Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Primjer za neprimjerene

Prema najavama iz političkog vodstva Srba u Hrvatskoj, u Vukovaru se radi na osnivanju multinacionalne televizije čiji će vlasnici biti nacionalna vijeća Srba, Mađara, Roma, Bošnjaka, Albanaca, Nijemaca, Rusina i Austrijanaca.
    U tijeku su i pregovori oko dobivanja signala od Hrvatske radio-televizije, a predviđa se pokrivanje cijele Slavonije. Budući da je projekt financijski vrlo zahtjevan, na njegovoj realizaciji rade OESS i Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske. Upravo jedan pravi i relevantan primjer dobrog i profesionalnog rješavanja pitanja informiranja na jezicima manjina u multietničkom području.
    Gledajući nacionalnu strukturu, jednako je raznolika i ova druga strana Dunava. No, u ovoj vojvođanskoj ravnici na takav dobronamjeran i pristupačan odašiljač mnogi će još čekati. Dok se u jednoj državi osniva televizija koja će biti u vlasništvu nacionalnih vijeća, u susjednoj državi regionalna državna televizija (RTV NS) pokreće emisije o manjinama bez suglasnosti službenih predstavnika manjina, a uz sve to vodi i sudske sporove.
    Nemaju problema u Vojvodini samo Hrvati. I druge su manjinske zajednice u javnosti već ukazivale na to kako im se poslije višedesetljetne pripreme programa na svojemu jeziku u skorije vrijeme uporno zakida na financijskim sredstvima, što rezultira osipanjem stručnog kadra i sve manje sadržajnim programom. Neki gube na sadržajima, a neki ga ni nemaju kao prije. Štoviše, imaju ono što nisu željeli, pa tako umjesto s urednicima, surađuju s odvjetnicima.
    Bestidno ogoljena nedobronamjernost sad već može bosti oči i onima koji su ciljano nastojali neke činjenice zataškati ili uljepšati. Koliko slijep treba biti da bi se previdjelo kako u jednoj državi manjinsko nacionalno vijeće postaje suvlasnik multinacionalne televizije, dok u drugoj slično manjinsko vijeće legitimnost i pravo na ostvarivanje zakonom zagarantiranih prava mora braniti i na sudu. Suvlasnički status je besmisleno i spominjati. U jednoj državi nacionalna televizija plaća i organizira stručnu edukaciju novinarima iz manjinske zajednice, a u drugoj, manjinske novinare najprije cenzurira, a potom i tuži. Dobrih i kvalitetnih rješenja se uvijek nađe, teže je pronaći dobru volju za njihovu realizaciju, te snositi odgovornost za učinjeno ili pak neučinjeno.
D. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika