Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pri­mjer­na re­gi­o­nal­na su­rad­nja

Treću ovogodišnju sajamsku priredbu, a trinaestu po redu, Sajam graditeljstva i opreme, te 6. sajam obrtništva, otvorio je prošloga tjedna u Osijeku gradonačelnik Zlatko Kramarić.
    »Riječ je o sajamskoj priredbi s najdužom tradicijom, a kad smo već kod toga, Osijek doista ima dugu tradiciju sajmova, što je zabilježio još turski putopisac Evli Čelebi. Ako znamo da su danas u Europi sajmovi u krizi, mene raduje da je ovo ovdje na Pampasu mali prostor za ovu današnju priredbu. Kako je istaknula ravnateljica Osječkog sajma Nada Maglaić, raduje me da su tu i naši gradovi prijatelji, koji nisu došli samo turistički«, rekao je Kramarić, pozdravljajući nazočne izlagače, brojne posjetitelje i goste, te im prenio i pozdrave predsjednika Stjepana Mesića koji je sajamski prostor obišao ranije zbog službenog odlaska u Bukurešt.
    Pročelnik županijske agencije za razvoj Martin Marolin, istaknuo je da bez razvoja poduzetništva nema ni novih radnih mjesta, a u ime 5.000 osječkih obrtnika govorio je predsjednik Županijske obrtničke komore Karlo Mišković.
    Potom su svi obišli štandove u dva sajamska paviljona, a na oko 4.000 četvornih metara otvorenog prostora, posjetiteljima se predstavilo 140 izlagača iz Hrvatske i susjednih zemalja, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije i Crne Gore, Mađarske, Njemačke i Belgije. Sajam je i ovoga puta bio izložbeno – prodajnog karaktera s brojnim pratećim sadržajima poput prezentacija, okruglih stolova i gospodarskih foruma, a održavao se od 11. do 14. svibnja 2005.
PRIJATELJSKI GRADOVI: Istoga dana osječki je gradonačelnik Zlatko Kramarić imao prijam za članove izaslanstva iz prijateljske Subotice koju su činili: predsjednik Skupštine Općine Subotica Saša Vučinić, dopredsjednik Općine i predsjednik DSHV-a Petar Kuntić, šef protokola Lazar Dulić i predstavnica Turističke zajednice Subotice Olivera Radnić.
    »Drago mi je da u Osijeku mogu pozdraviti drage prijatelje iz Subotice, i namjerno ne kažem goste, budući da mi je Petar Kuntić rekao da se u Osijeku više i ne osjeća kao gost, jer ta naša suradnja i nije od jučer, traje već godinama. Mi upravo pokazujemo kako se može dobro surađivati na razini regije i mi tu suradnju njegujemo s lokalne razine, a naši prijatelji dobro znaju da će u Osijeku uvijek naići na razumijevanje i toleranciju, jer mi o mnogim stvarima dijelimo isto mišljenje«, rekao je Kramarić i dodao da ova suradnja može poslužiti kao model dobrih odnosa dviju susjednih država, Hrvatske i Srbije i Crne Gore.
    Pozvan da posjeti Suboticu za Dan grada i općine 1. rujna i da bude nazočan ovogodišnjoj »Dužijanci« u kolovozu ove godine, Kramarić je zahvalio na pozivu, ali je istaknuo da nije u prilici dati potvrdan odgovor, jer najprije treba pobijediti na lokalnim izborima 15. svibnja. »Ja osobno vjerujem da će naši građani prepoznati najbolju opciju, prepoznati dobro gospodarenje gradom u proteklom mandatu i prema tomu, ja sam optimist, ali sam i pristalica one narodne – prvo skoči pa reci hop«, dodao je Kramarić.
    »Pozdravljam vas u ime građana Subotice i u svoje ime i veoma mi je drago da smo se sreli prije današnjega otvaranja sajma koji je ogledalo novih vremena, koja su donijela i neke nove gospodarske subjekte. Urušavanjem velikih i glomaznih gospodarskih subjekata, došli su do izražaja poduzetni ljudi, mali gospodarstvenici. Istina, mi smo ovdje samo na razini grada, kao jedan mali segment, ali svaki susret ocjenjujem korisnim, a posebice današnji sajam kao gospodarsku manifestaciju gdje se mogu vidjeti i tuđa iskustva, pa, ako mogu tako reći, i pokupiti neka dobra ideja koja je prihvatljiva i isplativa. Subotica je dugi niz godina prijatelj Osijeka i meni je posebno drago da sam danas ovdje prvi put, ali nadam se ne i posljednji«, rekao je u pozdravnom govoru Petar Kuntić.
    Pozdravljajući gradonačelnika Kramarića, Kuntić se obratio i nazočnim novinarima, predstavljajući Suboticu, njene resurse i gospodarstvo, ali i hrvatsku nacionalnu zajednicu u Subotici i SiCG, te problematiku s kojom se susreće, budući da je hrvatska manjina mlada manjina u SiCG i da joj tek predstoji institucionalno rješenje te problematike.
OTVORENI ZA SURADNJU: »Mogu se pohvaliti da Osijek dobro poznajem i vrlo sam često u Osijeku, a jedno sam vrijeme i boravio i radio u neposrednoj blizini, tu u Baranji. Drago mi je da se danas susrećemo i na ovoj razini, a drago mi je i da smo kao grad prijatelj na današnjem sajmu, jer to je prigoda za produbljivanje naše gospodarske i druge suradnje.
    Kad govorimo o našoj daljnjoj suradnji, smatram da je na prvom mjestu svakako gospodarstvo, ali moram reći da smo dostigli zavidnu razinu kulturne suradnje, pa i sportske u posljednje vrijeme. Vaš prvoligaš ‘Osijek’ je već nekoliko puta gostovao u Subotici, Somboru, Vrbasu, a tu je i vrlo bliska suradnja na razini kulturno-umjetničkih društava i sportskih klubova. Htio sam, baš zbog nazočnosti novinara, više reći o suradnji u sferi obrazovanja, jer nama tek predstoji obrazovanje u osnovnim i srednjim školama na hrvatskom jeziku, a manjkavi smo s potrebitim kadrovima, pa bi bilo dobro da ta pomoć dođe i sa Sveučilišta ‘Josip Juraj Strossmayer’ u Osijeku. Mi idemo u smjeru da u Subotici i Somboru osnujemo odjel za izobrazbu potrebitih kadrova. S druge strane, školujemo jedan broj naše djece u Hrvatskoj, u Zagrebu i u Osijeku, no, primijetili smo da je za posljednjih 15 godina za Zagreb otišlo oko 350 studenata, a u Suboticu se vratilo tek dvadesetak. Praksa je pokazala da nam se češće vraćaju studenti koji se školuju u Osijeku, a i ako ostanu tu raditi, češće s njima komuniciramo«, zaključio je Petar Kuntić.                          
               g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika