Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Druženje kroz li­kov­no stva­ra­laštvo

U sklopu suradnje dva hrvatska kulturno-umjetnička društva, HKUD »Bajmok« i Likovnog odjela HKC »Bunjevačko kolo« iz Subotice, u subotu 14. svibnja u Bajmoku održana je proljetna likovna kolonija. Domaćin ovog saziva bilo je HKUD »Bajmok« na čelu s predsjednikom Petrom Skenderovićem, koje je na salašu Józsefa Hegyija omogućilo gostujućim amaterskim slikarima da već treću godinu za redom stvaraju u ovakvom inspirativnom prirodnom okruženju. Naprosto, nije bilo boljeg načina da se otvori »sezona« likovnih kolonija i izlaskom iz okvira kućnih uvjeta iskoriste darovi prirode te simbolički proslavi početak proljeća.

RAVNIČARSKI PEJZAŽI: Na koloniji je sudjelovalo deset članova Likovnog odjela koji su se u ranim jutarnjim satima okupili na ovom salašu nadomak Bajmoka. Koloniju je otvorio predsjednik Likovnog odjela HKC »Bunjevačko kolo« Josip Horvat koji je ovom prigodom pozdravio domaćine i uručio im dar – sliku »Bajmočke njive u proljeće« autorice Cilike Dulić Kasibe. Nakon doručka slikari su se rasporedili na različitim lokacijama i u miru prirode otpočeli s radom. Kao motive svojih radova slikari su odabrali okolne prizore – ravničarske pejzaže ili sam salaš domaćina. »Likovnjaci« su se za prijenos svojih impresija ponajviše koristili tehnikama ulja na platnu i pastela. Okolica je ubrzo počela egzistirati i na radovima slikara, a do ranih poslijepodnevnih sati neki od uradaka bili su svršeni.
    Nakon rada slikari su nastavili druženje, a u zahvalnost HKUD »Bajmok«-u svoje radove poklonili su slikari: Ivan Šarčević, Josipa Križanović, Pajo Kečenović i Katica Seleši, dok je Lajčo Vojnić Zelić svoj rad poklonio obitelji domaćina. Koloniju je posjetio i Antal Mojzes, predsjednik Savjeta MZ Bajmok.

OBOSTRANO ZADOVOLJSTVO: Pajo Kečenović je rođeni Bajmočanin koji iako živi u Subotici, ističe da je »ostao vjeran Bajmoku«. »Do sada nisam propuštao nijedan saziv kolonije na ovom salašu. Uvijek mi je zadovoljstvo sudjelovati na manifestacijama koje odražavaju ljubav prema lijepom«, ističe Kečenović. Inače ovaj umjetnik će ove godine proslaviti 50. obljetnicu svog likovnog stvaralaštva, a za 20. lipnja priprema i izložbu dječjih radova u okviru likovne sekcije koju vodi u HKC »Bunjevačko kolo«.
    Koloniju je posjetila i Katica Marganić, koja se više desetljeća bavila amaterskim slikarstvom, a od 2003. godine zbog zdravstvenih problema više ne stvara. Marganić je poticala razvoj likovnog stvaralaštva u Bajmoku i 1960. godine bila jedna od osnivačica slikarske sekcije, najstarijeg kulturno-umjetničkog društva u Bajmoku »Jedinstvo-Egység«. U posljednjih 20 godina svog stvaralaštva specijalizirala se za oslikavanje uskršnjih jaja sakralnim temama. Posebno su poznata njezina 4 ciklusa Križnog puta, od kojih se jedan od njih danas nalazi u Rimu. Izlagala je na skupnim izložbama u cijeloj Vojvodini. »Ovdje su sve moji prijatelji slikari s kojima sam nekada i ja sudjelovala na kolonijama. Kao kulturni djelatnik pomažem rad raznih KUD-ova, između ostalog i HKUD ‘Bajmok’. Kada se osvrnem u prošlost i pogledam koliko sam u životu uradila, onda sam veoma zadovoljna«, zaključila je Marganić.
    Domaćin likovne kolonije József Hedyi istaknuo je zadovoljstvo i čast što ima prigodu ugostiti slikare kao i želju da se ova okupljanja i dalje nastave, budu još svečanija te prijeđu u tradiciju.
Davor Bašić Palković

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika