Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sla­vlje­nje za­jed­ništva

U organizaciji Katolickog instituta za kulturu, povijest i duhovnost »Ivan Antunovic« iz Subotice u nedjelju 22. svibnja u subotičkoj katedrali-bazilici Svete Terezije održan je deveti po redu »Koncert subotičkih zborova«. Pod svodovima stolne bazilike sve sudionike i nazočne pozdravio je dr. Andrija Kopilović, ističući osobiti cilj ove manifestacije koji nije takmičenje, već slavljene zajedništva. »Svaki od sudionika na svom glazbenom području obogaćuje ovaj grad. Ovo je postao jedinstven skup i po svom obimu i po sastavu a i po svojoj ekumenskoj dimenziji«, istaknuo je Kopilović.
VELIKI BROJ SUDIONIKA: Brojnoj publici prvi se predstavio mješoviti zbor Udruge umirovljenika na čelu s dirigentom Irenom Križak, koji je izveo skladbe Stevana Stojanovića Mokranjca »Tebe pojem« i Ludwiga van Beethovena »Molitva«. Katedralni zbor »Albe Vidaković« na čelu sa s. Mirjam Pandžić otpjevao je pjesme Albe Vidakovića »Svet i blagoslovljen« iz II. staroslavenske mise te »Zemlja uzdrhta« Božidara Antonića, dok se zbor Evangelističke crkve »Luterova ruža« vođen Vesnom Weiss predstavio s dvije skladbe J. S. Bacha »Radujem se što je Isus sa mnom« i »VIII. koral« te »Kyrie eleison« Győri Gábora. Slijedili su nastupi crkvenog zbora pri hramu Svetog Vaznesenja Gospodnjeg »Slavenska« koji vodi dirigentica Dragana Nikolić, a koji je priredio skladbe K. Stankovića »Hristos voskrese«, Anonymousa »Polijelej« i Miodraga Govedarice »Tijelo Hristovo«, te zbora Njemačkog narodnog saveza »Lorelei« na čelu s Évom Takács koji se predstavio s pjesmama »Bog brine za tebe«, »O Bože«, »Veliki Bog« i »O velike sreće«. Komorni zbor »Collegium Musicum Catholicum«, kojim dirigira Miroslav Stantić, nastupio je s skladbama »Aleluja« A. Palombelle, »Aganče Boži« (Iz Krbavske mise) autora o. Ive Perana i »Kraljice nebeska raduj se« Ivana Kokota; komorni zbor »Pro musica« pod vodstvom Kristine Čikoš s »Adoramus« G. A. Pertija, »Magnificat« Albe Vidakovića i »Herr bleib bei uns« Stefana Ochabe, dok se mješoviti zbor SKC »Sveti Sava« na čelu s dirigentom Veselinom Jevtićem predstavio izvedbama skladbi Josifa Marinkovića »Otče naš« i Stevana Stojanovića Mokranjca »Svjat«.
ZAJEDNIČKA TOČKA: Na kraju koncerta zborovi su zajednički izveli glazbenu točku »Canticorum Jubilo« G. F. Händela.
Svi sudionici ove smotre svojim nastupima su prikazali prije svega ljubav prema glazbi i prema izražavanju koje im ova umjetnost omogućuje, što se očitovalo u svakom izvedenom tonu bez obzira na raznolikost uzrasta i brojnost članova zborova u kojima djeluju. Sljedeće godine nas očekuje 10. jubilarni susret subotičkih zborova, a on će zasigurno donijeti isto toliko kvalitetan, ako ne i bolji program.
Davor Bašić Palković

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika