Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sve bo­lji uvje­ti za na­sta­vu na hr­vat­skom je­zi­ku

U subotičkoj Osnovnoj školi »Ivan Milutinović« nastava na hrvatskom jeziku otpočela je 2002. godine, prvo u isturenom odjelu u Maloj Bosni, a godinu dana kasnije i u centralnoj gradskoj školi koja se nalazi u MZ Ker. Dok u Maloj Bosni postoje odjeli prvog i trećeg razreda, u centralnoj školi nastavu na hrvatskom jeziku pohađa kombinirani odjel prvog i drugog razreda.
    Po riječima učiteljice ovog kombiniranog odjela Zorice Ćakić, u odjelu ima 10-ero djece – 6 prvaša i 4 učenika drugog razreda.
NAVIKAVANJE NA NOVE UVJETE: »Na početku sam se pomalo pribojavala jer nisam imala iskustva s radom u kombiniranom odjelu. Trudila sam se uspostaviti ravnotežu, da djeca recimo drugog razreda ne budu zapostavljena. Vremenom sam se naviknula na ovakve uvjete te sada nastava odlično funkcionira. Djeca napreduju u učenju, sve više usvajaju riječi standardnog hrvatskog jezika. Na satovima se ponekad dešava i to da me djeca ispravljaju, jer je raditi na hrvatskom jeziku ipak i za mene nešto novo. Udžbenici koje dobivamo iz Republike Hrvatske su kvalitetni i bogato ilustrirani, a imamo i jako dobre priručnike za nas nastavnike«, kazala je učiteljica Čakić opisujući uvjete rada.
    »Mali broj djece u odjelu omogućava mi sve sadržaje kvalitetno obraditi. Imam dobru suradnju i s ostalim učiteljima, a djeca zajedno s drugim odjelima pohađaju satove tjelesnog i glazbenog odgoja kao i engleskog jezika. Djeca se međusobno poznaju i druže«, kazala je Ćakić te istaknula kako su djeca aktivna i u vannastavnim aktivnostima. »Sudjelovali smo na Hrckovom maskenbalu, a u ožujku smo unutar našeg odjela organizirali jednu priredbu – oproštaj od početnice. Na priredbi su bili nazočni i roditelji, a djeca su spremila više igrokaza za koje su sami izradili lutke. Bilo je i plesanja, pjevanja i recitiranja. Tekstovi su bili uglavnom iz SMIB-a i njihovih početnica, a i roditelji i djeca su tom prigodom veoma uživali«.
    Zorica Ćakić također predaje i predmet hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture u nižim razredima ove osnovne škole. »Satove ovog izbornog predmeta pohađa 10-ero djece drugog, trećeg i četvrtog razreda. Nastava je koncipirana tako da djeca uče ponajviše kroz igru. Radimo i gramatiku, ali pošto je to izborni predmet, ne želim djecu previše opterećivati«, kazala je učiteljica Ćakić, napominjući kako djeca na obostrano zadovoljstvo redovito posjećuju ove satove.
    Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture za više razrede uveden je od ove školske godine i predaje ga profesorica hrvatskog jezika i književnosti Miranda Glavaš-Kul. Po njezinim riječima, nastavu redovito pohađa 15-ero učenika, ali na sate često djeca dolaze i u većem broju. »Cilj ovog predmeta je da djeca kroz učenje jezika nauče više o kulturi svoga naroda«, istaknula je ova profesorica.
SASTAVNI DIO OBRAZOVNOG SUSTAVA: U razgovoru s ravnateljem škole Ivicom Stipićem saznali smo kako su dosadašnja iskustva s nastavom na hrvatskom jeziku u ovoj školi vrlo pozitivna. »Poručio bih roditeljima da nemaju nikakvog razloga da ne upišu djecu u odjele na hrvatskom jeziku. Nastava na hrvatskom jeziku je sastavni dio obrazovnog sustava Republike Srbije. Sve ono što imaju ostali učenici, imaju i učenici hrvatskih odjela, oni uče sve što uče i druga djeca. Naravno, uče i srpski jezik, tako da ništa ne gube, naprotiv čak i dobivaju«, poručio je Stipić.
    Govoreći o radu odjela na hrvatskom jeziku Stipić je kazao: »Prednost ovih odjela je to da u njima ima manje djece te je lakše postići neke nastavne rezultate i ciljeve u odnosu na odjele u kojima je veća brojnost učenika. Važno je i skrenuti pažnju na činjenicu kako je posljednjih godina opći trend upravo smanjenje broja satova s frontalnim oblikom rada, daleko se više radi skupno i individualno. To su metode prilagođene sposobnostima učenika i one ih razvijaju, a odjeli na hrvatskom jeziku pružaju takve uvjete. Konkurencija, koju navodno diktira veća brojnost učenika, nije presudna za uspjeh, čak može biti i negativna. Naravno, postoje i oni nastavni ciljevi za koje se smatra da bi ih trebalo raditi frontalno. Odjeli na hrvatskom jeziku rade timski s drugom djecom istih razreda. Učiteljice surađuju jer su mnogi nastavni ciljevi i zadaci potpuno isti«, kazao je Stipić.
    Ravnatelj je istaknuo i značajnu podršku učiteljicama hrvatskih odjela od stane učiteljice Dobrile Puljić i profesorice hrvatskog jezika i književnosti Mirande Glavaš-Kul, a kao član Izvršnog vijeća HNV-a, zadužen za obrazovanje Stipić budućnost nastave na hrvatskom jeziku promatra s velikom odgovornošću: »Ova godina je jako bitna jer moramo odraditi kompletne pripreme za nastavu od petog do osmog razreda na hrvatskom jeziku. Tu nas očekuje mnogo posla, počevši od zakonskih okvira koji podrazumijevaju nastavne planove i programe i udžbenike, a drugi dio je organizacija same nastave što obuhvaća kadrove i smještanje odjela po školama«.

Davor Bašić Palković

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika