Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Dra­gulj gra­da Som­bo­ra

U prošlu srijedu 18. svibnja Somborsko tamburaško je društvo u dvorani Gradske kuće u Somboru održalo svoj godišnji koncert kojim su istovremeno obilježili i desetu godišnjicu svoga rada i postojanja.
    Na koncertu je nastupio dječji tamburaški orkestar, mali tamburaški sastav iz Sonte i seniorski tamburaški orkestar. Već na samom startu dalo se osjetiti da će to biti jedan nesvakidašnji susret publike i Somborskih tamburaša.
MLAĐI SASTAVI: Dječji tamburaški orkestar je djelovao veoma ljupko i u programu je izveo tri kompozicije kojima se u najljepšem svjetlu predstavio publici koja ih je nagradila velikim pljeskom. Mali tamburaški sastav OKUD »Ivo Lola Ribar« iz Sonte je izveo nekoliko pesama doajena Zvonka Bogdana i preneo nas u svijet tambure kakav je bliži običnom poznavaocu.
    Seniorski tamburaški orkestar Somborskog tamburaškog društva je vrlo dobro izbalansiran sastav sa po dva svirača na svakom mjestu. To mu je doprinelo da zvuk bude plemenit i mek. Seniori su se predstavili s blokom starih tamuraških instrumentala. U njihovoj izvedbi sve je zvučalo veoma autentično i stilski pročišćeno što nije moglo ostati neprimećeno.
STILSKI PREOBRAŽAJI: U završnici koncerta imali smo priliku čuti nekoliko evergrina i veoma zahtevnu kompoziciju »tico-tico«. I ove kompozicije su izvedene sa puno ukusa i stilski čisto. Publika je bila svjedok stilskog preobražaja iz kompozicije u kompoziciju i baš zbog toga je raspoloženje bivalo sve bolje. Na samom kraju publika je skandiranjem izmamila i bis a najljepši završetak je bio veliko kolo koje je svakako najtamburaškija stvar od svih tamburaških stvari. Tek nakon toga članovi Somborskog tamburaškog društva mogli su napustiti pozornicu i koncert je bio završen.
    Neprimetan i decentan učitelj, stručni rukovoditelj i dirigent sjedinjen u liku Đure Parčetića lebdio je iznad svih bez namjere da nam se nametne i iziđe u prvi plan. Svima je bilo jasno da je on alfa i omega Somborskog tamburaškog društva i da bez njegovog rada ne bi bilo ni ovoliko tamburaša niti bi oni bili to što su sa njim.
    Na kraju poželimo još puno nastupa i koncerata Somborskom tamburaškom društvu. Šteta što niko od strane općinskih dužnosnika nije prisustvovao koncertu jer bi se zasigurno i s pravom ponosio da Sombor ima ovaj dragulj.
Antonija Piuković

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika