Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Gi­ba­nja u ko­a­li­ci­ji

U Domu DSHV-a u četvrtak 12. svibnja održan je prošireni sastanak subotičke podružnice, na kojem se raspravljalo o aktualnoj političkoj situaciji u Subotici, posebice o dosadašnjoj i budućoj suradnji u okviru koalicije koja je na vlasti u subotičkoj općini.
    Sastanku su bili nazočni predsjednik DSHV-a Petar Kuntić, dopredsjednici Josip Gabrić, Dujo Runje, Đorđe Čović i Franjo Vujkov, predsjednik subotičke podružnice Martin Bačić, Mirko Ostrogonac, vijećnici u subotičkoj skupštini te članovi Odbora subotičke podružnice.
ISPLIVALI PROBLEMI: Kako je, između ostalog i razmjerni izborni sustav na proteklim lokalnim izborima pridonio podjeli mandata većem broju stranaka i skupina građana, nego što je to bilo ranije, u manje-više svim općinama postojale su poteškoće da se formira skupštinska većina.
    »U Subotici je, ipak, razmjerno brzo formirana koalicija, odnosno skupštinska većina, te je do sada održano i devet skupštinskih sjednica, što je odavalo dojam dobrih odnosa, ali odmicalo je vrijeme, a nisu riješeni problemi koji su definirani kad je formirana koalicija«, kazao je na sjednici Kuntić. »Ključni je trenutak, kad su isplivali problemi u koaliciji, bio onaj, kad se nije uspjela održati skupštinska sjednica 26. travnja. Održano je nekoliko koalicijskih sastanaka na kojima se trebao dogovoriti način ‘raspodjele vlasti’ unutar koalicije, a glede upravljanja javnim komunalnim poduzećima.
    Dvije su opcije na stolu jedna, prema kojoj bi javna poduzeća, u neku, ruku postala »stranačka« i koja se zagovara  s argumentacijom da takav način kontrole JKP postoji i funkcionira i u drugim općinama, te da se na taj način zna tko odgovara za određeno poduzeće. Međutim,  podjela »odgovornosti« nije još usuglašena i ići će se na novi dogovor. U ovakvoj situaciji čelništvo DSHV-a je odlučilo sazvati sastanak na kojem bi se ovi problemi raspravili i kako bi legitimni predstavnici stranke donijeli odgovarajuće odluke za daljnje pregovore unutar koalicije.
VELIKI I MALI: Tijekom rasprave dominirala su mišljenja, kako između dviju jakih stranaka SVM-a i DS-a uvijek dolazi do situacija da se interesi dviju »velikih« stranaka ostvaruju na račun »malih« koalicijskih partnera kakvi su DSHV i Liga socijaldemokrata Vojvodine. Iznesena su i mišljenja kako ne valja način na koji se pristupilo cjelokupnom problemu – da stranke postavljaju i smjenjuju direktore javnih poduzeća, te da to nije u interesu niti grada niti građana, ali i da DSHV ne želi biti izigran, ukoliko do takve podjele utjecaja ipak dođe.
    Na kraju sastanka Petar Kuntić je kazao: »Večeras su bili nazočni svi oni dužnosnici DSHV-a koji su birani u subotičkoj podružnici, članovi Predsjedništva i Vijeća iz Subotice i vijećnici u Skupštini Općine Subotica, dakle svi oni koji imaju legitimitet odlučivati što ćemo dalje, kakve korake ćemo poduzeti u koalicijskim dogovorima. Pošto se traže određeni ustupci od nas od strane koalicijskih partnera, morali smo sazvati ovakav sastanak da vidimo kakva razmišljanja postoje o našoj daljnjoj suradnji u koalicijskoj vlasti. Postignut je jedinstven stav prema kojem se ne žele više praviti ustupci.«                                             

   J.Dulić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika