Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Opće po­zna­te ge­ste

U najvećem dijelu civilizirane populacije, koja obitava na planetu Zemlji, postoje određeni i opće poznati pokreti, izraženi uz pomoć šake i njezinih prstiju, čije značenje se prenosi, možemo slobodno kazati, već tisućama godina i koji samo jednim pokretom ili radnjom zamjenjuju mnogo neizgovorenih riječi. Simbolika manualnih gesti »uči« se od najranijeg doba i često smo svjedoci kako i mališani vješto barataju, ponekad i duhovitim »nemuštim« govorom svojih malih ručica. Pa ipak ovi pokreti, iako bliski manualnom govoru nijemih, predstavljaju samo izvadak iz složenog i vjekovima unificiranog načina sporazumijevanja između osoba oštećenog sluha. Podsjećanjem na neke osnovne pokrete i njihovo uvriježeno, prihvaćeno značenje, pokušat ćemo baciti »novo svjetlo« na svima poznatu gestikulaciju.
PALAC GORE: Ovaj pokret, kojim se prvi i glavni prst izdvoji iz stisnute pesnice, svoju »prvu« popularnost je stekao još za vrijeme moćne Rimske imperije, kada su tom gestom vladari određivali sudbinu boraca (gladijatora) u areni. Gesta samo jednog ispruženog palca u smjeru neba značila je život, dok je suprotan smjer prema zemlji označavao neumitni kraj i brutalnu smrt »osuđenog«. Buduće moderno vrijeme preuzelo je određeni dio simbolike ove geste i danas se isti pokret rabi kao znak pobjede, uspjeha ili recimo naglašavanja neke dobre vijesti, te slobodno možemo apostrofirati uzdignuti palac kao »pozitivnu« radnju naglašene vrijednosti. S razvojem automobilske industrije i pojačanom koncentracijom vozila na cestama, isti pokret je, istina malo modificiran u nešto ispruženijoj varijanti, opće prihvaćen kao »autostoperski« znak i nemuštu molbu za besplatni prijevoz.
UZDIGNUTI OTVORENI DLAN: Ova gesta u velikom dijelu svijeta ima i naredbodavni karakter s kojim se zapovijeda onome tko je ispred, često puta visoko podignute ruke, da se zaustavi, odnosno stane. U svakidašnjici najčešće je rabe prometni policajci, ali i brojni sportski djelitelji pravde, naravno, svi s istim izvornim značenjem oznake »stop«. U ratnim događanjima obje podignute ruke otvorenih dlanova označavaju pak i predaju, što opet znači određeni prestanak (zaustavljanje) borbenih djelovanja.
OTVORENI DLAN PREMA DOLJE: Kada netko učini ovu gestu, najčešće pokušava izraziti određeno »žaljenje« za nekim propustom, osobnim ili tuđim, te blaže razočaranje ili, posve suprotno, potpunu indolenciju spram nečega što se dogodilo. Primjerice, kada se nešto manje vrijedno razbije ili polomi, domaćin (vlasnik stvari) na taj način stavlja do znanja krivcu da »nije važno« i da se ne nervira zbog počinjenog djela. Opet čovjek i nesvjesno čini istu radnju kada komentira »sam sa sobom« određenu radnju ili događaj u kojem je i sam involviran.
PODIGNUTI KAŽIPRST: Sličnim pokretom, kao kod palca, kada je usamljeni kažiprst (prvi prst do palca) visoko uzdignut, označava se određena želja za upozorenjem, s time što se ovog puta namjera može rastumačiti i s dozom određene srdžbe i nezadovoljstva. Ovaj pokret je naročito popularan kao »no-no«, a ponajviše ga rabe stariji prema mlađima, naglašavajući njime superiornost svog starosnog uzrasta i gotovo uvijek koristeći i određenu prijeteću grimasu na licu. U sportu ga suci koriste za posljednju prijetnju pred davanje kaznenog kartona ili čak isključenja iz igre.
ISPRUŽENI KAŽIPRST I SREDNJAK: Dva središnja ispružena prsta imaju dvojako značenje, ovisno tko ih koristi i u koju svrhu. Kako nalikuju velikom slovu »V« mogu označavati pobjedu (Victoria) i često puta su korišteni tijekom ratova kao svojevrsni oblik ohrabrivanja između boraca. Opet, posve suprotno pacifisti, borci za mir, rabe isti pokret kao simbol mira, koji je svoju najveću ekspanziju i međunarodno priznanje doživio tijekom hipi revolucije. U načelu, ovaj pokret znači pobjedu (rata ili mira) i simbolizira pozitivnost.
STISNUTA PESNICA: Zgrčeni prsti šake imaju, na svoj način, vrlo upozoravajuće značenje jer ilustriraju određeni naboj i tenziju kod osobe koja na taj način želi demonstrirati svoje raspoloženje. Ovaj pokret može simbolizirati prijetnju, ali i gestu izražavanja pozitivnog naboja, posebice u borbi ili sportu (također vrsta borbe!), kada je često propraćen adekvatnim ohrabrujućim pokličem. Često puta je ovaj simbol rabljen u raznovrsne političke svrhe, imajući određena potencirana značenja i namjere.
KAŽIPRST UPEREN U SLJEPOOČNICU: Ova gesta je dobro znana svima, pa i najmlađima, jer se od najranije životne dobi rabi kao »etiketiranje« određene ludosti, gluposti ili bilo kojeg drugog »nenormalnog ponašanja«. Osoba, kojoj je upućen ovaj pokret, njime dobiva komentar svojeg postupka, koji je opet često puta ispraćen i određenom grimasom, najčešće smiješnog predznaka.
DLAN O DLAN: Ovaj pokret, kojim se »sudaraju dva otvorena dlana, opće je poznat kao »aplauz« i označava gestu odobravanja, te izražavanja ushićenosti spram određenog događanja, trenutka ili situacije kojoj je dotična osoba svjedočila. Najčešće su to sportska borilišta, kulturna događanja, razne svetkovine, te ostala masovna okupljanja. Opet, ovaj pokret može imati obrnuto značenje, kada se u ironičnoj varijanti želi ismijati nečija glupost.
SPOJENI PALAC I KAŽIPRST (u krug): Kada se uz pomoć palca i kažiprsta načini krug, a ostali prsti se podignu u vis, dobivamo gestu kojom se označava kvaliteta nečega, najčešće se ovaj pokret rabi za izražavanje zadovoljstva prilikom konzumiranja kvalitetnog i ukusnog jela, ali i komentiranja kvalitete nekog proizvoda.
TEKSTUALNI KOMENTAR: Ekonomičnost »ručnog« razgovaranja ima svoju primjenu u brojnim situacijama kada je zbog nekih otežavajućih faktora govorna i zvučna komunikacija nemoguća, primjerice prilikom zaglušujuće buke ili komunikacije na daljinu. S druge strane, u želji da uspijemo premostiti jaz s osobama kojima je oštećen sluh i ne mogu govorno komunicirati, svi ljudi bi trebali pokušati savladati barem osnove manualne gestikulacije. Jer komunikacija je, ipak, osnovna kvaliteta svih međuljudskih odnosa…                                                                           g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika