Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pot­po­ra po­gra­ničnim općina­ma

BAČ – »Kada u Vojvodini ne bi bilo Slovaka, Mađara i ostalih pripadnika nacionalnih zajednica, ne bi bilo ni Vojvodine«, kazao je predsjednik Izvršnog vijeća AP Vojvodine mr. Bojan Pajtić u Selenči, gde je 22. svibnja, na poziv rimokatoličke zajednice i Općine Bač, prisustvovao svečanoj proslavi crkvenog proštenja Župe Svetog Trojstva. Predsjednik Pajtić je ovom prilikom izrazio i posebnu zahvalnost Općini Bač, koja je svoju solidarnost i nesebičnost pokazala prilikom upućivanja znatne pomoći banatskim općinama postradalim od poplave.
SUSRET S GOSPODARSTVENICIMA: Prisustvovanju svečanoj misi prethodio je susret predsjednika Pajtića s voditeljima najznačajnijih izvozno orijentiranih poduzeća – korisnicima kredita pokrajinskog Fonda za razvoj i njihovim domaćinom, predsjednikom Skupštine Općine Bač Tomislavom Bogunovićem. Riječ je o poduzećima, korisnicima kredita pokrajinskog Fonda za razvoj – DOO »Slovan-progres« iz Selenče, DP »Slavija« Bač, DP »Labudnjača« Vajska, kao i Udruzi metlara iz Selenče, koja 97 posto svoje proizvodnje upućuje na strana tržišta.
    Predsednik Pajtić je istaknuo da ova poduzeća zaslužuju punu potporu Izvršnog vijeća, s obzirom da je riječ o izvozno orijentiranim poduzećima, koja upošljavaju značajan broj građana i zaslužna su za unapređivanje gospodarstva u svom kraju. Pajtić je kazao da u pogranične općine, kojima pripada i Bač, ranije nije dovoljno invenstirano te da će Izvršno vijeće i dalje pružati potporu razvoju gospodarstva i poljoprivrede u ovom kraju, te da je Izvršno vijeće već odobrilo milijun dinara za dovršetak općinske zgrade u Baču, a u gospodarstvo i poljoprivredu ovog kraja do sada je preko pokrajinskog Fonda za razvoj investirano 22 milijuna dinara.
    Na novosadskom sajmu poljoprivrednim proizvođačima uručeni su ključevi za 30 novih traktora, zahvaljujući potpori pokrajinskog Garancijskog fonda, a kako je Pajtić najavio, poljoprivredne proizvođače, koji surađuju sa šećeranom u Crvenki, tijekom iduće nedelje očekuje potporu za još četrdeset traktora.
    Većina spomenutih poduzeća treba dovršiti započeti proces privatizacije i prema riječima njihovih voditelja, dalje investiranje u razvojni program i pomoći kod izvoza je od ogromnog značaja. Prema riječima predsjednika Skupštine Općine Tomislava Bogunovića, Općina Bač jedna je od rijetkih gdje nije provedena plinofikacija. Riješavanje ovoga pitanja imalo bi veliki značaj za unaprijeđivanje gospodarskog razvoja u Općini Bač, te firmama osiguralo veće šanse za natjecanje na inozemnim tržištima.
POKAJANJE KAO ZALOG: Svečanoj misi u Katoličkoj crkvi, koju je služio nadbiskup beogradski Stanislav Hočevar, a konceblerirao je župnik Marijan Dej, prisustvovali su predstavnici Nacionalnog vijeća Slovaka, Ambasade Republike Slovačke u Beogradu, kao i predstavnici svećenstva svih konfesija s teritorija općina – Bač, Odžaci i Bačka Palanka.
    Nadbiskup Stanislav Hočevar pozvao je na početku služenja svečane mise predstavnike župne zajednice i predstavnike pokrajinske i lokalne vlasti na pokajanje kao zalog novom životu.
    Predsjednik Pajtić se na poziv rimokatoličkog svećenstva obratio prisutnim vjernicima na kraju svečane mise riječima koje su pozivale na ljubav, povjerenje i toleranciju. Pajtić je istaknuo da je njegovo današnje prisustvo i odraz nastojanja i politike Izvršnog vijeća da suživot različitih nacionalnih zajednica učini uspješnim, te da poštovanje takvih stavova predstavlja imperativ i obvezu svih koji su u toj zajednici. Samo onaj tko nije spreman za ovakav oblik tolerancije predstavlja manjinu, poručio je ovom prilikom Pajtić.
D.J.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika