Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Po­tre­ban je kon­sen­zus

U okviru kampanje »Europa kuca na tvoja vrata« prošle srijede je u Subotici izaslanstvo Vlade Republike Srbije posjetilo Suboticu. U izaslanstvu koje je predvodio potpredsjednik republičke Vlade Miroljub Labus, koji je ujedno i šef pregovaračkog tima s Europskom unijom, bili su još i ministrica poljoprivrede Ivana Dulić Marković, ministar zdravlja Tomica Milosavljević, tajnica ureda za pridruživanje Europskoj uniji Tanja Miščević, te veleposlanici Republike Mađarske József Pandur i Republike Poljske Tadeuš Diem.
    Na konferenciji za novinare, u kojoj je sudjelovao i predsjednik Općine Subotica Géza Kucsera, Labus je izjavio da će Srbija i Crna Gora ući u Europsku uniju do 2012. godine, te je poručio kako uključivanje u Europsku uniju nije stvar niti jedne stranke niti jedne institucije već da na tom putu zajedno trebaju raditi Vlada, lokalne samouprave i predstavnici civilnog društva uz potporu zemalja u okruženju.
    Labus je izjavio kako vjeruje da će za par godina svi dijelovi društva biti spremni za priključenje EU ali je za to potrebno postići konsenzus svih stranaka i cijelog društva. Najavio je da će kao predsjednik G17 plus potpisati »Europsku povelju« koju je inicirao predsjednik Srbije, te je istaknuo kako je jedan od osnovnih preduvjeta procesa priključenja donošenje Ustava u vrlo kratkom roku, jer je to osobna iskaznica jedne države. Mađarski veleposlanik József Pandur je kazao da Mađarska i Poljska kao dvije nove članice EU u velikoj mjeri podržavaju Srbiju i Crnu Goru u ovim procesima te da su u tom cilju Mađarska i Srbija i Crna Gora potpisale Memorandum kojim dvije zemlje ostvaruju zajednički devetnaest projekata, koji imaju za cilj približavanje i ulazak SiCG u EU. Pandur je podsjetio na vrijeme kada se Mađarska pripremala za ulazak u Europsku uniju, te je istaknuo kako je tada između svih parlamentarnih stanaka postojao konsenzus u tom smislu da je jedan od glavnih vanjskopolitičkih ciljeva bio ulazak u EU. Prema njegovim riječima to je jedan od osnovnih preduvjeta da se ovaj cilj i ostvari.

J. Dulić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika