Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ra­ti­fi­ci­ran Spo­ra­zum o ma­nji­na­ma s Hr­vat­skom

Skupština SiCG ratificirala je prošloga tjedna Sporazum između Republike Hrvatske i Srbije i Crne Gore o zaštiti prava hrvatske manjine u SiCG i srpske i crnogorske u RH, kojim se garantiraju prava na slobodno korištenje materinjeg jezika i pisma, školovanje po posebnim programima, na javno obavještavanje na svom jeziku, kao i pravo razvijanja etničkog, kulturnog, jezičnog i vjerskog identiteta. SiCG i Hrvatska su se obvezale da će u službenu uporabu uvesti jezik i pismo nacionalnih manjina, omogućiti slobodno organiziranje, kulturne manifestacije i sudjelovanje u donošenju odluka koje se odnose na prava o položaju manjina.
    Za ratifikaciju Sporazuma, koji je potpisan u studenome prošle godine, glasovala su 54 zastupnika iz Srbije i 18 iz Crne Gore. Protiv su bili samo zastupnici Srpske radikalne stranke, koji su u raspravi upozorili na to da se time sklapa ugovor s Hrvatskom, »državom koja je okupirala Republiku Srpsku Krajinu i nastala na etničkom čišćenju i genocidu nad srpskim stanovništvom«.
    Jedino je ta točka dnevnog reda izazvala žestoku raspravu zastupnika. Skupština je, bez rasprave, ratificirala još desetak međunarodnih sporazuma
ŽESTOKA RASPRAVA O PROŠLOSTI: Zastupnici SRS-a su optužili Savjet ministara SiCG da se ovakvim sporazumom Srbi proglašavaju nacionalnom manjinom, a za ulazak u EU je potrebno sve vratiti na početna polazišta, kada je u Hrvatskoj bilo 750.000 Srba.
    »Ako već tjerate mak na konac, Milan Milutinović je potpisao Sporazum o normalizaciji odnosa s Hrvatskom i tog trenutka su Srbi i de fakto i de jure postali nacionalna manjina«, odgovorio je ministar za ljudska i manjinska prava SiCG Rasim Ljajić.
    Kao posebno važno, Ljajić je naveo da je Sporazumom predviđeno formiranje međuvladine mješovite komisije koja će pratiti provođenje Sporazuma, a u čijem radu će sudjelovati i predstavnici manjina.
On je rekao da bi neusvajanje ovog Sporazuma bila ne samo loša poruka Europi već i Srbima u Hrvatskoj, koji su tamo »mnogo više ugroženi nego Hrvati ovdje«.
    »Dvije godine nismo Sporazum mogli usuglasiti jer smo inzistirali na povratku«, dodao je Ljajić, i ukazao na to da je tada, uz asistenciju međunarodne zajednice, utvrđeno da on ima namjenski karakter za oblast prava kojim se garantira očuvanje nacionalnog identiteta. Ministar je objasnio da je potrebno sklopiti još dva sporazuma – o povratku Srba u Hrvatsku i o njihovoj imovini. Zastupnica DSS-a Sanda Rašković-Ivić naglasila je da je Sporazum neophodan kako bi se poslije uspjeha na lokalnim izborima u Hrvatskoj bolje zaštitilo 202.000 Srba, koliko ih ima po posljednjem popisu, i još 80.000 koji se nisu izjasnili. Ona je kazala da se Hrvatska više protivila ovom Sporazumu, jer će je, zbog problema povratka izbjeglih i njihove imovine, taj dokument više obvezivati nego SiCG.
    »Lako je ovdje srbovati«, konstatirala je Sanda Rašković-Ivić.
    Zastupnik SRS-a Dragan Todorović ocijenio je da Sporazumom »Hrvatska dobiva mogućnost da pokaže kako poštuje prava Srba i dobije legitimitet za uključenje u Europsku uniju, iako je nedavno svirepo ubojstvo starca Dušana Vidića u Karinu pokazalo da se nad Srbima tamo još uvijek nekažnjeno vrše zločini«.
    Za Sporazum su glasovali i socijalisti, jer je, po objašnjenju šefa zastupničkog kluba Dušana Bajtovića, sada potrebna mudra politika kojom bi država Srbija, uz pritisak međunarodne zajednice, pomogla Srbima u Hrvatskoj.
    Predsjednik Obora za ljudska i manjinska prava Asim Dizdarević istaknuo je da je Savjetu ministara predloženo da usvoji poseban dokument »o neophodnosti da se riješi pitanje povratka izbjeglih i njihove imovine u Hrvatskoj«.
    Skupština je ratificirala niz međunarodnih sporazuma i odbacila zahtjeve za skidanje imuniteta za nekoliko zastupnika zbog krivičnih prijava.      

               D. Dulić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika