Arhiv tekstova Arhiv tekstova

U Srbiji skup podržan, u Hrvatskoj najoštrije osuđen

Na Ravnoj Gori 15. svibnja, prvi je puta u organizaciji države ali bez državnih dužnosnika, osim iz SPO-a, i najavljenih gostiju iz inozemstva, okupljanjem oko 15 tisuća pristaša Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića i sljedbenika generala Dragoljuba Draže Mihailovića, formalno završeno obilježavanje 60. godišnjice pobjede nad fašizmom u Srbiji.
    Od srbijanskih dužnosnika su uz Draškovića na skupu bili još samo članovi njegove stranke, ministar kulture Dragan Kojadinović i ministar za dijasporu Vojislav Vukčević.
    »U nesreći koja nas je zadesila u bratoubilačkom ratu od 1941. do 1945. godine nije moglo biti ni pobjednika ni pobijeđenih«, kazao je Drašković, ponavljajući svoju tezu o »dva antifašistička pokreta« u Jugoslaviji u Drugom svjetskom ratu, partizanskom i četničkom, naglašavajući da je uzrok antifašističkog otpora bio nacizam i genocid u tzv. NDH, što su »komunisti u bivšoj Titovoj Jugoslaviji pokušavali sakriti«.
    Drašković je, pohvalivši Vladu Srbije i Skupštinu što je, na inicijativu njegove stranke, donijela Zakon kojim su pripadnici četničkog pokreta izjednačeni s partizanima, zatražio potpunu rehabilitaciju četnika, ukidanje presuda kojima su osuđeni nakon Drugog svjetskog rata i povratak oduzete imovine.
    Nakon održanog govora, Drašković je u Spomen domu SPO-a na Ravnoj gori otvorio izložbu fotografija, dokumenata, zastava i ratnih znamenja četničkog Ravnogorskog pokreta, a izloženo je i odlikovanje koje je Mihailović 1948. godine posthumno dobio od američkog predsjednika Harry-ja Trumana, nakon što je 1946. godine osuđen i pogubljen. To su odlikovanje američki veterani 9. svibnja ove godine uručili Mihailovićevoj kćeri Gordani.
    Na skupu su, inače, bile istaknute državne zastave Francuske, Velike Britanije, Srbije i SAD-a.
    Tradicionalni ravnogorski četnički skupovi na Ravnoj gori održavaju se od 1991. godine, ali je ove godine prvi puta u organizaciji sudjelovala i država.
    Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić otkazao je samo dan kasnije svoj skorašnji posjet Srbiji zbog četničkog okupljanja na Ravnoj Gori.
    »Poslije nedjeljnog četničkog okupljanja na Ravnoj Gori, što je organizirano i izvedeno uz aktivnu podršku srbijanskih vlasti, te sudjelovanje nekih istaknutih predstavnika te vlasti, predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić smatra kako u postojećim okolnostima i u doglednoj budućnosti ne postoje uvjeti za nastavljanje priprema za njegov planirani posjet Srbiji i Crnoj Gori«, stoji u priopćenju objavljenom iz Ureda predsjednika.
    Savjetnik za vanjsku politiku predsjednika Republike Hrvatske Tomislav Jakić izvijestio je o otkazivanju posjeta veleposlanika Srbije i Crne Gore u Zagrebu Milana Simurdića.
    »Predsjednik Mesić ostaje i dalje iskreno privržen punoj normalizaciji odnosa između svih država nastalih na tlu bivše Jugoslavije, pa tako i između Republike Hrvatske i Srbije i Crne Gore«, stoji dalje u priopćenju iz njegova ureda.
    Ministarstvo vanjskih poslova državne zajednice Srbije i Crne Gore priopćilo je 16. svibnja, u povodu otkazivanja priprema posjeta hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića SiCG, da »povijesne činjenice ne mogu biti prepreka najboljim odnosima SiCG s Hrvatskom ili bilo kojom drugom državom«.
    »Okrenimo se budućnosti. Svoje odnose sa susjedima nećemo uvjetovati time kako se oni postavljaju prema događajima iz prošlosti, pa isto očekujemo i od njih. Europa je naš zajednički dom«, navedeno je u priopćenju Ministarstva.
    Na organiziranje četničkog okupljanja na Ravnoj gori reagiralo je tek nekoliko srbijanskih nevladinih organizacija.
    Za sadašnju srbijansku vladu predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko je izjavila da je »cijela vlada četnička« i da se zbog toga »nitko ne buni«.
    »U Srbiji postoje građani koji drukčije razmišljaju i sramota je da nitko nije reagirao u njihovo ime«, kaže Biserko.
D. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika