Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Po­sjet Su­bo­tičana po­vo­dom Da­na gra­da Se­ge­di­na

Segedin je 21. svibnja 1719. godine postao slobodan grad potpisivanjem dokumenta o priznanju statusa grada od strane kralja Karla III. U dokumentu darivanja prikazan grb postao je novi grb grada. Proslava 286 godina priznatosti Segedina za kraljevski grad ove je godine trajala punih pet dana, od 18. do 22. svibnja, a satkala je veoma različite manifestacije za svačiji ukus.
    Održavanje više od dvije stotine programa na pet lokacija okupilo je proteklih dana mnogo posjetitelja, pa tako i žitelje partnerskog grada Subotice.
DUGONICS TRG: Jedna od manifestacija bila je smotra folklora nacionalnih manjina koja se održavala na Dugonics trgu. Program su otvorili organizatori ove manifestacije – predsjednik Udruge samouprava nacionalnih manjina László Kövér i predsjednik Kuće nacionalnih manjina dr. István Tóth, koji su izrazili zadovoljstvo što manjine koje žive u Segedinu mogu uveličati ovaj praznik i predstaviti svoju tradiciju ostalim sugrađanima. Posjetitelji su mogli uživati u raznim koreografijama i glazbenim izvedbama nacionalnih manjina Grka, Hrvata, Slovaka, Nijemaca, Jermena, Rumunja i Ukrajinaca koje djeluju u Segedinu preko svojih samouprava. Na poziv Hrvatske manjinske samouprave Segedina u programu je sudjelovao i ansambl HKC »Bunjevačko kolo«, koji je predvodio Davor Dulić, a ovom prigodom predstavili su se Baranjskim igrama i Momačkim kolom. Ovu proslavu uveličao je svojom nazočnošću i savjetnk veleposlanika Republike Hrvatske u Budimpešti Davor Pomykalo, kao znak podrške hrvatskoj manjini na jugu Mađarske.
NA MOSTU: Opsežan kulturni program održavao se i na drugim trgovima, te su žitelji mogli uživati u narodnoj, inozemnoj ili tzv. uličnoj glazbi. Organizirano je bilo predstavljanje zanata, gdje su se zainteresirani mogli uključiti i ponešto naučiti, a mnogi su propratiti ulično kazalište, narodne igre i filmove. U dva dana grad Segedin je ugostio mnogobrojne izlagače na jednom neuobičajenom mjestu, naime, most u centru grada bio je zatvoren za promet, pa je tako bio preplavljen najraznovrsnijim proizvodima raznih zanata koje se rijetko mogu naći u prodavaonama. Nazočni su bili i ulični fotografi, marionete, pajaci, a u službi su bile i kočije s upregnutim magarcima. Posjetitelji su se mogli informirati o budućim dešavanjima u gradu i okolici, kao i o turističkoj ponudi Hrvatske, posredstvom štanda Hrvatske turističke agencije. Cijeli grad je bio obavijen zabavom kako koncertnim dešavanjima tako i čarima zabavnog parka.
SÉCHENY TRG: Otvorio se festival vina koji je ove godine okupio 66 vinara i trgovaca smještenih u male paviljone. Vitezovi vinskog reda Subotičko-horgoške peščare Arena Zabatkiensis, na poziv domaćina, sudjelovali su u ceremoniji svečanog otvaranja Festivala vina. Parada vinskih redova krenula je od Dugonics trga, kroz centar Segedina do Vinske ulice i centralne bine u parku pokraj Skupštine Općine. Vitezovi vina iz Subotice bili su nazočni  i na svečanom prijamu u Gradskoj kući u Segedinu povodom Dana Segedina. U posjetu partnerskom gradu prisustvovao je i predsjednik SO Subotica Géza Kucsera. Na svečanom otvorenju renovirane male pozornice gradonačelnik Segedina Láslo Botka istaknuo je kako je Segedin dobio povijesnu šansu kada je postao kraljevski grad, kao i prije godinu dana pridruživanjem Europskoj uniji. Naglasio je kako sada žive slobodni i ponosni uz velike mogućnosti napredovanja zajednice. U istoj renovinanoj dvorani nagrađeni su i počasni žitelji grada, a navečer vani se mogao vidjeti fantastičan vatromet.                                                    g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika