Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Imenovan gradski arhitekt

Predsjednik Općine Subotica Géza Kucsera najavio je 23. svibnja na konferenciji za novinare da će od 1. lipnja funkciju glavnog gradskog arhitekte obavljati Zsombor Szabó.
    On je istaknuo da je riječ o njegovoj osobnoj odluci budući da koalicija nema nikakvo pravo utjecaja na imenovanje gradskog arhitekte i menadžera, a sve na temelju novog Zakona o lokalnoj samoupravi.
  »Odluku sam donio na osnovu stručnosti, uvida u radove Zsombor Szabóa i na osnovu razgovora o idejama u kom pravcu, u urbanističkom smislu, Subotica mora ići«, rekao je Kucsera.
    Kucsera je dodao da su neki kandidati odbili obavljanje te funkcije pošto je ipak riječ o »političkoj funkciji«.
    Gradonačelnik Subotice rekao je i da će za tjedan dana imenovati gradskog menadžera.

Dragan Trklja novi predsednik OO DS-a

Općinski odbor Demokratske stranke je 20. svibnja na 5. redovitoj Izbornoj Skupštini izabrao Dragana Trklju za novog predsjednika OO DS-a.
    Na izbornoj su Skupštini izabrani i članovi Općinskog odbora.
    Dragan Trklja, koji je i zamjenik predsjednika Općine Subotice je u izjavi rekao da će politika DS u Subotici biti politika kontinuiteta i da će DS učinit sve da vladajuća koalicija u Subotici bude u funkciji građana.
    Dosadašnji predsjednik OO DS Oliver Dulić je istaknuo kako je u posljednje dvije godine kada je on obnašao predsjedničku funkciju Demokratska stranka u Subotici izrasla u ozbiljnu političku snagu.
    »Više nijedna odluka u ovom gradu ne može biti donijeta bez Demokratske stranke. Vidljiv je zaokret biračkog tijela ka građanskim opcijama i mi ćemo biti nositelji te opcije u Subotici«, rekao je Oliver Dulić.

Gospodarska situacija nepromijenjena

»Prekovremeni rad, porezi i doprinosi za mirovine radnicima se ne isplaćuju u pojedinim poduzećima, što ukazuje da se gospodarska situacija u četiri mjeseca ove godine nije mijenjala, a najavljuju se i nova otpuštanja radnika. Osim toga, na lokalnoj razini se ne primjećuju pozitivni pomaci koje ističe Vlada«, naveo je 20. svibnja predsjednik Općinskog vijeća Saveza samostalnog sindikata u Subotici Milan Popović.
    »U Subotici se ne osjete pozitivni pomaci koje Vlada navodi. Stoga bi Vlada, skupa s lokalnom samoupravom i sindikatima, trebala izraditi program specifičan za Suboticu i ovo područje. Tako bi i Vlada pomogla otvaranje radnih mjesta«, rekao je Popović. Ovakva situacija ogleda se ne samo u gospodarstvu, već i u školstvu, zdravstvu i sudstvu. Ako se nastavi nepovoljan gospodarski trend, mogući su sindikalni prosvjedi na jesen«, ističe Popović i dodaje da se u mnogim poduzećima ne poštuje kolektivni ugovor.« Ne isplaćuju se plaće, prekovremeni i noćni rad, a ne plaćaju se ni doprinosi. Postoji suradnja s inspekcijom rada ali se prije toga pokušava s direktorima poduzeća riješiti problem«, kaže predsjednik Samostalnog sindikata u Subotici. Ovakav trend osobito je izražen u manjim privatnim poduzećima, te u poduzećima metalske struke.

Proljetni sajam »INTEREXPO«

Međunarodni proljetni sajam »Interexpo« održat će se u Subotici od 1. do 4. lipnja u Expocentru, na Palićkoj cesti. Deveta po redu, ova će sajamska manifestacija okupiti gospodarstvenike iz svih gospodarskih grana, no posebna će se pozornost posvetiti poljoprivredi, prehrani, građevinarstvu i auto-moto industriji, najavio je direktor »Magnotrona« László Bóni. Među modelima koji će biti izloženi bit će najnoviji »Mercedesi«, »Opeli«, »Jeep«-ovi. Na sajmu će se predstaviti gospodarstvenici iz 10 zemalja iz okruženja, ali i iz nekih geografski udaljenih zemalja – Indonezije, Kine. Bóni je najavio da će biti i izlagača iz Hrvatske, ali najveći broj njih doći će iz Mađarske. Na 1.500 zatvorenog i 3.000 četvornih metara otvorenog izložbenog prostora očekuje se oko 150 izlagača. Direktor »Magnotrona«, kako je istaknuo, ne očekuje da će slična sajamska manifestacija koja se održava gotovo istodobno pored Dvorane sportova umanjiti interes poduzetnika i Subotičana za tradicionalni subotički sajam na Palićkoj cesti

Susret gospodarskih komora
Segedina i Subotice

Susret gospodarskih komora Subotice i Segedina održan je 18. svibnja u Subotici u okviru programa »Europska unija nam dolazi u kuću – Vojvodina«, koji je financiralo Ministarstvo za gospodarstvo i promet Mađarske.
    Na ovom susretu, domaćim su gospodarstvenicima predstavljeni podaci značajni za plasman proizvoda i uspješno uključivanje na tržište Europske unije, dok su mađarskim gospodarstvenicima predstavljeni projekti za financiranje u okviru programa prekogranične regionalne suradnje. György Gilyan iz mađarskog Ministarstva za gospodarstvo i promet izjavio je da je mađarska vlada spremna putem predavanja upoznati sve vojvođanske gospodarstvenike s propisima Europske unije. On je dodao da je mađarska vlada formirala i nekoliko fondova za poticaj gospodarskog povezivanja. Prema njegovim riječima, mala i srednja i poduzeća imaju veliku šansu na izlazak na veliko europsko tržište, ali moraju zadovoljiti europske standarde.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika