Arhiv tekstova Arhiv tekstova

The Beat Fleet »Maxon Universal« Menart, 2004.

Zaslužnost diskografske kuće Menart za razvitak određenih glazbenih žanrova, novijih na svjetskoj glazbenoj sceni, a s određenim zaostatkom rođenih i na tlu Hrvatske, ogleda se ponajviše u potpori mlađih i drugačijih skupina, a splitska skupina The Beat Fleet predstavlja jednu od njih. »Maxon Universal« je njihov treći album kojim su se u određenoj mjeri formalno uspjeli odmaknuti od rapa zastupljenog na prijašnjim albumima »Ping Pong (Umjetnost zdravog đira) » (1997.) i »Uskladimo toplomjere« (2000.), sada s puno više pjevanja, a s druge strane sadržajno se zainteresirati za tretman kulture konzumerizama, kao sastavnog dijela suvremenog života.
    Dok su prva dva TBF albuma pronosila jedan energičan buntovni koncept, novi uradak djeluje ipak prilično pomirljivo i mlako, kao da su godine i iskustva evidentno stišali momke koji se kriju iza ovog imena. Takvu izmirenost i potrebu za spokojnosti demonstriraju stihovi i atmosfera pjesama ‘UV zraka’ i ‘Alles gut’ (nagrađena za najbolji tekst na Splitskom festivalu 2003.), svojim slavljenjem ležernosti, primorcima svojstvene, »fjake«. Na jedanaest pjesama, koliko ‘Maxon universal’ posjeduje, kritikom konzumerizma bave se ‘Šareni artikal’ koja je zamišljena kao samoironična reklama za album, ‘Guzice i sise’ koja ismijava manipuliranje požudama – nažalost, najčešći obrazac uspjeha u svijetu marketinga, te duhovita kritika relativno nove društvene aktivnosti – gubljenja novca i vremena u sportskim kladionicama, u pjesmi pod naslovom ‘Papilova’. ‘Nostalgična’ je kreirana na »pozajmljenom« orkestralnom motivu iz Dedićeve »Sve što znaš o meni«, a njezinoj harmonijskoj eufoniji suprotstavljaju se stihovi o bliskoj prošlosti i surovoj današnjici, prizivajući tako neka starija i, po njihovom mišljenju, manje loša vremena. ‘Heroyix’ je zvučno smještena u prostor rock-glazbe i pjeva o herojima nove generacije drugačijih pogleda na svijet, a u sličnoj čvršćoj formi nudi se »Bog i Zemljani« te pjesma »Esej«. Album završava s »Masovna hipnoza«, dvanaestominutnom skladbom o slušanju naredbi reklama koja se okončava poigravanjem u stilu narodnjačkog pjevanja.
    Inače, glazba je ovoga puta snimljena potpuno instrumentalno, dok su samplovi i scratchevi korišteni samo kao propratni ukrasi. Uz ovakvu »živu« podlogu i angažiranu liriku vođenu populističkim jezikom (receptom koji je proslavio Edu Maajku), kvalitetnoj albumskoj cjelini pridonijela je i produkcija Dragana Lukića – Lukyja. »Maxon Universal« je od strane rock-kritike proglašen najboljim albumom 2004. godine. Postoji samo jedan način da provjerite ispravnost ovakve odluke…

D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika