Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ma­njin­ski li­sto­vi vo­de do­sljed­nu po­li­ti­ku

Jednoglasno i bez rasprave, Odbor za informiranje Skupštine AP Vojvodine usvojio je izvješća o radu za 2004. godinu i planove i programe rada za 2005. godinu novinsko-izdavačkih kuća čiji je osnivač do prošle godine bila Skupština APV. Riječ je o »Dnevnik« Holdingu AD, »Dnevnik-Poljoprivredniku« AD, DOO »Het nap«, DOO »Magyar szo«, te novinsko-izdavačkim ustanovama »Hlas ludu«, »Ruske slovo«, »Libertatea«, »Hrvatska riječ« i »Them«.
    Sjednica je održana u Novom Sadu 22. svibnja, a predsjedavao joj je predsjednik Odbora za informiranje Otto Bus.
    »Skupština Vojvodine je osnivačka prava nad listovima na manjinskim jezicima sredinom prošle godine prenijela na manjinska nacionalna vijeća, ali smo smatrali da, budući da smo dijelom prošle godine bili osnivači, ipak na ovaj način razmotrimo i odobrimo pristigla izvješća o radu tih ustanova«, rekao je pokrajinski tajnik za informacije Milorad Đurić na sjednici Odbora. »Zaključili smo kako su svi ovi listovi dosljedno provodili uređivačku politiku onako kako je to utvrđeno ciljevima zbog kojih su oni osnovani i tu nemamo nikakvih primjedaba. Kad je riječ o poslovanju, Pokrajinsko tajništvo za informiranje prošle je godine za rad ovih listova izdvojio 115 milijuna dinara, od čega najviše za »Magyar szo« (30 milijuna), dok je dotacija za ostale listove na manjinskim jezicima iznosila između 6,5 i 13 milijuna dinara. Ta dotacija, međutim, ne znači isto za sve listove. Kod »Magyar szoa« ona predstavlja tek četvrtinu u ukupnom prihodu novina, dok je kod ostalih ustanova ona od pretežitog značaja, jer iznosi između 68 i 92 posto udjela. Ti listovi, sasvim sigurno, ne bi opstali bez pomoći Pokrajine.«
    Đurić je, govoreći o efektima poslovanja medija u Pokrajini, upozorio na vrlo visok iskazani gubitak u prošloj godini »Dnevnik« Holdinga (64,7 milijuna dinara) i »Magyar szoa« (20,7 milijuna), dok su svi ostali listovi, uključujući i »Hrvatsku riječ«, prošlu godinu završili s dobiti.
   U zaključcima Odbora koji su usvojeni, tijela upravljanja u svim medijima na manjinskim jezicima zadužena su da odgovarajući mjerama poslovne politike, racionalnijim poslovanjem, povećanjem naklade, smanjenjem remitende, boljom naplatom tiraže, povećanjem drugih vlastitih prihoda, poboljšanjem ekonomičnosti i produktivnosti rada, što racionalnije koriste sredstva iz proračuna APV.
    Tijela upravljanja »Dnevnik« Holdinga zadužena su uraditi program konsolidacije ovoga poduzeća do rujna 2005. godine i dostave ga na razmatranje Skupštini Vojvodine, a Pokrajinsko tajništvo za informacije je zaduženo da i dalje prati poslovanje ustanova javnog informiranja, novina od pokrajinskog značaja, te da raspodjelu sredstava iz proračuna radi sukladno Odluci o kriterijima za osiguravanje dijela sredstava iz proračuna APV za financiranje izdavanja novina.
Z. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika