Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Osu­de te­ro­ri­stičkih ak­ci­ja

Policijska uprava vukovarsko-srijemska izvijestila je o eksploziji dviju eksplozivnih naprava podmetnutih 22. svibnja ispred zgrada općina u Trpinji i Borovu kod Vukovara. U eksplozijama nije bilo ozlijeđenih, a policija traga za počiniteljima.
    Prva eksplozivna naprava podmetnuta je u 1,25 sati u Borovu, a druga u 3,42 u Trpinji, navodi se u izvješću. Očevidom je utvrđeno da su eksplozije učinile veću materijalnu štetu na zgradama tih dviju općina.
    Prema riječima glasnogovornika PU vukovarsko-srijemske Miroslava Janića, policija još traga za osobom koja je dan ranije bacila eksplozivnu napravu u stan u obnovi na I. katu stambeno-poslovne zgrade u Ulici dr. Franje Tuđmana u Vukovaru, pri čemu je prouzročena velika materijalna šteta.
    Hrvatska Vlada najoštrije je osudila podmetanje eksplozivnih naprava u Borovu i Trpinji. Predsjednik Vlade Ivo Sanader naložio je Ministarstvu unutarnjih poslova i drugim mjerodavnim sigurnosnim institucijama da intenziviraju istražne radnje te počinitelje tih kaznenih djela što prije uhite i privedu pravdi, priopćeno je iz Vlade.
    »Ovi ekscesi, čiji će počinitelji brzo biti otkriveni i sankcionirani, ne mogu i ne smiju utjecati na suživot i pomirenje na tom području, što je i trajno opredjeljenje Vlade Republike Hrvatske«, ističe se u priopćenju Vlade.
    Podmetanje eksplozivnih naprava osudio je i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić ocjenjujući da je riječ o »politički motiviranim terorističkim aktima«, te da
    Hrvatskoj najviše štete nerazjašnjena ubojstva i kriminalne ili terorističke radnje pred turističku sezonu.
   »Ovo je atak na srpsku stranku i državu, ali ne radi se ovdje samo o etnički motiviranom nasilju nego i o nasilju koje se granični s terorizmom«, prenio je list izjavu saborskog zastupnika i predsjednika SDSS-a Vojislava Stanimirovića.
    Podmetanje eksplozivnih naprava ispred zgrade općina Trpinja i Borovo Selo te u zgradi u kojoj je i sjedište stranke podunavskih Srba u Vukovaru osudio je i predsjednik HNV-a Josip Zvonko Pekanović koji je rekao da događaj može štetiti i državi i dobrosusjedskim odnosima između Hrvatske i SICG te izrazio nadu da neće prouzročiti ozbiljnije posljedice.
g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika