Arhiv tekstova Arhiv tekstova

e­sva­ki­dašnja smo­tra raz­ličitih umi­jeća

U subotu 21. svibnja u srednjovjekovnoj jezgri Iloka održana je manifestacija »Ljepota prošlosti u sadašnjosti«, a u sklopu projekta »Konji – kulturna baština Republike Hrvatske«. Organizatori ovog jedinstvenog okupljanja bili su promotorsko-producentsko-marketinška kuća »Vitron« iz Zagreba i Turistička zajednica grada Iloka.
    U okviru ove manifestacije tamošnjoj publici predstavili su se i članovi Likovnog odjela HKC »Bunjevačko kolo« iz Subotice te predstavnice slamarske sekcije HKPD »Matija Gubec« iz Tavankuta. Demonstrirajući svoje stvaralačke mogućnosti, upravo oni su imali čast otpočeti ovu manifestaciju – slikari Geza Verebeš, Lozika Vojnić Liliom, Kata Šetrov, Ildikó Slacki, Ivan Šarčević i Ivan Manjesko su u jednom pitoresknom okruženju radili radove na temu konja, dok su slamarke Jozefina Skenderović i Marija Vojnić posjetiteljima predstavile izradu slika i predmeta u sebi svojstvenoj tehnici, a Sandra Suturović i Gordana Dulić prikazale nošnje bunjevačkih Hrvata.
PREDSTAVLJANJE KNJIGE: Zvanični dio programa koji je vodio Mladen Trnski s HRT-a, otpočeo je u popodnevnim satima predstavljanjem knjige ravnatelja iločkoga Gradskog muzeja Mate Batorovića »Zapisi i zanimljivosti o konjima« u nakladi »Mizel-grafa« i Muzeja grada Iloka. Po riječima autora, knjigu o povijesti ergele (nastale na iločkom dvoru 1894. godine), potrudio se prikazati u jednoj široj dimenziji tako da svatko uspije naći nešto za sebe. Stoga je u »Zapise i zanimljivosti o konjima« Batorović uvrstio i citate vezane uz konje koje je pronašao u Bibliji, etnografske zapise o konjima i običajima, te zapise o konjima na medaljama, u etnografiji i filateliji.
KOSTIMIRANE PREDSTAVE: U sklopu programa predstavile su se i različite udruge koje njeguju manje poznate elemente nacionalne ili kulturne tradicije. Društvo »Sveti Grgur« utemeljeno je 1992. godine, kao udruga s ciljem očuvanja starih požeških tradicija i običaja. Prije godinu dana ovo društvo je ustrojilo povijesnu postrojbu pod imenom Građanska straža, koja se ovom prigodom predstavila. Kako je istaknuo jedan od njihovih članova, riječ je o nastavku požeške tradicije koja seže u 18. stoljeće, a koja je imala zadaću čuvati grad, stojeći tako na braniku mira, reda i sigurnosti građana.
    »Vitezovi Zlatnog kaleža« iz Donje Stubice imali su zapažen nastup prije svega zbog vjerodostojnosti rekonstrukcije viteške vještine kasnog srednjeg vijeka koju su prikazali. U njihovom udruženju rade tri sekcije: mačevalačka – koja prikazuje borbe mačevima i nekim drugim oružjima tog vremena, streličarska i puškarska koja demonstrira uporabu oružja vatrenog tipa.
OŽIVLJAVANJE POVIJESTI: Hrvatsko-mađarsko kulturno društvo iz Bilja izvelo je performans uz fotografije zabilježene u nacionalnom parku Kopački rit, iz kojih smo mogli saznati više o običajima i nošnjama iz života baranjskih Šokaca s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Kroz manifestaciju se »provlačio« i kostimirani prikaz galantnog doba građanstva i plemstva kontinentalne Hrvatske (neke od kostima je osigurao HNK – Zagreb) uz obveznu vožnju fijakerom, a pošto je manifestacija za cilj imala prikazivanje ljepote te značaja konja u terapijskim svrhama, gracioznost i plemenitost ovih životinja uokvirena je plesom lipicanera iz vlasništva obitelji Tomašić.
SAMOSTALNA IZLOŽBA ĐURĐICE ORČIĆ: Manifestaciju je obilježilo i otvorenje prve samostalne izložbe slika Đurđice Orčić iz Subotice, članice Likovnog odjela HKC »Bunjevačko kolo« pod nazivom »Ljepota prošlosti u sadašnjosti«, koja je ujedno i prva izložba u tek otvorenoj Kuriji Brnjaković. »Ovom autorskom kolekcijom htjela sam prikazati bogatstvo našeg naroda. Izloženi radovi nastali su 1996. godine, a rađeni su kombiniranom tehnikom suhog pastela, tuša i akvarela. Prezadovoljna sam jer se sve odigralo u ovom vrlo interesantnom ambijentu, što mi daje snagu i motiv da dalje nastavim svoj rad. Pokraj izložbe predstavila sam i svoje minijature ‘šlinga’, koje su moja trenutačna autorska inspiracija«, istaknula je ova umjetnica.
    U okviru izložbe priređen je i prikaz autentičnih mandolina i tambura koje izrađuje Marijan Novak iz Zagreba.
PROMOCIJA URBANOG TURIZMA: Kuća Vitron je jedina kuća u Hrvatskoj, koja se bavi organizacijom i produkcijom kulturno-baštinskih sadržaja – prikazom dekorativne slike građansko-plemićke baštine. »Jako mi je drago što su se svi odazvali našem pozivu i uspjeli prikazati u najboljem svjetlu. Ovom promocijom urbanog turizma na jedan moderan način, htjeli smo prikazati da Ilok nema samo seoska obilježja već i ona građanska«, istaknula je Patricija Dergestin, vlasnica producentske kuće »Vitron«. Njezinu priču je nastavila Mirjana Zelenika, menadžerica iste kuće, rođena Iločanka i pokretački duh cijele ove manifestacije, koja je dodala, kako je cilj ove manifestacije bio animirati mlade da ne odlaze već da ostanu u ovom gradu.
    Cijeli program je imao i humanitarno obilježje, jer je dio novca od prodaje knjiga i umjetničkih djela članova Likovnog odjela HKC »Bunjevačko kolo«, namijenjen Udruzi za rehabilitacijsko jahanje »DIV« u Iloku i Vukovaru.
DOJMOVI SUDIONIKA: Ravnatelj Likovnog odjela Josip Horvat je, iznoseći dojmove napomenuo kako smatra da je likovno stvaralaštvo Odjela dalo značajan doprinos i upotpunilo cijelu manifestaciju. Također ova prigoda je iskorištena, po njegovim riječima, i za ostvarivanje suradnje s kulturnim udrugama posebice Hrvatsko-mađarskim kulturnim društvom »Bilje« iz Bilja.
    Voditeljica slamarske sekcije HKPD »Matija Gubec« Jozefina Skenderović je nakon manifestacije istaknula zadovoljstvo, jer su uspjeli prikazati ljudima nešto novo i autentično. »Mislim da su ljudi koji su došli impresionirani. Također grad me je oduševio, on je malo mjesto potpuno drugačije od jednog bačkog mjesta u ravnici, predstavlja za mene doista nešto krasno i zbilja mi je drago što sam došla«, opisala je Skenderović.
    Veoma je teško riječima dočarati atmosferu ove manifestacije. Ona se eventualno može vizualizirati kao kolaž (u bukvalnom smislu) različitih povijesnih epoha, ali skladan i veoma prijatan. Jedina zamjerka je što se konačna bilanca svodi na puno sudionika i malo gostiju. Ali i pokraj toga ova manifestacija ostaje dokaz, kako se na atraktivan način, uz dobru organizaciju, može načiniti puno toga da bi se u ovom prebrzom vremenu malo zastalo, osvrnulo unatrag i uživalo.
Davor Bašić Palković

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika