Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Udruge moraju afirmirati hrvatsku kulturu

Na XVIII. redovitoj sjednici Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća usvojeni su prijedlozi za izmjenu Statuta HNV-a, za formiranje Nadzornog odbora HNV-a i formiranje Odbora HNV-a za odlikovanje i nagrade, a razmatrani su i prispjeli prijedlozi za usvajanje nacionalnih simbola hrvatske zajednice u SiCG. Na sjednici je podnesena i informacija o računalima koja su vlasništvo HNV-a, a nalaze se u posjedu pojedinih dužnosnika koji su u međuvremenu podnijeli ostavke, a na pismeni zahtjev da računala vrate – nisu niti odgovorili.
    Posebna rasprava vodila se o evidentiranju stanja u hrvatskim kulturno-umjetničkim udrugama u Vojvodini, budući da neka od njih odrednicu »hrvatsko« imaju samo u nazivu, ali ne i u sadržaju. Istodobno, podnesene su i informacije iz informiranja na hrvatskom jeziku, te iz sfere obrazovanja i gospodarstva.
    Sjednica Izvršnog odbora HNV-a održana je u petak 20. svibnja, a uz predsjednika Lazu Vojnića Hajduka nazočni su bili i svi članovi Izvršnog odbora – Jelena Piuković, Joza Kolar, Ivan Stipić i Zvonimir Perušić. Na sjednici Izvršnog odbora radilo se u proširenom sastavu, budući da su pokraj predsjednika i članova Izvršnog odbora bili nazočni i predsjednik HNV-a Josip Z. Pekanović, potpredsjednici Vijeća Vladimir Bošnjak i Stipan Šimunov, kao i predsjednik e-vlade Zoran Vojnić Tunić.
PRIJEDLOZI ZA IZMJENU STATUTA HNV-A: S ciljem da HNV što efikasnije radi, te da se u budućnosti osigura nesmetano donošenje odluka, Lazo Vojnić Hajduk je predložio izmjenu Statuta koja predviđa sljedeće novine: prestanak mandata članu Vijeća nastupa zbog neaktivnosti i nedolaska na sjednice, a sukladno Statutu HNV-a, članak 13., stavka 3. i točkama 1., 2. i 3. prema kojima je vijećnik dužan ispunjavati obveze kako stoji u tekstu Statuta; prestanak mandata članu Vijeća nastupa zbog neobavljanja ili opstruiranja rada Vijeća, kao i zbog djelovanja protiv interesa hrvatske zajednice i zbog kršenja svečane prisege koju su vijećnici dali prigodom konstituiranja Vijeća. Prijedlog za oduzimanje mandata članu Vijeća daju predsjednik HNV-a i Izvršni odbor HNV-a, dok se zamjena vijećnika obavlja temeljem Zakona i Pravilnika, a prijedlog daju predsjednik HNV-a i Izvršni odbor HNV-a s lista elektorske skupštine. Izvršni odbor jednoglasno je usvojio ove prijedloge koji će biti izneseni na prvoj idućoj sjednici HNV-a, a Odbor za statut HNV-a dotle će ih pravno uobličiti.
NADZORNI ODBOR: Prijedlog da se HNV proširi novim tijelom – Nadzornim odborom – također je iznio Lazo Vojnić Hajduk. Tim se prijedlogom predviđa da nadležnost Nadzornog odbora pokraj financijske kontrole i kontrole poslovanja bude i ocjenjivanje aktivnosti i djelovanja članova Vijeća, a za članove Nadzornog odbora Izvršni odbor predlaže Vesnu Prćić, Alojzija Firanja, Zvonka Sarića i Martina Bačića, dok će peti član, iz Srijema, biti predložen naknadno.
SIMBOLI HNV-a: Na raspisani natječaj za izradu nacionalnih simbola hrvatske zajednice u SiCG i simbole HNV-a javilo se nekoliko predlagača, a Izvršni odbor je odlučio da se svi pristigli prijedlozi prikažu na sljedećoj sjednici Vijeća i da se na toj sjednici ti simboli izglasaju. U isto vrijeme, predloženo je da se formira i Odbor HNV-a za odlikovanja i nagrade. Članove toga odbora evidentirat će Izvršni odbor HNV-a, a imenovat će ih Vijeće.
ZNANSTVENA ISTRAŽIVANJA: Na sjednici se razmatrao i prijedlog za provođenje znanstvenih istraživanja i izradu projekata. Lazo Vojnić Hajduk je iznio kako je Hrvatsko nacionalno vijeće krovna organizacija hrvatske zajednice, a strategija i politika koju vodi mora biti potvrđena i mnogim istraživanjima, jer se provjera ispravnosti smijera i operativnog djelovanja treba obavljati na razini znanstvenog istraživanja. On je napomenuo kako se istraživanja mogu raditi preko institucija kao što su Hrvatsko akdemsko društvo i NIU »Hrvatska riječ« ili angažiranjem pojedinaca, znanstvenika, koji imaju iskustvo u znanstveno-istraživačkom radu, a područja istraživanja bila bi ona kojima se Vijeće i bavi, a to su među ostalim obrazovanje i kultura.
    »Potrebna su nam i demografska istraživanja, kao i istraživanja kojima bi se predstavio političko-ideološki profil i nacionalno-politički profil bunjevačkih Hrvata«, rekao je Lazo Vojnić Hajduk. »Postoji potreba za provođenjem empirijskog sociološkog i političko-psihološkog istraživanja s ciljem da se utvrdi referentni okvir, unutar kojeg bi se pospješilo djelovanje na očuvanju hrvatskog nacionalnog identiteta i predlažem da se započne s radom na projektu koji će dati odgovore na pitanja koja su aktualna, a takvo istraživnaje može se napraviti za relativno kratko vrijeme i dobiveni odgovori mogu se odmah koristiti.«
Članovi Izvršnog odbora prihvatili su koncept rada prema prijedlogu za provođenje znanstvenih istraživanja i izradu projekata, a teme će se definirati na idućoj sjednici Izvršnog odbora.
UPITNIK ZA KULTURNO-UMJETNIČKE UDRUGE: Članica Izvršnog odbora zadužena za kulturu Jelena Piuković iznijela je na sjednici informaciju o aktivnostima evidentiranja stanja u kulturno-umjetničkim udrugama u Vojvodini. Ona je prikazala upitnik kojim će se dobiti osobne karte kulturno-umjetničkih udruga, što će omogućiti da se utvrdi stanje u udrugama i uvid u programe. Nakon povratnih informacija prikupit će se podaci o povijesti društava, njihovim djelatnostima, o sekcijama i njihovom načinu rada, a drugi dio upitnika odnosi se na manifestacije koje organiziraju društva.
    Nakon izlaganja Jelene Piuković, potpredsjednik HNV-a Vladimir Bošnjak istaknuo je značaj kvalitetnih kontakata predstavnika Vijeća s predstavnicima hrvatskih udruga, čemu će doprinijeti i informacije iz upitnika.
    »Upitnik je sveobuhvatan i na osnovi povratnih informacija moći će se evidentirati i klima u amaterskim društvima, a programe u tim društvima treba profilirati tako da izražavaju hrvatski identitet. Ti programi trebaju provomovirati hrvatsku kulturu. Upitnik treba što prije razaslati, uz napomenu da se društva trebaju okretati svojim izvornim aktivnostima kojima će provomovirati našu kulturnu baštinu«, kazao je Vladimir Bošnjak.
OBRAZOVANJE I GOSPODARSTVO: Informaciju o stanju u sferi obrazovanja u hrvatskoj zajednici u Vojvodini iznio je Ivan Stipić, koji je kazao kako su u organizaciji učiteljica koje predaju na hrvatskom jeziku, HNV-a, Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici i Općine Subotica u posjetu Osječko-baranjskoj županiji 11. svibnja boravili učenici osnovnih škola »Ivan Milutinović«, »Matko Vuković« i »Sveti Sava« iz Subotice, »Vladimir Nazor« iz Đurđina, »Matija Gubec« iz Tavankuta, »22. oktobar« iz Bačkog Monoštora i »Ivan Goran Kovačić« iz Sonte. Ivan Stipić je informirao i o aktualnom upisu prvaša u hrvatske odjele, za koji je rekao kako se prema dosadašnjim rezultatima odvija zadovoljavajuće, dok je Lazo Vojnić Hajduk istaknuo kako je od iznimne važnosti da se utvrde sve informacije koje se tiču studenata koji žele studirati u Republici Hrvatskoj, o čemu treba voditi računa Hrvatsko akademsko društvo. Informaciju o aktivnostima u oblasti gospodarstva iznio je Joza Kolar, navodeći kako ima veći broj tvrtki iz Republike Hrvatske koje su zainteresirane za kupovinu kombinata ili poduzeća iz oblasti poljoprivrede u Vojvodini, ali i da postoji problem što još nije sve precizno utvrđeno ovdašnjim zakonom o aukcijama i tenderima. Joza Kolar je kazao kako postoje i ovdašnji gospodarstvenici koji su zainteresirani za kupovinu kombinata.
    »U Republici Hrvatskoj postoji Hrvatska banka za obnovu i razvoj koja bi dala kredit, ali to još dosta sporo ide. Odbor Vijeća za gospodarstvo trebao bi pokrenuti inicijativu da se u Republici Hrvatskoj formira fond, kako bi se ti krediti mogli dobiti«, kazao je Joza Kolar i napomenuo da se u Republici Hrvatskoj lakše mogu dobiti krediti za poljoprivrednu opremu i tu pogodnost naši gospodarstvenici već koriste.
Na koncu sjednice Lazo Vojnić Hajduk je iznio kako se pristupilo izradi Pravilnika o uporabi nacionalnih simbola, Pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta uposlenika u HNV-u, Pravilnika o nagrađivanju uposlenika i honirarnju dužnosnika u HNV-u, Pravilnika o putnim troškovima. Prijedloge tih pravilnika radi diplomirana pravnica Vesna Prćić kao radni tekst, a razmatrat će se na Odboru HNV-a za Statut.
    Lazo Vojnić Hajduk najavio je zakazivanje sljedeće sjednice HNV-a za početak lipnja.                                       
           g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika