Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Tulipani iz Ernestinova

ERNESTINOVO – »U posljednja dva tjedna, svi koji su prolazili ovim našim krajem, mogli su uživati u ljepoti satkanoj od cvijeća i 17 različitih boja, 17 vrsta tulipana na polju od oko 3 hektara, gdje smo jesenas zasadili lukovice za nizozemskog investitora Hana Dekkera« rekao nam je Stjepan Pušić, upravitelj poljoprivredne zadruge »Almus« iz Ernestinova.
    »Sve je započelo u jesen 2002. godine, kada je jedna delegacija iz Nizozemske, koja je bila u posjeti Vukovarsko-srijemskoj županiji, posjetila Ernestinovo dan-dva nakon otkrivanja spomenika palima u Domovinskom ratu u centru sela. Kako su prigodom otkrivanja spomenika polagani vijenci od svježeg cvijeća, a kako su Nizozemci svjetski poznati proizvođači cvijeća, zagledali su još svježe cvijeće i ponudili da pošalju lukovice cvijeća kao poklon i skromni doprinos za uređenje gredica ispred spomenika. Naravno, da smo kao uviđavni domaćini prihvatili poklon, pa tako i danas ispred spomenika stoje lijepo uređene gredice s cvijećem iz Nizozemske«.
PRAZNIK ZA OČI: »Nakon toga nizozemski je poduzetnik i direktor tvrtke »Jade« b. v. gospodin Han Dekker ponudio suradnju u proizvodnji cvijeća, odnosno lukovica, no dogovori su trajali gotovo godinu i pol. Prošle je godine ipak došlo do realizacije i u Ernestinovo je najprije stigla njihova mehanizacija, a zatim i sadni materijal. Nažalost, jesen je bila izuzetno loša, pa smo sadnju obavili tek u prvoj polovici prosinca prošle godine, kada su vremenske prilike dozvolile. I zima nam nije išla na ruku« priča Pušić »zbog izuzetno niskih temperatura, pa ni proljeće, jer je u depresijama dugo ležala voda, što je uništilo jedan dio lukovica, tako da smo tijekom čitavog perioda imali ne malih problema, ali u travnju, naše je polje bilo lijepo pogledati, pravi pravcat praznik za oči, i za nas koji smo u projekt ušli, ali i za većinu mještana, putnika namjernika, pa i brojnih novinara koji su to došli zabilježiti. Za sada nizozemski je partner izuzetno zadovoljan, jer naši klimatski uvjeti omogućuju cvjetanje čak tri tjedna ranije, te smo prišli zakidanju cvjetova i lukovice u ovoj fazi izgledaju odlično. Ako ne bude izuzetno visokih temperatura i ako nam vrijeme sljedećih mjesec, mjesec i pol bude naklonjeno, koncem svibnja lukovice su spremne za vađenje. Čak i ako temperature budu više, ići ćemo sa sustavom za navodnjavanje«.
IZVOZ U NIZOZEMSKU: »Ovo je novost u Hrvatskoj, po prvi puta u nas radimo s lukovicama tulipana na tako velikoj površini, a očekujemo i strojeve za vađe-nje, iz Nizozemske. Proizvodnju smo zasnovali na plastičnim prostirkama, te stroj lukovice podiže zajedno s plastikom i ne može se desiti da ostane lukovica u zemlji. No, pričekajmo ipak konac svibnja« kaže Pušić »i vidjet ćemo kako će to ići. Ovaj posao je uglavnom mehaniziran, posebice sadnja i vađenje, no ima dosta i živoga rada kod zakidanja cvjetova, gdje je potrebito 8-10 radnika po hektaru minimum, a također će trebati i kod vađenja lukovice za selekciju. Zato mi u Ernestinovu i u zadruzi »Almus« s neskrivenim zadovoljstvom gledamo na ovaj posao, jer osim dohotka, on treba donijeti i novo zapošljavanje, a mi smo povratnička općina i svako je novo radno mjesto dobro došlo«.
    »Veći dio lukovica, prve i ekstra klase, odlazi u Nizozemsku, a manji će dio ostati nama za zasnivanje nove proizvodnje« kaže Pušić. Lukovice se odvoze u Nizozemsku već početkom lipnja radi odležavanja u hladnjačama, radi simulira-nja prezimljavanja, a već na jesen te se lukovice sade u plastenicima, odnosno staklenicima, na supstratu, da bi početkom studenoga poslužile kao reznice cvijeća koje najvećim dijelom ide u izvoz u SAD. Tako će te lukovice samo tijekom jedne godine dati dva puta cvijet, odnosno, lukovice posađene jesenas daju dvije lukovice, veću koja će do jeseni ponovo donijeti cvijet i manju koja će dogodine poslužiti kao lukovica za staklenike.                                  
                         Slavko Žebić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika