Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Mogućnosti treba iskoristiti

Nastava na hrvatskom jeziku u osnovnim školama subotičke općine otpočela je školske 2002. /03. godine.
    U Osnovnoj školi »Pionir« u Mjesnoj zajednici Stari Žednik prvi oblici takve nastave otpočeli su godinu dana kasnije, točnije krajem prvog polugodišta 2003./04. školske godine u vidu pohađanja izbornog predmeta hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture.
DVA SATA TJEDNO: Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture u ovoj školi predaje Doma Čović. »Nastava hrvatskog jezika s elementima nacionalne kulture počela se izvoditi u prosincu 2003. godine, a značajnije smo startali od drugog polugodišta prošle godine. Nastava se izvodi u bloku od dva sata, jedanput tjedno. Prošle smo godine imali nešto više djece, a ove godine je taj broj smanjen«, kaže Čović. »Ipak, od ove godine radim i s višim razredima, dok je prošle godine postojala samo opcija za niže razrede. Prošle godine nastavu je slušalo 12-ero učenika, a ove godine u odjelu ima 10 đaka. Budući da radim skupa s višim i nižim razredima nastojim prilagoditi nastavni plan i program uzrastu djece«, ističe ova nastavnica dodajući kako je najbolji dokaz dječje motiviranosti za ovu nastavu činjenica njihove redovite nazočnosti iako se ovi satovi izvode poslijepodne tj. izvan školskog rasporeda, jer se nastava u cijeloj školi izvodi samo u prijepodnevnoj smjeni.
UOČLJIV POMAK: »Problem s literaturom općenito postoji, jer nemamo udžbenik za izvođenje nastave hrvatskog jezika s elementima nacionalne kulture. Ipak preko vijeća nastavnika na hrvatskom jeziku ovakvi problemi se lako rješavaju, tako da se nastavni sadržaji adekvatno obrađuju«, kaže Čović napominjući kako joj u radu pomažu i iskustva sa seminara koji se redovito organiziraju u Hrvatskoj i onih koje je za učitelje na hrvatskom jeziku organiziralo Hrvatsko akademsko društvo u Subotici.
    »Nastava je koncipirana na prihvatljiv i zanimljiv način, najviše se radi kroz igru. Pomak po pitanju jezika je uočljiv, posebice kod djece koja od samog početka, odnosno već drugu godinu, pohađaju ove satove. Djeca se sve više služe književnim hrvatskim jezikom«, kaže ova učiteljica, koja smatra i kako je djecu važno što više animirati i osigurati im zanimljive sadržaje poput nedavnog posjeta gradu Osijeku i nacionalnom parku Kopački rit te »Hrckovog« maskenbala na kojem su i njezini učenici redovito sudjelovali.
    »Najvažnije je da nastava na hrvatskom postoji, makar i u ovom obliku, a nadam se da će se u ovoj školi vremenom formirati i odjel na hrvatskom jeziku«, zaključuje učiteljica.
ISKORISTITI MOGUĆNOST: »Što se tiče nastave na hrvatskom jeziku u okviru naše škole učenici pohađaju satove hrvatskog jezika s elementima nacionalne kulture. Broj djece koja pohađaju ove sate je promjenljiv. Redovito dajemo roditeljima prilikom upisa ovu mogućnost, a i ove i prošle godine oni su se odlučili za varijantu izučavanja predmeta hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture«, kaže ravnateljice ove škole Sonja Neorčić.
    Govoreći više o radu škole ona ističe kako nastavu pohađa ukupno 185 učenika, od svakog razreda po jedan odjel te da se cijela nastava odvija u prijepodnevnoj smjeni. »Trenutačno puno radimo na rekonstrukciji školskog objekta, što podrazumijeva mijenjanje podova i kompletnu zamjenu vodovodne mreže. Potporu za rekonstrukciju dobivamo od Pokrajinskog tajništva za obrazovanje i Općine Subotica. Planira se i sanacija krova, koja bi se trebala uraditi preko ljeta«, kaže ravnateljica.
    Osim hrvatskog jezika, u školi se izborno izučava i mađarski jezik. »Redovita nastava na mađarskom ne postoji ali 25-ero djece izučava mađarski jezik s elementima kulture, koje se odvija u dvije grupe – za više i niže razrede«, objašnjava Neorčić. Ona smatra i da je školski kolektiv otvoren te da do sada nije bilo nekakvih negativnih konotacija glede nastave na hrvatskom jeziku. »Ako postoji mogućnost za formiranje odjela na hrvatskom jeziku, smatram da ju treba iskoristiti«, smatra ravnateljica.
Davor Bašić Palković

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika