Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Mo­noštor­ke na kon­cer­tu Ma­ri­jan­skih pučkih na­pje­va

METKOVIĆ – Smotra folklora u Metkoviću već petu godinu za redom okupila je skupine iz krajeva gdje žive Hrvati i organizirala u Crkvi sv. Ilije 6. svibnja koncert Marijanskih pučkih pjesama. Ove je godine čast sudjelovanja u ovome programu pripala i članicama KUDH »Bodrog« iz Bačkog Monoštora, kao predstavnicama Vojvodine i SiCG, a pozdravljene su bile velikim pljeskom. Otpjevale su dvije pjesme: »Trinaestoga svibnja« i »Lipa si lipa, divo Marijo«.
    Na ovogodišnjoj smotri u Metkoviću sudjelovale su dvadeset i dvije skupine. To su bile uglavnom skupine žena koje u okviru svojih nedjeljnih misnih slavlja u svojim krajevima pjevaju u crkvama pjesme »po starinski«.
    U mjesecu svibnju, Marijinu mjesecu, pjevaju se pjesme Mariji, Majci Božjoj. To su nježne pjesme, ispunjene emocijama, pa su stoga i jako omiljene u svim krajevima.
    »Za nas je gostovanje na koncertu u Metkoviću bio nezaboravan doživljaj. Bili smo smješteni u turističkom naselju Klek i uživali smo u pejzažima doline Neretve. Vrijeme nas je poslužilo. Pri povratku smo pohodili Međugorje, brdo ukazanja Majke Božje. Ispred velikog bijelog kipa Marije pjevali smo joj ‘Hvaljen Isus Marijo, selo ti pozdravilo, svi bolesni i svi stari, i svi ostali’. Plakali smo od radosti što je imamo. Doživjeli smo veliku radost, a posebnu zahvalnost dugujemo organizatorima iz grada Metkovića, župniku župe sv. Ilije u Metkoviću i profesoru Baguru« – kaže poslije gostovanja u Metkoviću zamjenica predsjednika KUDH »Bodrog« iz Bačkog Monoštora Marija Turkalj.                      g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika