Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Osni­va se fon­da­ci­ja za omla­din­sku kul­tu­ru

Deseta sjednica Skupštine Općine, koja se nije uspjela održati 26. travnja zbog nedostatka kvoruma, održana je 24. svibnja. Točka dnevnoga reda, koja je tada bila razlogom nesuglasica unutar koalicije SVM-DSHV-LSV-DS-G 17 Plus, ovoga puta je bila predmetom dvosatne rasprave koja se završila usvajanjem odluke o osnivanju Fondacije za omladinsku kulturu i stvaralaštvo »FOKUS« koja je, međutim, u odnosu na prvobitni prijedlog izmijenjena nizom amandmana.
»FOKUS« U FOKUSU: Dok je, kako se vidjelo, unutar vladajuće koalicije postignut kompromis oko ovoga prijedloga, stranke i vijećnici s lista skupine građana koji čine oporbu u skupštini (SRS i Mirko Bajić), prvo su uputili zahtjev da se ova točka skine s dnevnog reda, a kako to nije prihvaćeno uputili su niz primjedbi glede »materijalnih i proceduralnih manjkavosti«.
    Rasprava se vodila i oko toga kakve će programe podržavati ova fondacija kao i oko toga  je li  mladeži Subotice potrebna fondacija ili omladinski kulturni centar.
U prvobitnom prijedlogu odluke o osnivanju fondacije, kako je navedeno u dopuni ove odluke, bilo je niz propusta koji su amandmanima ispravljeni. Između ostalog prijedlog odluke nije sadržavao oznaku predlagača, pravnu osnovu prijedloga, obrazloženje, oznaku izvršitelja i rokove za izvršenje, kao i izvor sredstava potrebnih za realizaciju. Dopunom, odnosno amandmanima, određeno je, između ostalog, da je predlagač predsjednik Općine, da je sjedište u zgradi »Nove Općine«, da se u utvrđivanju i realizaciji programa konkretnih projekata vodi računa o jezičnoj strukturi stanovništva Općine Subotica, da se proširuju ciljevi koje fondacija ostvaruje, uzimajući u obzir interkulturalni i multikulturalni karakter Subotice te da će se za svaku jezičnu zajednicu angažirati honorarno plaćena odgovorna osoba.
    U obrazloženju ove odluke se navodi kako su razlozi za osnivanje fondacije »promoviranje kulture kao načina života i stvaranja nove filozofije oblikovanja društvenog, kulturnog i umjetničkog prostora, promocija vrijednosti otvorenog i demokratskog društva, umjetnosti i kulture, kao i socijalne edukacije; promocija interkulturalnog (razmjena pojedinačnih kulturnih zajednica u društvu) i multikulturalnog (označava zajedničke oznake pojedinačnih kulturnih zajednica) karaktera Općine Subotica – uz potpuno i bezuvjetno omogućavanje izražavanja na materinjim jezicima svih sudionika u projektima – sudjelovanje i kreiranje foruma i kreativnih radionica, iniciranje i realizacija projekata u suradnji s nevladinim organizacijama u sredini i šire, regionalna društvena i kulturna suradnja omladinskih društvenih grupa i iniciranje i realizacija internacionalnih projekata«.
    Pokraj toga određeno je da Upravni odbor u roku od 30 dana od dana imenovanja njegovih članova donosi Statut fondacije a zatim i program te da se sredstva potrebna za realizaciju izdvajaju iz proračuna Općine Subotica za 2005. godinu u visini od 2.999.000 dinara.
    Nakon što je usvojena ova odluka, Skupština je u idućih sat i pol zasijedanja usvojila niz odluka više formalne prirode, između ostalog o davanju suglasnosti na odluke o dopunama statuta mjesnih zajednica te odluku o utvrđivanju djelatnosti tržnice komunalnom djelatnošću.
J. Dulić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika