Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Nismo cilj samima sebi

U Domovinskom sjedištu Hrvatskog svjetskog kongresa, u Hrvatskoj matici iseljenika u Zagrebu, 15. svibnja započela je 5. izborna konvencija Hrvatskog svjetskog kongresa. Na upriličenoj svečanosti, uz čelne ljude HSK, iz 30 zemalja svijeta, na čelu s predsjednikom Šimunom Šitom Ćorićem, prisustvovali su i izaslanici Vlade RH, Hrvatskog Sabora, Crkve te HMI-a. Predsjednik HSK Šimun Šito Ćorić izrazio je u pozdravnom govoru zadovoljstvo što će predstavnici HSK u dva dana imati priliku sastati se s vodećim ljudima naroda, države i Crkve i izrazio uvjerenje da bi hrvatskom izvandomovinstvu bilo jako drago da Hrvatska bude o njemu što bolje informirana. Državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Bakota poručio je da ova Vlada misli na hrvatske iseljenike te ih je pozvao na strpljenje i daljnju suradnju. U glazbenom dijelu programa nastupio je ansambl Trešnjevke pod ravnanjem maestra Bože Potočnika.
    Nakon svečanog otvorenja konvencije uslijedilo je službeno podnošenje izvješća o proteklom radu nacionalnih kongresa, te potom zasjedanje radnih odbora koji su se bavili različitim temama i pitanjima   samoga funkcioniranja Hrvatskog svjetskog kongresa.
DALJNJI PUTOVI SURADNJE S MATICOM: HSK je utemeljen 1993. godine kao krovna iseljenička udruga i objedinjuje 30 nacionalnih kongresa iz 30 država svijeta u kojima hrvatski iseljenici žive u većem broju. Kao neprofitna, nevladina i nestranačka organizacija okuplja i povezuje hrvatske iseljeničke udruge i ustanove izvan domovine, a u cilju stvaranja uvjeta za njihovo što uspješnije djelovanje za nedvojbene interese kako domovine, tako i iseljeništva. Na svjetskoj i nacionalnim razinama HSK djeluje kroz radne odbore za gospodarstvo i ulaganje, za autohtone hrvatske manjine, prosvjetu, kulturu i sport, medije, lobby, za mladež, za povratka u domovinu, za očuvanje hrvatske baštine.
S tim u vezi održane su radne večere s uzvanicima iz javnog i političkog života Hrvatske, kako bi se ostvarili i dogovorili daljnji putovi suradnje ali i iznijeli neki problemi s kojima se Kongres susreće u svome radu.
    Drugog dana 5. izborne konvencije HSK također je nastavljen rad po radnim odborima te je održana i svečana večera s predstavnicima stranačkog političkog vrha i političke vlasti u Hrvatskoj. Za vrijeme trajanja konvencije upriličeni su i razni međusobni susreti, kao i razgovori o dosadašnjem radu i mogućim novim oblicima suradnje HSK i institucija u domovini. Konvencija je bila završena konferencijom za novinare.
PREISPITATI STAV HRVATSKE VLASTI: Na konferenciji za tisak koja je održana 17. svibnja u Hrvatskoj matici iseljenika javnost je upoznata s osnovnim zaključcima 5. konvencije HSK. U ime prof. dr. Šimuna Šite Ćorića, koji je bio odsutan zbog smrtnog slučaja u obitelji, govorio je glavni tajnik HSK-a Josip Sovulj. Pozdravivši prije svega nazočne goste, ravnatelja HMI Nikolu Jelinčića i zamjenika ravnatelja Domagoja Antu Petricha, pomoćnika ministra vanjskih poslova Slavka Lebana i Ivana Fućeka iz Počasnog bleiburškg voda, Sovulj je naglasio da nije bilo izbora novog Izvršnog odbora niti promjene predsjednika HSK, kako se prethodno najavljivalo.
    »Naime, zbog nekih projekata koji su već u tijeku nije se išlo na promjenu rukovodstva HSK, već je odlučeno da se dosadašnjem Izvršnom odboru i predsjedniku produlji mandat na još godinu dana. Tako će se omogućiti završetak nekih započetih programa«, istaknuo je Sovulj.
    Na konferenciji za novinare istaknuto je da HSK ima svoj novi ured u Domovinskom sjedištu u Hrvatskoj matici iseljenika. Uz ured, koji je važan za rad HSK, moći će se čuvati i arhiv na jednom mjestu, a kroz funkciju ravnateljice Domovinskog sjedišta HSK Željke Lešić ostvarit će se bolja suradnja sa svim nužnim institucijama u Hrvatskoj.
    Prema riječima Josipa Sovulja, HSK je planirao utemeljiti i arhiv hrvatskog iseljeništva, no doznavši da se na inicijativu HMI upravo ustrojava Muzej hrvatskog iseljeništva pozdravio je tu ideju i ponudio svekoliku suradnju.
    Kao jedan od završenih projekta istaknuta je zanimljiva publikacija Hrvati – četrnaest stoljeća ustrajnosti, koja je, prije svega, namijenjena uglednicima iz javnog i političkog života a tiskana je na četiri svjetska jezika. Također je spomenut i projekt Hrvatskih svjetskih igara koji se, u organizaciji HSK, treba održati 2006. godine u Zadru. Kongres je bio glavni inicijator obnove spomenika na Bleiburškom polju i u tu akciju uključit će se i dalje, nastavljajući prikupljati potrebna sredstva. Tijekom 5. konvencije sudionici su se osvrnuli i na pravo dopisnog glasovanja zaključivši da je taj način najefikasniji, posebice u zemljama poput Kanade, gdje su udaljenosti do glasačkih mjesta velike, pa je taj način glasovanja jedini mogući.
    »Hrvatsko iseljeništvo ima golemi potencijal koji do sada nije dovoljno iskorišten. Mišljenja samo da je vrijeme da se izradi program suradnje s izvandomovinstvom koji bi trebao imati svoju zakonodavnu osnovu. Kongres kao iseljenički projekt ne smije biti cilj sam sebi već, ako ne treba hrvatskoj državi, onda ne treba ni postojati. Zato je nužno preispitati stav današnje hrvatske vlasti prema iseljeništvu, kako bi se ti odnosi postavili na prave temelje«,  naglasio je Sovulj kao jedno od glavnih zaključaka konvencije, dodavši da je HSK prisutan i u ECOSOC-u Vijeća Ujedinjenih naroda gdje ima savjetodavni status i kao takav može učiniti puno.
    U radu konvencije HSK se osvrnuo i na težak položaj Hrvata u BiH koje pokušavaju svesti na nacionalnu manjinu, što je nemoguće jer njima pripada povijesna uloga i mjesto u BiH. Ta se činjenica ne smije zanemariti niti zaboraviti, istaknuli su predstavnici HSK.
ZLATNA MEDALJA ZA HSK: U ime Hrvatske matice iseljenika nazočnima se obratio ravnatelj Nikola Jelinčić istaknuvši svoje veliko zadovoljstvo što se Kongres vratio u Maticu.
    »Vi postojite zbog hrvatskog iseljeništva. Iz istih razloga djeluje i svoj rad temelji i Hrvatska matica iseljenika. Zato je naš temelj u budućoj suradnji iznimno dobar. Također koristim ovu priliku za najavu i potpisivanje dopisa kojim ide prijedlog za osnivanje Iseljeničkog muzeja. Ova institucija uvelike je potrebna hrvatskom iseljeništvu i popunit će rupu od 70 godina, od kada je u Hrvatskoj postojao takav muzej. Hrvatski iseljenički muzej bitan je za mlade generacije kojima će se na taj način omogućiti da uče o hrvatskom iseljeništvu«, zaključio je Jelinčić.
    U ime Počasnog bleiburškog voda Ivan Fućek pozdravio je dosadašnji rad HSK i dodijelio mu Zlatnu medalju za čuvanje istine o Bleiburgu, te veliki doprinos dostojnom obilježavanju bleiburške tragedije. Srebrena medalja dodijeljena je predsjedniku HSK Šimunu Šiti Ćoriću te brončane medalje Josipu Sovulju, Juri Gadži i Ivanu Curmanu.
    Na kraju konferencije za novinare svečano je predstavljena knjiga Šimuna Šite Ćorića »S one strane granice« čiji su nakladnici FRAM-ZIRAL Mostar i Hrvatska matica iseljenika. O ovoj knjizi koja sadrži izabrane razgovore i dokumente Šimuna Šite Ćorića iznimno i s puno emocija govorila je urednica Hrvatskog iseljeničkog zbornika i knjiga u HMI, Vesna Kukavica.                                                   g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika