Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ve­li­ke na­de i sit­ne tr­za­vi­ce

Prije nešto više od pola godine u Beogradu je potpisan Sporazum između Republike Hrvatske i Srbije i Crne Gore o zaštiti prava hrvatske manjine u SiCG i srpske i crnogorske u RH. Poslije ratifikacije u Hrvatskom saboru, prošloga je tjedna isti međudržavni Sporazum ratificiran i u Skupštini SiCG. Kao što se i moglo očekivati, protiv su glasovali radikali koji su i tu prigodu zasjedanja iskoristili za vraćanje u prošlost na već poznati način. Čak su im i neke od kolega iz istih zastupničkih klupa rekle kako je »lako ovdje srbovati«. I dok su jedni govorili kako ratifikacijom pomažu zaštitu Srba u Hrvatskoj, drugi su uzvraćali kako se time sklapa ugovor s Hrvatskom, »državom koja je okupirala Republiku Srpsku Krajinu«. Sve u svemu, uskoro na red treba doći formiranje Mješovitog odbora koji bi trebao pratiti provođenje ovoga Sporazuma, a predstavnici manjina su svoje zadovoljstvo međudržavnim sporazumom iskazali još pri njegovu potpisivanju, a sada željno čekaju na njegovu implementaciju. Neki govore o reciprocitetu, neki o konačnom nadgledavanju ostvarivanja (i kršenja) prava, a neki pak i o mogućim prvim danima još (ne)dirnutih manjinskih prava.
    U ovom Sporazumu između RH i SiCG, podsjećanja radi, stoji kako će obje države omogućiti obrazovanje na jeziku i pismu manjina, podupirati upošljavanje stručnjaka iz redova manjinskih zajednica, poticati osnivanje kulturnih i prosvjetnih centara, štititi manjinska kulturna dobra, podupirati emitiranje radijskog i televizijskog programa, te tiskanih medija na jeziku manjina, zatim osigurati zastupljenost u predstavničkim tijelima na lokalnoj, regionalnoj i državnoj razini, te poticati sudjelovanje pripadnika manjina na istraživačkim projektima. Mnogi od ovih navoda formalno-pravno nisu novi, spominju se i u ranije donesenim zakonskim aktima, no, jedna novina ipak ulijeva nadu. Naime, između ostalog, stoji i kako će dvije države za ostvarivanje obveza preuzetih ovim Sporazumom osigurati određenu financijsku potporu. Činjenica je da će sada države preko zajedničkog tijela moći nadgledati što se daje ili brani pripadnicima svoje manjine u susjedstvu, no, kad se htjelo nadgledalo se i pratilo i bez ovoga papira.
    Nedavno se iz Hrvatske s osudama pratio ravnogorski sabor u Srbiji, ali se ovih dana pak prate i podmetanja eksplozija u istočnoj Hrvatskoj. Poslije osvajanja značajnijeg broja mandata na nedavnim lokalnim izborima, Srbi u Hrvatskoj osuđuju najavljene koalicije koje zarad očuvanja vlasti u lokalu ni ne sliče na one s državnog razine. I dok Srbi podržavaju HDZ-ovu vladu, ista ta vodeća stranka u Kninu izgleda nastoji pošto-poto Srbe zadržati isključivo u oporbenim redovima, unatoč lošim konotacijama jednonacionalne vlasti u višenacionalnoj sredini. No, bez obzira na sve aktualne trzavice, s obje se strane i dalje govori o nastavku normalizacije dobrosusjedskih odnosa koja očigledno s vremena na vrijeme, na tragu prošlosti, malo zapne.
D. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika