Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Još je­dan tri­jumf Lju­tovčana

Prošloga tjedna, 13. svibnja, Osijek je bio svjedok najnovije izvedbe kazališne predstave koju je pripremila i izvela amaterska kulturno-umjetnička skupina iz Ljutova. Uobičajeno dobra izvedba je Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo »Ljutovo« iz Ljutova odvela pred Osječane po pozivu pročelnice Upravnog odbora za društvene djelatnosti Jasminke Novak Kovač i Margit Zorić, savjetnika u uredu gradonačelnika. Aktualni gradonačelnik Zlatko Kramarić je našao vremena da ugosti Ljutovčane i provede neko vrijeme s njima u srdačnom razgovoru. Uz čašicu ugodna pića razmijenjeni su pokloni. Ljutovčani su gradonačelniku darovali dio autentičnog podneblja na kome obitavaju – sliku u tehnici slame, dok su zauzvrat dobili prigodnu literaturu o gradu i njegovoj povijesti.
TRI STOTINE GLEDATELJA: Nakon prijama gosti su se smjestili u hotel i počeli se pripremati za izvedbu predstave »Ča Grgine huncutarije«. Autor ove komedije je Đuro Francišković, lokalni pučki stvaralac.
    Predstava je održana u Dječjem kazalištu koje može primiti oko 300 gledatelja, a sva su mjesta bila puna. Elan glumaca i ekipe je bio zaista na visini, što je rezultiralo da predstava ne nalikuje amaterskoj izvedbi, već, dapače, profesionalnoj. Drama pisana i izvedena na bunjevačkoj ikavici izazvala je pažnju publike po svojoj neuobičajenoj interpretaciji, a sudeći po reakcijama publike i bila pravilno shvaćena. Desetak glumaca i ekipa bili su odlično koordinirani režijom Nandora Klinockog. Kao i do sada predstava je funkcionirala do posljednje scene, vjerojatno ponukana željom glumaca da se iskažu u gradu u kome do sada nisu gostovali. Čak i očigledna blaga nesigurnost glumaca u pojedinim scenama nije utjecala na to da se publika razočara u ljutovačke amatere.
ZASLUŽENI APLAUZ: Po završetku predstave glumci su dobili zasluženi pljesak i uz dvostruki poklon sretni, napustili scenu. Doista važan moment u cijeloj priči je da je predstavi prisustvovala i izaslanica Hrvatske matice iseljenika Marija Hećimović, koja je izvedbu pratila sa zadovoljnim osmijehom.
    Raspoložena glumačka skupina je idućeg dana, poslije odmora krenula u obilazak Osijeka. Poglavarstvo grada je osiguralo vodiča koji je sve glumce, ekipu, pa i vašega novinara, poveo u zanimljivu šetnju kroz povijest grada.
    Također, uspostavljene su veze za buduću suradnju, koja će se svakako nastaviti.
Siniša Jurić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika