Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Prin­ci­pi­jel­ne ko­a­li­ci­je ili održava­nje na vla­sti

Političke stranke i stručnjaci analiziraju rezultate lokalnih izbora održanih 15. svibnja. U tijeku su pregovori o novim koalicijama. Gledajući na razini Hrvatske, HDZ ima 26 vijećnika manje nego na prošlim lokalnim izborima. SDP ima 6 vijećnika manje. Najviše, čak 45 vijećnika, izgubio je HSS, dok HNS na razini Hrvatske ima 18 županijskih vijećnika više, ali je izgubio vlast u Zagrebu. Najveći uspjeh ostvarile su Hrvatska stranka prava i Hrvatska stranka umirovljenika.
    Na izbore je izišlo manje od 40 posto birača. Pravaši imaju 45 vijećnika više u županijama nego 2001. HSLS se može smatrati gubitnikom izbora. IDS je malo županijskih vijećnika izgubio, a SDSS i DC u četiri su godine taj broj povećali.
    No jedan drugi trend morao bi zabrinuti HDZ. Zbroje li se glasovi po županijama i pretoče na nacionalnu razinu, vladajuća stranka godinu i pol od parlamentarnih izbora izgubila je 7,5 posto potpore birača. Oporbeni blok vođen SDP-om u ovom trenutku uživa potporu 41 posto birača, ne bilježeći neki veći rast. Pravaši također, suprotno očekivanjima svojih vođa, u prosjeku imaju samo 9 postotnu potporu.
    Sigurno je i da su najveći dobitnici ovih izbora jake političke osobnosti. Zvonimir Mršić u Koprivnici, Đurđa Adlešić u Bjelovaru, Stipe Gabrić Jambo u Metkoviću i Ivan Čehok u Varaždinu, pomeli su svoje političke suparnike. Kao i Milan Bandić u Zagrebu, koji je s nešto više od 100 tisuća glasova osigurao mjesto gradonačelnika i upravljanje s oko 6 milijardi kuna gradskog novca. To je 25 zastupničkih mjesta SDP-HSS-HSU-a u novom sazivu zagrebačke Skupštine. No pobjedničkoj koaliciji za natpolovičnu većinu nedostaje jedan zastupnički glas. Najveći gubitnik zagrebačkih izbora je HNS, koji je s SDP-om tijekom prošle četiri godine obnašao vlast u glavnome gradu. Od nekadašnjih 11, u novom sazivu Skupštine, zajedno s partnerima iz LS-a, imat će četiri zastupnika.
    Ambiciozno u borbu za Zagreb ušla je i lista HDZ-HSLS-DC-HD. No Zagrepčani su im dali 15,40 posto glasova, te su osvojili 9 zastupničkih mjesta. Najveći rast bilježi zagrebački HSP. U prošli su saziv Skupštine ušli sa samo dva, a u novi sa šest gradskih zastupnika.
    Druga, ili prva zvijezda lokalnih izbora jest Branimir Glavaš koji je od 42.231 građanina Osijeka, njih 10.537 svoj je glas dalo nezavisnoj listi Branimira Glavaša i tako mu osiguralo 8 mandata u Gradskom vijeću.
    Hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader izjavio je da će prihvatiti svaki prijedlog o koaliranju HDZ-a i bilo koje druge stranke za koji se odluče članovi lokalnih ogranaka, jer oni, rekao je, najbolje procjenjuju situaciju.
    Kako su Srbi u Kninu osvojili relativnu većinu, očekivali su i koaliciju s partnerom iz Sabora – HDZ-om. No, lokalni HDZ poručuje da stvara koaliciju stranaka s isključivo hrvatskim predznakom.
    Josipa Rimac, nositeljica liste HDZ-a izjavila je da je postignut dogovor koji je bio i prije izbora – Kninom će poslje izbora vladati: Hrvatski blok, HDZ-HSLS i HSP, a SDSS, koji je osvojio čak 8 od 17 mjesta u Gradskom poglavarstvu, isključen je iz svih kombinacija.
    Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac rekao je kako nije vrijeme za prerane izjave a još manje za one koje govore o jednoj etničkoj vlasti u Kninu. Sastavljanje vlasti bez SDSS-a za Pupovca je u suprotnosti s Ustavnim zakonom i dobrom politikom. Drži da je Knin umoran od samo srpske i samo hrvatske vlasti. Vrijeme je, kaže, za dobru vlast, u kojoj će sudjelovati i Srbi.

H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika