Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Voj­vođan­ski bi­znis-cen­tar u Pa­ri­zu

Na konferenciji za tisak održanoj 13. svibnja u Skupštini Vojvodine predsjednik Skupštine APV Bojan Kostreš izvijestio je javnost o sporazumu i uspostavljenoj suradnji između Kancelarije za promociju Vojvodine, Skupštine AP Vojvodine i Agencije za euroregionalne integracije iz Pariza, koja će imati za cilj promociju vojvođanskog gospodarstva, kulture i svih ostalih vojvođanskih vrijednosti na području Pariza i Francuske uopće.
    Jedan od projekata je otvorenje ureda  »Centra za strateški razvoj Vojvodine« 17. svibnja, koga su skraćeno nazvali »Vojvođanski biznis-centar«, s obzirom da će prve aktivnosti vođene iz ureda Centra biti povezivanje vojvođanskih i francuskih gospodarstava. Ured Centra se nalazi u strogom centru Pariza u ulici Volni, kod hotela Ritz. Kako je rekao Kostreš, ovo je prvo i jedino gospodarstveno predstavništvo Vojvodine u svijetu, a u planu je otvaranje takvih centara i u drugim značajnim gradovima.
U CILJU SURADNJE: »Osnovna ideja i cilj projekta je da u Parizu, u jednom od najvećih svjetskih centara biznisa i kulture, stvorimo mogućnost da predstavimo Vojvodinu i da omogućimo da naši i francuski gospodarstvenici ostvare zajedničku suradnju«, rekao je predsjednik Skupštine APV Bojan Kostreš na konferenciji za tisak i objasnio da protokol o suradnji koji su potpisali znači da će i vojvođanske i francuske firme ulaziti u Centar, te se kroz njega, a prema vlastitim interesima, spajati i dalje razvijati svoje komercijalne interese. U Uredu za promociju Vojvodine će (ona ima savjetodavnu funkciju i nalazi se pri kabinetu predsjednika Skupštine APV) svi zainteresirani vojvođanski gospodarstvenici slobodno moći dobiti informacije o Centru, postati članovi, te naći odgovarajuće poslovne partnere iz Francuske. Centar će voditi zajednički tim ljudi. Što se tiče naše strane predstavnik je Đura Vlaškalić iz Ureda za promociju Vojvodine.
    Kako je rekao Kostreš, u prvo vrijeme radit će se na promociji Centra s ciljem da se vremenom komercijalizira, jer se Centar neće financirati iz proračuna Pokrajine, već će se samofinancirati. Prvih 6 mjeseci promocija vojvođanskih firmi je besplatna, a nakon tog perioda će one prema svojim interesima zaključivati komercijalne ugovore.
    »Mi ne očekujemo da će se suradnja ostvarivati samo na razini Vojvodina – Francuska, već da će mogućnosti Centra koristiti i kompanije iz cijele Srbije i da će zajedno s nama promovirati svoje interese i proizvode i ostvarivati svoje ciljeve kroz Centar«, rekao je Kostreš i potvrdio očekivanja, rekavši da su u delegaciji, koja je išla u Pariz na otvarnje Centra, pokraj poslanika Skupštine AP Vojvodine, bili predstavnici najznačajnije republičke kompanije – naftne tvrtke Srbije (NIS), te predstavnici većih vojvođanskih firmi kao što su: »PIK Bečej«, »Toza Marković« iz Kikinde, »Zavod za urbanizam Vojvodine«, »Vodokanal« iz Sombora, »Danubijus« iz Novog Sada, »Mlekoprodukt« iz Zrenjanina. Partneri s francuske strane su: »Sagem« (mobilna telefonija), »Suflus«, te »Morel and Prom« (privatna naftna kompanija) i drugi.
NEPROFITNE IZLOŽBE: Ugovorom, koji su potpisali na tri godine s mogućnošću produženja, predviđeno je da tijekom jedne godine Skupština APV, Izvršno vijeće i Ured za promociju Vojvodine, imaju šest puta mogućnost organizirati neprofitne izložbe na kojima bi se predstavile neke od vrijednosti koje krase Vojvodinu. »Već planiramo da u skorije vrijeme organiziramo dane vojvođanske kulture u Parizu i prezentiranje kapaciteta vojvođanskih lokalnih samouprava«, najavio je Kostreš.
    S obzirom da su gospodarstvenici iz Vojvodine svojom zainteresiranošću za suradnju s inozemstvom, koju su izrazili predsjedniku Skupštine APV i te tako utjecali na formiranje i pokretanje prvog vojvođanskog bisnis-centra u svijetu, predsjednik Skupštine očekuje da će Centar imati uspjeha i da će postati ono što je njegova svrha i cilj.
    »Ostvariti kontakte i dobre poslovne veze najznačajnija je svrha Centra na kojoj ćemo morati mnogo raditi, a da li će postojati ili neće neke olakšice za vojvođanske gospodarstvenike koji budu u Centru, još je rano govoriti«, zaključio je Kostreš.                                

   D. Popov

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika