Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Put do Istanbula

Kada u srijedu 25. svibnja, u 20.45 sati, lopta krene s centra i započne posljednja, finalna utakmica tekuće sezone Champions leaguea, na zelenom polju sukobit će se dvije najuspješnije nogometne vojske, koje su uspjele proći sve bitke na putu do osvajanja Istanbula. Pomalo metaforično, ali poprilično adekvatno za ilustraciju susreta nad susretima, Englezi i Talijani odigrat će finale u gradu koji je oduvijek simbolizirao moć i prevlast na europskom kontinentu.
LIVERPOOL: Poslije dugih, sušnih godina na europskoj sceni (osvojeni kup UEFA prije nekoliko godina slaba je utjeha) najtrofejniji engleski klub svih vremena i trostruki osvajač Kupa šampiona – Liverpool ponovno se vraća u sami vrh. Momčad, koju je početkom ove sezone preuzeo španjolski stručnjak Rafa Benitez, pod njegovim vođenjem doživjela je pravu »europsku renesansu«, iako se u domaćem prvenstvu nije baš proslavila. Engleska upornost, izražena u konstantnom trčanju tijekom cijele utakmice, »nadograđena« je latinskom tehnikom nekoliko španjolskih igrača dovedenih skupa s trenerom, te izuzetno ojačana srednjim redom u kojem još igraju i Hrvat Bišćan, Nijemac Hamman i komandant obrane Finac Hyppia. Upravo zahvaljujući ovakvoj taktičkoj koncepciji Liverpool je uspio »ne primiti« gol u tri posljednja susreta (Juventus 0:0, Chelsea 0:0, 1:0) i plasirati se u veliko »istanbulsko« finale.
PUT DO ISTANBULA: S obzirom na to da nije direktno izborio sudjelovanje u Champions league, Liverpool je prvo morao proći posljednje, treće kolo kvalifikacija, u kojemu je bio bolji od austrijskog GAK-a (2:0, 0:1). Ušavši u glavni ždrijeb izvučen je u skupinu A skupa s Monacom (2:0, 0:1), Olympiacosom (0:1, 3:1) i Deportivom (0:0, 1:0). Znakovito je da su »crveni« uspjeli tek u posljednjim trenutcima susreta s direktnim rivalom Olympiacosom izboriti plasman u daljnje natjecanje, zahvaljujući golu kapetana Gerrarda. Na tablici skupine A Liverpool je zauzeo drugo mjesto s 10 osvojenih bodova i ždrijeb mu je u osmini finala CLdodijelio njemački Bayer iz Leverkusena. U obje utakmice zabilježene su pobjede identičnim rezultatom (3:1), i, prema unaprijed određenom »kosturu« sljedeći protivnik je bio najneugodniji mogući protivnik – Juventus. Još uvijek svježe rane s Heysela i navijačke tragedije nisu omele Benitezovu momčad da nadigra »Staru damu« iz Torina (2:1, 0:0) i stigne do polufinalnog duela s Chelseajem. Iako unaprijed otpisana od mnogih »stručnjaka«, momčad Liverpoola je uspjela proći kroz »iglene uši« i »zaobići« momčad novog prvaka Engleske predvođenu nogometnim čarobnjakom Portugalcem Mourinhom (0:0, 1:0).
MILAN: Što reći za momčad koja je šest puta osvajala naslov najbolje na Starom kontinentu? Trenutačno se bori za naslov prvaka u Seriji A i ponovno je uspjela stići do velikog europskog finala. Ako neka momčad igra klasičan talijanski nogomet, precizan i proračunat u dva smjera, ne primiti gol i postići barem jedan za pobjedu, onda je to Ancelottijeva »squadra« predvođena ubojitim špicem Ukrajincem Ševčenkom, genijalnim Brazilcima Didom na golu, Cafuom po strani i Kakom u sredini, ali i polovicom talijanske reprezentacije na čelu s kapetanom Maldinijem, Nestom, Gatusom, Ambrosinijem i ostalima. Uzmemo li da su »rossoneri« na svom putu do Istanbula »prošli« Manchester United i najvećeg rivala, Inter, njihov uspjeh još više dobiva na težini.
PUT DO ISTANBULA: Milan je igrao u Skupini F, skupa s momčadima Šahtjora (1:0, 4:0), Celtica (3:1, 0:0) i Barcelone (1:0, 1:2). Poslije 6 odigranih susreta osvojio je 13 bodova i zauzeo prvo mjesto na tablici. U osmini finala svjedočili smo duelu »velikih« u kojemu je Manchester poražen s dvije pobjede (1:0,1:0), dok je Milan u gradsko-europskom derbiju također slavio u obje utakmice (2.0, 3:0). Prolaz u finale osiguran je »tijesno« golom Ambrosinija protiv PSV-a (2:0, 1:3), bukvalno u posljednjim trenutcima uzvrata u Eindhovenu. Zanimljivo je spomenuti kako od utakmice s Barcelonom (1:2) sve do susreta s PSV-om Milan nije primio gol na sedam uzastopnih euro-susreta.                 g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika