Arhiv tekstova Arhiv tekstova

»Bono se ženi«

Sukladno planiranoj aktivnosti Dramska sekcija HKUD »Vladimir Nazor« u Somboru izvela je 22. svibnja u Velikoj dvorani svoga doma popularnu komediju »Bono se ženi«, djelo Matije Poljakovića.
    Pročelnica sekcije i redateljica Marija Šeremešić, već iskusna djelatnica na ovom planu, iz više razloga se odlučila baš za ovaj prikaz. Procijenila je da bi članovi ove amaterske družine bili u stanju dočarati atmosferu i vrijeme odvijanja obuhvaćene radnje, a prisutno gledateljstvo u znatnoj mjeri saživjeti se sa zbivanjima na sceni i izloženim sadržajima.
PODMETANJA, GUŽVE I SVAĐE: Prikladno odabrana, laka i simpatična komedija dočarava zaplete pri prosidbi, ženidbi i udadbi našeg ovdašnjeg »paorskog« salašarskog svijeta s početka minulog 20. stoljeća. O sudbini dvoje mladih ovdje odlučuju roditelji i rodbina – prvenstveno tete, a da se momak i djevojka uopće i ne pitaju. Oni se čak i ne poznaju. Svaka od ovih »provodađijka« ima svoje razloge i interese »za« i »protiv« planiranog braka. Šale, sitna podmetanja, prepirke, svađe, gužve, tuče i dosjetke ovih »zvanica« uveseljavaju publiku i izazivaju smijeh i burne aplauze.
    Ambijent u kome se radnja odvija na svoj je način gledatelje vratio u minula vremena. Djelo je napisano pravom ovdašnjom bunjevačkom ikavicom s mnogim starinskim izrazima, od kojih se, u današnje vrijeme, mnogi rijetko koriste ili su, u cijelosti, zaboravljeni. Upravo te arhaične riječi i izrazi imaju i posebnu draž te podsjećaju stariji svijet na minula vremena.
PROŠLOST I SUVREMENA SHVA-ĆANJA: Prikladno odabrana tematika, savjesna i sustavna priprema, te krajnje odgovoran odnos svakog člana glumačke ekipe prema preuzetim obvezama, dali su i odgovarajuće rezultate. U velikoj se mjeri svatko i uživio u svoju ulogu, te nastojao što vjernije dočarati povjereni mu lik. U tome se, većinom, i uspjelo. Znatiželjni gledatelji su pozorno motrili svaki pokret glumaca i cijenili svaku izgovorenu riječ, te, cijeneći postignuti uspjeh, redovito ih nagrađivali glasnim smijehom i toplim pljeskom, a na koncu i skandiranjem.
    Komentirajući sadržaje izvedenog komada najstariji gledatelji ističu: »Kod našeg svita, u to vrime, to je, bome, tako i bilo. I naše starije su, uglavnom, tako ženili i udavali«. A za one mlade, sa suvremenim shvatanjima i širim vidicima, to je »davno prošlo vrijeme«.

Matija Đanić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika