Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sri­jem­ci za­sje­ni­li ci­je­li svi­jet

Hrvatska matica iseljenika, podružnica Rijeka, je i ove godine raspisala natječaj pod nazivom »Zlatna ribica« za najbolji literarni rad na temu »Prijatelju, potraži me u svom srcu – naći ćeš me«. Pravo sudjelovanja imala su školska djeca koja žive izvan Hrvatske, raspoređena u nekoliko starosnih skupina.
    Među mnogobrojnim radovima koji su stizali iz cijeloga svijeta na adresu HMI, stručni žiri ocijenio je najboljima i dva uratka što su stigla iz Srijema. U mlađoj skupini pobijedio je Dalibor Bošnjak iz Novog Slankamena, a u starijoj, u konkurenciji novinarskih radova, Nikolina Dumančić iz Srijemske Mitrovice.
    To je veliki uspjeh za mlade Srijemce, pogotovu ako se uzme u obzir i drugo mjesto Tomislave Hrgović u kategoriji narječja. Sve skupa, na natječaju je sudjelovalo jedanaest mladih Srijemaca. U mlađoj skupini: Katarina i Marko Soldo, Ivana Elez, Anita Ljahović, Tomislava Hrgović i Monika Barat, a u starijoj: Nikolina Dumančić, Oriana i Slaven Španović, te Ivan Elez. Sve su to članovi Odjela za hrvatski jezik i književnost, koji djeluje pri HKC »Srijem« u Srijemskoj Mitrovici. Najveća zasluga za ovaj veliki uspjeh, dakako, ide na adresu voditeljice Odjela, Prof. Mile Markov-Španović, koja već dugi niz godina uspješno vodi ovaj Odjel i postiže odlične rezultate na raznim natjecanjima, te na taj način afirmira hrvatsku zajednicu u Srijemu i na najbolji način pridonosi očuvanju hrvatskog identiteta na tom, tijekom proteklih desetljeća, veoma postradalom području.
    HMI je odlučila nagraditi najbolje sudionike ovog međunarodnog natječaja, pa će Nikolina Dumančić i Dalibor Bošnjak, uz diplome za postignuti uspjeh, provesti i desetak dana na otoku Cresu početkom srpnja. I svi ostali članovi iz HKC »Srijem« dobit će diplome za sudjelovanje, budući su pokazali kvalitetu u svojim uradcima. Ovaj uspjeh treba biti samo novi poticaj za sve mlade Srijemce da se više angažiraju u njegovanju vlastite kulture, jer je to jedini uvjet njihova opstanka.

N. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika