža, poljoprivredni i prehrambeni proizvodi, a iz Srbije uvozi: željezo i proizvodi od metala, plastične mase, poljoprivredni i prehrambeni proizvodi, mineralna goriva i maziva. S obzirom da se suradnja između dviju država iz godine u godinu poboljšava, tajnica Pekanov očekuje da će se taj trend nastaviti te, da će se povećanje robne razmjene nastaviti i ubuduće, što generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici Davor Vidiš, koji je posjetio Sajam i štand HGK, smatra vrlo važnim za opće odnose dviju država.
    Kao i svake godine i ove su godine najboljim proizvodima za kvalitetu i dizajn uručena priznanja. Kapije Sajma bile su otvorene od 14. do 21. svibnja od 9 do 19 sati, a cijena ulaznice za odrasle stajala je 450 dinara, za kolektivne posjete 350, a za djecu, umirovljenike i vojnike 200 dinara.
D. Popov

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika