Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Etičke vrijednosti puka

U vrijeme Marije Terezije i Josipa II. razgranala se znanstvena i spisateljska djelatnost u Hrvatskoj. Andrija Jambrešić i Ivan Belostenec objavili su rječnike hrvatskog jezika. Među književnicima istaknuli su se otac i sin Reljković, Matija Antun, koji je napisao Satira iliti divjega čovjeka, u kojem kritizira loše običaje Slavonaca, te Josip Stjepan, koji je napisao Kućnika, priručnik za seljake u kojem je za svaki mjesec napisao što treba raditi na polju, vinogadu, u kući oko stoke ili pčela, nastojali su prosvijetliti slavonske seljake. Potkraj 18. stoljeća književno je djelovanje započeo poznati komediograf Tito Brezovački.
    Među crkvenim povjesničarima istaknuo se Adam Baltazar Krčelić.
PUTOPISCI: Zapadni je svijet promatrao Hrvate kao egzotičan narod. Ovamo su dolazili znanstvenici raznih profila i iz raznih pobuda. Većinom su ih očarale prirodne ljepote, poput Alberta Fortisa, prirodnjaka koji je proputovao Istrom i Dalmacijom, i etičke vrijednosti puka, a sablažnjavali su se nad neukošću stanovnika te surovom odnosu vlasti prema narodu. Baltazar Hacquet putovao je oko 1775. godine svim hrvatskim zemljama. Zapisao je da su Ličanke najmoralnije žene, da Dalmatinci vjeruju u demone i vještice dok u Istri gotovo i nema praznovjerja. Piše kako u Gorskom kotaru i Slavoniji liječe svetim slikama i molitvama te da svi nose amulete (u Dalmaciji je najučinkovitije sredstvo protiv uroka, piše Hacquet, pištolj ili nož kojim je ubijen čovjek). Ukoliko bolesnik ozdravi, ozdravljenje pripisuju svecu, a ako bolesnik podlegne, optužuju liječnika. Hacquet piše da je u Hrvata rađanje sramota. Položaj trudnica je težak, neizdrživ. Nema poštede, već se trudnice tjeraju raditi najteže poslove. Najsuroviji su postupci muževa. Primalja nema i žena i djeca su prilikom poroda često umirali. Već nakon nekoliko dana udovac bi se ponovno oženio.
MISTIČNE POJAVE: Fridrich Wilchelm pl. Taube je 1776. i 1777. godine boravio u Slavoniji i Srijemu. Piše da je Slavonija prekrivena raznovrsnim ljekovitim biljem, ali sakupljati bilje za Ilire – tako naime, Taube naziva Južne Slavene – suviše je teško; ima u Slavoniji obilja divljeg bilja kojim se mogu obojiti tkanine, a Slavonke prave masti za bojanje lica koje su kvalitetnije od francuskih masti.
    Matija Piller i Ljudevit Mitterpacher poslani su 1782. godine u Eminovce, selo u Požeškoj županiji, kako bi objasnili mis-tične pojave požara koje su strašile seljake okolnih sela.
    Peštanski je liječnik Schraud suzbijao1795. godine kugu u Srijemu i kasnije o tome napisao knjigu. Kuga je odnijela oko 4.000 ljudi.                                           g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika