Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Obo­gaćiva­nje lje­po­tom

Srijemska Mitrovica je u subotu, 21. svibnja, bila središtem jednog lijepog događaja. Održan je glazbeno-plesni koncert, čiji su sudionici bili HKC »Srijem« kao domaćin, te gosti iz Hrvatske, Kulturno-umjetnička udruga »Prigorec« iz Sesvetskog Kraljevca.
    Prilika je ovo da se o koncertu kaže i koja riječ više od uobičajenog izvješća sa sličnih manifestacija. Najprije, koncert su zajednički organizirali HKC »Srijem« i Ustanova za njegovanje kulture »Srem« pri SO Srijemska Mitrovica što pokazuje da u Srijemu tendencije njegovanja, a ne samo toleriranja multikulturalnosti, nisu više rijetkost, nego sve češća i znakovitija pojava.
BROJNI GOSTI: Koncert je započeo pozdravnim govorom predsjednika HKC-a, Krunoslava Đakovića, koji je pozdravio goste iz Hrvatske, prije svih Sinišu Škvorca, predsjednika KUU »Prigorec«, sudionike koncerta, a onda i goste u dvorani mitrovačkog kazališta. A gosti su bili: Zoran Miščević, predsjednik SO Srijemska Mitrovica; Zorica Miščević, ravnateljica Ustanove za njegovanje kulture »Srem«; Nenad Lemajić, dopredsjednik SO Srijemska Mitrovica; Vladimir Bošnjak, dopredsjednik HNV-a za Srijem; Maja Foretić-Pećnik, izaslanica veleposlanika Republike Hrvatske u SiCG; Rajka Rajić, izaslanica Konzulata Republike Hrvatske u Beogradu; preč. Eduard Španović, rimokatolički župnik i dekan; vlč. Mihajlo Režak, grkokatolički župnik, te predstavnici srijemskih hrvatskih kulturnih udruga.
KVALITETAN PROGRAM: Mitrovčani su, dakako, ispunili kazališnu dvoranu do posljednjeg mjesta, a imalo se što i vidjeti i čuti. Gosti iz Sesvetskog Kraljevca predstavili su se Srijemcima vrlo kvalitetnim i uvježbanim programom s koreografijama iz Međimurja, Karlovca, Kvarnera, Slavonije i Bačke. U većini plesova, dominiralo je pjevanje, kojemu gosti, očito, poklanjaju veliku pažnju, i koje je daleko iznad amaterske razine. O tome je najbolje svjedočila i tišina u dvorani u vrijeme uvodnih taktova pojedinih koreografija, što samo oslikava s kolikom su pozornošću i oduševljenjem posjetitelji koncerta pratili nastup gostiju, kao i snažni pljesak nakon svake točke. Gosti su nastupili i s jednom bunjevačkom koreografijom, koja je do te mjere bila vjerni preslik, da se na trenutak pomislilo kako nastupaju Subotičani. Za goste – sve pohvale: od orkestra, u kojemu nije bilo lošeg mjesta, do nošnji i koreografija.
    Zapažen je bio i nastup domaćina koji su se predstavili svojim poznatim koreografijama plesova iz Srijema i Banata i, po prvi puta, s najmlađim ansamblom plesača koji su, kao i uvijek kada su djeca na sceni, izmamili burne reakcije publike. Naravno, s dobrim razlogom, jer su djeca bila solidno uvježbana i bilo ih je puno, a to u Srijemu uvijek znači vjeru u budućnost. Očita je bila »neravnopravnost« u odnosu na goste, jer su domaći plesači imali samo jedan komplet nošnji, a morali su u njemu odigrati dvije različite koreografije, no to samo pokazuje da se ovako aktivne udruge, čiji je značaj za hrvatsku zajednicu velik, moraju ubuduće podupirati značajnijim sredstvima, kako bi mogle još uspješnije djelovati.
RAZUMIJEVANJE MEĐU LJUDIMA DOBRE VOLJE: Na koncu, budući da HKC »Srijem« još uvijek nema vlastite prostorije, gosti su se zadržali na domjenku u vjeronaučnoj dvorani župe sv. Dimitrija, uz druženje i zabavu.
    Pokazalo se da za organiziranje ovako lijepih i kvalitetnih manifestacija nisu potrebni formalni ugovori, već samo – razumijevanje među ljudima dobre volje, a to su suorganizatori na najbolji način pokazali u subotu u Mitrovici. Hrvatska nacionalna manjina u Srijemu puno toga očekuje nakon što je Sporazum o zaštiti manjina između Hrvatske i SiCG ratificiran u Skupštini Državne zajednice, prije svega u sustavnom poboljšanju svog materijalnog položaja koji je više nego skroman.
    Organizatorima koncerta sve čestitke, gostima iz Sesvetskog Kraljevca – ovacije, uz: »Dođite nam opet!«
 N. L.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika