Arhiv tekstova Arhiv tekstova

a­vršen naj­veći po­ljo­pri­vred­ni sa­jam u SiCG

Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu, kažu poznavatelji ove oblasti, najveći je Sajam u SiCG i jedan je od rijetkih sajmova u Europi koji još uvijek aktivno živi i privlači mnoštvo izlagača i stotine tisuća posjetitelja. Prema podacima PR službe novosadskog sajma kroz svih osam kapija Sajma, od otvaranja 14. pa do zatvaranja kapija 21. svibnja, prošlo je oko 600 tisuća ljudi kako bi vidjeli štandove preko 2.000 izlagača, od kojih je trećina iz inozemstva, a više od polovice izloženih proizvoda stranog je podrijetla. Na završnoj konferenciji za medije dužnosnik Novosadskog sajma mr. Bojan Gajić rekao je kako su na 72. međunarodnom poljoprivrednom sajmu sklopljeni poslovi vrijedni nekoliko milijuna eura, a najbolje poslovne rezultate zabilježili su proizvođači poljoprivredne mehanizacije. Na štandu »Res trade«, koji je uvoznik američkih John Deer traktora, prodani su svi izloženi »inteligentni kombajni«, koji imaju satelitsku navigaciju, odnosno njima upravlja satelit, a ne kombajner. Zahvaljujući toj tehnologiji, tijekom žetve kombajn »sam sebe podešava« i dnevno može požnjeti do 30 hektara. Na štandu »Agropanonke«, novosadskog uvoznika »Belarus« traktora, prodano je oko sto ovih poljoprivrednih strojeva.
    Tijekom osam sajamskih dana održan je veliki broj raznovrsnih događanja, s jedne strane opuštajući, zanimljivi i atraktivni za sve posjetitelje, u kojima se ogledala atmosfera vašara kao preteče suvremenog sajma, a s druge strane »ozbiljni« programi na kojima se govorilo o problemima u poljoprivredi i stočarstvu u našoj zemlji i svjetskim trendovima, prezentacijama noviteta i strategija u svim oblastima poljoprivrede i gospodarstva, te ocjenjivanju kvalitete proizvoda.
PREKO 60 INOZEMNIH IZLAGAČA: Po izvješću Novosadskog sajma inozemni gospodarstvenici s godinama pokazuju sve veće zanimanje za sudjelovanje na ovoj manifestaciji što dokazuje podatak da je deset država (Austrija, Njemačka, Nizozemska, Češka, Mađarska, Hrvatska, Slovenija, Poljska, Bugarska i Makedonija) kolektivno predstavilo svoje nacionalno gospodarstvo, a pedesetak država samostalno, i to iz Danske, Indije, Gane, Finske, Francuske, Belgije, Velike Britanije, Italije…
    I ove je godine Hrvatska gospodarska komora (HGK) po peti put organizirala gospodarstvenike iz Hrvatske, te je njih 12 izlagalo pod njihovim imenom – na 65 četvornih metara 10 izlagača; podnih rešetki, mjerne opreme za vaganje, poljoprivrednih strojeva, strojeva za izradu beskonačnih žljebova te crpki, čavala itd. Iz Hrvatske obrtničke komore (HOK) predstavilo je svoje proizvode u Dvorani 11 izlagača, te samostalno »Kraš«, »Podravka«, »Agrija i Paneks« iz Čakovca, »Farmer« traktori i ostali ne manje važni i značajni.
Osim toga na konferenciji za novinare predstavljene su i najavljene dvije sajamske priredbe Zagrebačkog Velesajma: MODERNPAK – 22. međunarodni sajam ambalaže i tehnologije pakiranja i INTERGRAFIKA – 18. međunarodni sajam grafičke industrije i industrije papira, koje će ove godine od 7. do 10. lipnja biti prvi put održane zajedno na 12 tisuća četvornih metara izložbenog prostora gdje će se predstaviti 300 izlagača iz grafičke industrije i industrije ambalaže i pakiranja, koji prate suvremene trendove i tehnologije.
MEĐUNARODNA RAZMJENA: Štand HGK posjetio je i potpredsjednik Općine Subotica Petar Kuntić, resorno zadužen za poljoprivredu, koji je za »Hrvatsku riječ« rekao kako je cilj njegovog posjeta Sajmu upoznavanje s najnovijim trendovima u suvremenoj poljoprivredi i svjetskim novitetima koje je ovogodišnji Sajam svakako imao. »U sklopu posjeta obišao sam štandove hrvatskih tvrtki te konstatiram kako je svakim danom međunarodna razmjena na sve većoj razini i da se otvaraju nove perspektive u oblasti uvoz-izvoz poljoprivrednih proizvoda i mehanizacije«, zaključuje Kuntić i izdvaja Podunavlje kao oblast novih mogućnosti u bliskoj budućnosti.
    Zanimljiv je slučaj »Poljoopskrbe«, međunarodne trgovinske firme sa sjedištem u Hrvatskoj, koja je u doba objedinjene Jugoslavije bila dio »Agrovojvodine – Agroopreme«, a koja je imala imovinu po čitavoj ex-Jugoslaviji, da bi nakon raspada države »Poljoopskrba« ostala u Hrvatskoj kao samostalna tvrtka, koja sada čeka na privatizaciju. Ravnatelj »Poljoopskrbe« dr. Franjo Domingović kazao je za »Hrvatsku riječ« da su svoje proizvode, poljoprivrednu mehanizaciju na prvom mjestu, izložili na prostoru »Agrovojvodine«, kojeg su koristili sve do devedesetih i sada nanovo, te da je njihovo pojavljivanja na Sajmu, na neki način, nastavak onoga gdje su stali. »Očekujem da će se suradnja između Hrvatske i SiCG poboljšati, da će se uvoz – izvoz povećati, da ćemo realizirati tzv. vezane poslove, odnosno mi Vojvodini kombajne, a oni nama suncokret« rekao je Franjo Domingović.
    Već treći put po redu, a pod organizacijom HGK, Tvornica ulja »Čepin« iz Čepina, Hrvatska, izlaže na Sajmu, a ovoga su puta došli s namjerom da nađu suncokret i uljanu repicu koju bi uvozili od vojvođanskih poljoprivrednika za vlastite potrebe. Po riječima predsjednika Uprave društva Čepin, ravnatelja tvornice ulja Stjepana Komara tvornica postoji preko 60 godina, još uvijek su državno poduzeće koje čeka na privatizaciju, a koje godišnje preradi preko 150 tisuća tona jestivog ulja za domaće (hrvatsko) tržište, ali i za inozemno – Mađarsku, Austriju… Za sada nemaju u planu izvoziti svoj proizvod u SiCG zbog cijene koja, kako je rekao ravnatelj Komar, nije konkurentna ovdašnjoj. »Pripremamo se za jesenski otkup suncokreta i uljane repice, što nas ovdje u Vojvodini najviše i zanima, te koristimo sajamsku prigodu da ostvarimo kontakte i sklopimo neke poslovne dogovore. Naše potrebe su od 10 do 20 tisuća tona suncokreta kojeg bismo otkupili od vojvođanskih proizvođača i redovito platili po konkurentnoj cijeni«, kazao je Stjepan Komar.
NOVITETI: PČELE, RIBE I PUŽEVI: Pokraj već ustaljenih najboljih domaćih uzgajivača konja, goveda, ovaca, svinja i živine s preko pet tisuća živih eksponata, po prvi puta su na ovogodišnjoj sajamskoj priredbi u stočnom dijelu bile izložbe puževa, primarne proizvodnje pčela i ribarstva, pa je u svrhu populariziranja ribarstva Ribarsko gazdinstvo »Dunav-Tisa-Dunav izložilo na Sajmu akvarij od 500 litara s ribom koja se uzgaja u ribnjacima u Suseku i Futogu. Iako je Stručni odbor za govedarstvo na zasjedanju povodom Dana stočara ukazao na osnovni problem domaćeg govedarstva, da se svaka treća krava godišnje oteli, što je izuzetno mali postotak, tijekom Sajma je na svijet došlo pet teladi. Jedno je muško tele od hibridne austrijske krave, simentalske rase, po imenu »Hilda Srbija«, Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo, okoliš i vodogospodarstvo Austrije poklonilo jednom od najuspješnijih poljoprivrednika u Vojvodini Savi Vrbajcu iz Krušedola, kao znak suradnje, podrške i pomoći koju austrijska Vlada pruža SiCG.
NAGRADE I PRIZNANJA NAJBOLJIMA: Priznanja najboljima uručili su ministrica poljoprivrede, šumarstva i vodogospodarstva Ivana Dulić Marković i glavni ravnatelj Novosadskog sajma Aleksandar Andrejević.  Apsolutni lider kvalitete 72. međunarodnog poljoprivrednog sajma je po odluci stručne komisije Kompanija »Aleksandrija« čijim predstavnicima je uručena statua »Propinjanja«. Beogradskom poduzeću ITN uručen je veliki šampionski pehar Novosadskog sajma za vrhunsku razinu prikazanih inovacija na strojevima i opremi za sjemensku proizvodnju i spremanje zelene mase, komapaniji »Agropanonka MTZ Finke« u Novom Sadu dodijeljen je Srebrni šampionski pehar, a novosadskom »Maksikornu« i »Agrošumadiji« u Žirovnici kod Kragujevca uručen je Pehar novosadskog sajma. Pokraj dodjeljivanja tradicionalnih službenih priznanja i nagrada ovoga puta su i oni sretni posjetitelji mogli sa sajma ponijeti razne darove, kako od samog Sajma (traktor »Belarus« i dostavno vozilo »Gaz« te ulaznice za sljedeći sajam) tako i od izlagača, medeni pokloni »Vojvođanske banke«, pa mlin krunjač i prevrtač za sijeno i tako dalje.
    Ovogodišnji Sajam pratilo je oko 600 novinara iz 166 televizija, novina, radija, specijaliziranih časopisa, novinskih agencija iz SiCG, Austrije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Hrvatske, Mađarske, Makedonije i Kine.               g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika