Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Bački mo­ti­vi

Samostalna izložba slikara Ivana Šarčevića (1950., Subotica), otvorena je 16. svibnja u velikoj dvorani Hrvatskog kulturnog centra »Bunjevačko kolo«. Brojnu publiku pozdravio je voditelj Likovnog odjela Centra Josip Horvat, nakon čega je Marija Jaramazović uz pratnju tamburaškog orkestra Centra otpjevala pjesmu »Hej salaši na sjeveru Bačke«, a zatim je recitirala pjesmu Nedeljke Šarčević »Stari salaš«.
    Program otvaranja izložbe nastavio se nastupom članova Folklornog odjela centra koji su otpjevali pjesme iz Slavonije »U mliku me mati umiva« i »Dvonoga«, pjesmu iz jaskanskog prigorja »Dobri denek«, pjesmu iz Posavine »Lijepo pjeva«, pjesme iz zapadne Hercegovine »Moj dragane« i »Šal u mene« i pjesmu »Podvikuje bunjevačka vila«. Emotivan i izvođački kvalitetan nastup članova Folklornog odjela publika je pozdravila dugim pljescima, nakon čega je Marija Jaramazović recitirala pjesmu Marije Maje Dulić »Noć na salašu«.
BOGAT KOLORIT: O slikarskom radu Ivana Šarčevića govorio je član Likovnog odjela Centra Lajčo Vojnić Zelić, koji je napomenuo da Šarčevića poznaje odnedavno, od prošle godine kada je Šarčević postao član Likovnog odjela, ali i pored toga postoji utisak dugog poznanstva, jer su im stremljenja ista. »U pitanju je samouki slikar, a njegova ljubav prema slikarstvu zadire u njegovo dječačko doba. Iako je upisao Likovnu akademiju u Novom Sadu, nije mogao studirati zbog materijalnih prilika u obitelji. Ivan Šarčević sudjelovao je na mnogim skupnim izložbama, a ovo je njegova druga samostalna izložba. Na njegovim slikama su pejzaži, priroda koja je prikazana u raznim godišnjim dobima, a Šarčević također veoma uspješno slika i stare salaše. Njegove slike pune su kontrasta i kolorita, a s gledateljima njegovih slika ostvaruje komunikaciju putom djela koja su zasebne priče«, kazao je među ostalim Lajčo Vojnić Zelnić.
PEJZAŽI RAVNICE: Na koncu svečanog otvaranja izložbe, autor se zahvalio organizatoru izložbe, Likovnom odjelu HKC »Bunjevačko kolo«, a u kraćem razgovoru za »Hrvatsku riječ« napomenuo je da je jedan od ‘najmlađih’ članova Likovnog odjela, jer je član postao prošle godine, na što ga je potakla Nedeljka Šarčević, koja je također članica Likovnog odjela Centra. »Grafičar sam po profesiji, a odlaskom u mirovinu intenzivnije sam se posvetio slikarstvu. Samostalno sam radio, a moj susjed, odvjetnik Milan Maravić pružao mi je izuzetnu moralnu podršku tijekom mog rada. On je moj ‘prvi kritičar’, a likovna umjetnost mu je bliska, jer je njegov sin Manojlo magistrirao na Likovnoj akademiji u Novom Sadu, a njegov brat Đuro Maravić je vrstan akvarelista. Mnogo mojih slika se nalazi u raznim zemljama, u Mađarskoj, Njemačkoj, Kanadi, Češkoj i u Ujedinjenim arapskim emiratima, a uspješno sam izlagao i na Međunarodnim izložbama rukotvorina u Bačkom Petrovom Selu i Bajmoku, gdje sam 2003. godine dobio nagradu za sliku u tehnici pastela, a 2004. godine nagradu za sliku u tehnici ulja na platnu. Moje slikarstvo je vezano za ravničarske pejzaže, a najviše pri radu koristim tehnike pastela i ulja. Emotivno sam vezan za salaš, potičem iz seljačke obitelji. Nisam živio na salašu, ali sam bivao na salašu. Na žalost, salaši izumiru, sada se mogu skoro izbrojiti na prste. Divno je što učlanjenjem u Likovni odjel imam osjećaj pripadnosti kao dio zajednice, a opredijelio sam se za učlanjenje u Hrvatski kulturni centar, jer sam dio hrvatskog naroda«, kazao je Ivan Šarčević.
    Ova izložba je otvorena do 20. svibnja i može se pogledati svakog radnog dana od 10 do 12 sati i od 16 do 18 sati, a posjetitelji će sigurno moći pronaći svoje zadovoljstvo u komunikaciji sa slikama Ivana Šarčevića koje su inspirirane bačkim krajolicima i panonskim nebom i na kojima žuta i zelena boja koje dominiraju, izražavaju blagost ravnice i slikarevu težnju za harmonijom koja je nam svima toliko potrebna.
Z. Sarić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika