Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Veliki potencijal sela

Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća  Josip Zvonko Pekanović bio je 18. svibnja u posjetu Bačkom Monoštoru u okviru kojega je obišao osnovnu školu, mjesnu zajednicu i župni ured.
     Svrha posjeta bilo je upoznavanje s problemima sela i planiranje njihovog rješavanja uključujući sve gospodarske, kulturne i institucionalne subjekte u okruženju.
POTPORA ZA DOGRADNJU OSNOVNE ŠKOLE: Prilikom posjeta Osnovnoj školi »22. oktobar« razgovaralo se o potrebama i mogućnostima rješavanja problema s kojima se škola suočava, a trenutačno je najznačajniji nastavak druge faze izgradnje nove školske zgrade.
    U razgovoru s tajnikom MZ Zoranom Milerom, direktorom škole Sinišom Milivojevićem i dopredsjednikom HNV-a Stipanom Šimunovim predstavljeni su do sada postignuti rezultati i budući planovi kako bi se djeci u Monoštoru omogućilo da imaju normalnu uvjete za školovanje. Kraj dijela sredstava koja se osiguravaju iz proračuna Općine Sombor, dogovorena je i podrška predsjednika HNV-a prilikom zahtijevanja sredstava iz pokrajinskog proračuna.
    Prilikom posjeta školi u Bačkom Monoštoru također je bilo riječi o uvođenju nastave na hrvatskom jeziku, a svoju punu podršku ovom projektu pružili su predstavnici škole i Mjesne zajednice, kao i dopredsjednik HNV-a Stipan Šimunov, koji su na sebe preuzeli obvezu informiranja roditelja djece o načinima realizacije i prednostima školovanja na hrvatskom jeziku, te o mogućnostima nastavka i stipendiranja školovanja u Republici Hrvatskoj.
INFRASTRUKTURNE POTREBE SELA: U prostorijama MZ Bački Monoštor nastavljeni su razgovori o ostalim aktivnostima i projektima koji su neophodni za poboljšanje uvjeta života u selu. Zoran Miler je predstavio srednjoročne planove razvoja mjesne zajednice u koje se ubrajaju izgradnja puta Kupusina – Bački Monoštor, nastavak II. faze izgradnje škole, obnova crkve, intenziviranje razvoja turizma i rješavanje komunalnih problema. Također je izrazio veliku podršku ovakvom načinu djelovanja novog predsjednika HNV-a, koja obuhvata obilazak mjesta u kojima žive Hrvati i upoznavanje na licu mjesta sa specifičnim problemima lokalnih zajednica.
    Predsjednik Pekanović je istaknuo kako Monoštor ima izuzetno povoljan geografski položaj jer se nalazi na glavnom europskom vodenom putu, što kraj prirodnih resursa može biti izuzetno značajan faktor bržeg i kvalitetnijeg razvoja sela. Za sve ideje i projekte koji su usmjereni u ovom cilju, ali i za konkretne probleme koji se pojave u Monoštoru obećana je podrška predsjednika HNV-a. Istaknuta je i potreba informiranja Hrvatskog nacionalnog vijeća o aktivnostima u Bačkom Monoštoru, kako bi se razgovorom i podrškom osiguralo uspješnije realiziranje projekata.
APEL ZA POMOĆ U REKONSTRUKCIJI CRKVE: Tema sastanka s kapelanom župe u Bačkom Monoštoru, vlč. Robertom Kozmom, bila je rekonstrukcija crkve, te načini i modeli financiranja ovog projekta. Istaknuta je potreba za prezentiranjem ovog kulturnog blaga široj javnosti, tako da je u izradi web prezentacija koja će sadržavati sve podatke o crkvi i župi u Bačkom Monoštoru.
    Vlč. Kozma istaknuo je kako je do sada osigurano oko 20 posto sredstava potrebnih za rekonstrukciju tornja, što je dovoljno za početak radova, ali je potrebno još dosta sredstava kako bi se crkva sv. Petra i Pavla dovela u stanje koje neće ugrožavati sigurnost mještana i biti dostojan reprezent vjerske kulture Bačkog Monoštora.
    Također je apelirano na sve one koji su u mogućnosti financijski pomći obnovu crkve, da to učine u Župnom uredu u Bačkom Monoštoru ili da sredstva uplate na žiro račun MZ Bački Monoštor 840-71647-42 RJUP Sombor, kao namjenska sredstva sa naznakom »Za rekonstrukciju crkve«.
    U okviru posjeta Bačkom Monoštoru predsjednik HNV-a Josip Pekanović posjetio je i staru školsku zgradu koja se nalazi u stanju opasnom po život učenika i uvjerio se o neophodnosti rješavanja problema škole u što skorijem periodu. Posjet rekonstruiranom Domu kulture i knjižnici u Bačkom Monoštoru bili su optimističnijeg karaktera jer je ovaj lijepo uređen prostor na raspolaganju aktivnim udrugama iz sela, a posjeduje i kompletnu multimedijalnu opremu za organiziranje kulturnih i drugih manifestacija.
    Zaključujući svoj posjet Monoštoru Pekanović je podvukao kako se još jednom uvjerio kolike su mogućnosti Bačkog Monoštora, ali je potrebno imati pozitivne ideje za čiju realizaciju je neophodno uključiti cijele lokalne zajednice, kako bi se maksimalno iskoristili veliki potencijali sela.
                                 Aleksandar Forgić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika