Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Tjednik

četvrtak, 26. 5.

Tuš
Hrvatski premijer Ivo Sanader na nedavnom neformalnom tajnom sastanku održanom s nekolicinom izaslanika HDZ-a BiH u Zagrebu izrazio je sumnju da se odbjegli hrvatski general Ante Gotovina krije u Hercegovini, objavio je mostarski tjednik Danas, pozivajući se na neimenovanog dužnosnika HDZ-a BiH, sudionika ovog zagrebačkog sastanka sa Sanaderom. Prema pisanju ovog tjednika, Sanader se u razgovoru s izaslanstvom HDZ-a BiH raspitivao o kretanju te mogućim lokacijama za skrivanje generala Gotovine u BiH.
Iznenadila nas je Sanaderova rečenica tipa »eto, ako nešto znate, trebali biste surađivati na njegovu otkrivanju«, dodaje isti dužnosnik. Ali najgore je bilo kad nas je upitao krije li se kod hercegovačkih franjevaca, što je za sve nas bio prilično hladan tuš.

Po­sjet
Predsjednik mađarske vlade Ferenc Gyurcsany boravio je u dvodnevnom službenom posjetu Srbiji i Crnoj Gori. Gyurcsanyi je u SiCG došao na poziv predsjednika državne zajednice Svetozara Marovića, s kojim se i sastao. Teme razgovora su bile, kako je ranije najavljeno, bilateralna suradnja, euroatlantske integracije i suradnja u regiji, a predviđeno je i potpisivanje Sporazuma o ekonomskoj suradnji SiCG i Mađarske. Tom je prigodom mađarski premijer u Subotici svečano otvorio Mađarski dom.

Fašizam
Sociolog Todor Kuljić ocijenio je da zločin Vojske Republike Srpske u Srebrenici nad Bošnjacima prevazilazi etničko čišćenje i da se može nazvati fašizmom.
»Odvajanje muškaraca starijih od 15 godina i njihovo ubijanje samo zato što su Muslimani prevazilazi etničko čišćenje i može se nazvati fašizmom«, rekao je Kuljić na predavanju, održanom u okviru »Škole za demokraciju« Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji.

PETAK, 27. 5.

Pro­mje­ne
Prema rezultatima istraživanja, u Srbiji sve veći broj građana smatra da je pravosudni sustav Srbije spreman za suđenja za ratne zločine.
»Na pitanje je li naš pravosudni sustav spreman za suđenja optuženima za ratne zločine, u odnosu na prošlu godinu postotak onih koji su odgovorili pozitivno veoma je velik, porastao je za 3 posto i iznosi 60 posto. Ono što ohrabruje jest da je na pitanje što je prvenstvena svrha suđenja za ratne zločine pred domaćim sudovima, 71 posto građana odgovorio
– pokazati kako je društvo u Srbiji u stanju suočiti se s ratnim zločinima u prošlosti, kako ratni zločini ne mogu proći nekažnjeno i kako se treba spriječiti da se zločini događaju u budućnosti«, kaže za B92 glasnogovornik Tužiteljstva za ratne zločine Bruno Vekarić.

Oštro
Nacrt zakona o sigurnosti prometa na cestama, koji predviđa znatno oštrije uvjete i kazne, uskoro će biti upućen na javnu raspravu.
Prema kaznenim odredbama Nacrta, koji je završen u Ministarstvu za kapitalne investicije, vožnja u alkoholiziranom stanju s više od 1,2 promila alkohola u krvi bit će tretirana kao kazneno djelo za koje će se moći dobiti do tri godine zatvora. Granica dozvoljene razine alkohola u krvi je 0,3 promila. Policija mora privesti vozača kod kojeg utvrdi da vozi sa više od 1,2 promila alkohola. Predviđa se i uvođenje kaznenih poena koji će biti upisivani u vozačku dozvolu, a prekoračenje određenog broja poena (18) značit će i poništavanje vozačke dozvole.

subota, 28. 5.

Ko­načno
Ministar pravde Republike Srbije Zoran Stojković kaže kako je krajnje vrijeme da se raščiste sva pitanja o saznanjima »Insajdera«, a o kojima su do sada skoro svi šutili.
Nakon što je ekipa emisije »Insajder« objavila ne samo kako postoje dokazi da je po nalogu bivšeg šefa DB-a Radomira Markovića uništavana dokumentacija DB-a, već i kako postoje osnovane sumnje da je čitav registar suradničke mreže falsificiran, državna tijela pozivaju Tužiteljstvo da reagira.

Sprem­ni
Ministar obrane RH Berislav Rončević izjavio je kako je Hrvatska spremna za pristup NATO savezu i da 2006. očekuje pozivnicu.
Sada se radi na tome da bismo do 2006. imali pripremljen dovoljan broj djelatnih vojnih osoba, časnika koji će biti potpuno sposobni preuzeti stožerne funkcije u zajedničkoj obrani, rekao je Rončević novinarima prigodom obilježavanja Dana oružanih snaga. Istaknuo je kako je modernizacija naoružanja i vojne opreme tehničko pitanje i stvar je financija, a mi više naglasak stavljamo na pripremu časnika.

NEDJELJA, 29. 5.

De­man­ti
Beogradski dnevnik Glas javnosti objavio je kako se hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u telefonskom razgovoru s ministrom vanjskih poslova SiCG Vukom Draškovićem ispričao zbog napada na njega i manifestaciju na Ravnoj Gori, na što je Ured Predsjednika objavio pismeni odgovor u kojem je odbacio tvrdnje lista.
Ured Predsjednika priopćio je kako su potpuno neistiniti navodi o bilo kakvoj isprici ili obrazlaganju izrečenih ocjena o četničkom pokretu. Ured predsjednika u svom odgovoru ističe kako predsjednik Mesić nikada nije doveo u pitanje razloge odgađanja priprema za svoj službeni posjet SiCG niti je promijenio svoja stajališta o četničkom pokretu.

Volj­no
Broj pripadnika Vojske SiCG i Ministarstva obrane bit će tijekom ove godine, po raznim osnovama, smanjen za 9.300.
To je priopćila Uprava za odnose s javnošću Ministarstva obrane. U Srbiji će bez službe ostati 1.400 profesionalnih vojnika i 5.300 civilnih osoba, dok će na teritoriju Crne Gore broj profesionalnih vojnika biti smanjen za 1.800, a civilnih osoba za 800.

PONEDJELJAK, 30. 5.

Dru{tvo
Haško tužiteljstvo zatražilo je da se suđenje Vojislavu Šešelju spoji s procesima protiv Milana Martića, Frenkija Simatovića i  Jovice Stanišića, te da im se sudi po objedinjenoj optužnici. Lider radikala Vojislav Šešelj izjavio je kako se protivi tom prijedlogu i da između spomenute tri optužnice nema nikakve veze.
Šešelj je dodao kako bi, ako se već razmišlja o spajanju procesa, njemu trebalo suditi zajedno sa Blagojem Adžićem ili Veljkom Kadijevićem: »Sa Stanišićem i Frenkijem sam bio stalno samo u sukobu, nikada dragovoljce nisam slao u policiju, nego u JNA,« izjavio je Šešelj i dodao kako s Milanom Martićem nema »nikakve dodirne točke te kako bi prije bilo dodirnih tačaka s Milanom Babićem.«
 
»D«
Kada je riječ o Ratku Mladiću, 11. srpnja neće biti nikakav »dan D«, rekao je gostujući u »Kažiprstu« Radija B92 rekao Rasim Ljajić.
Međutim, on kaže i kako su mu i u Americi i u Tribunalu rekli da bi itekako poželjno bilo da do 11. srpnja, kada se obilježava desetogodišnjica od zločina u Srebrenici, Mladić bude u Haagu. Ono što će naše vlasti u međuvremenu raditi jest utvrđivanje je li Mladić doista u Srbiji, kaže ministar za ljudska i manjinska prava Srbije i Crne Gore.+

utorak, 31. 5.

Po­vra­tak
Glasnogovornica Okružnog suda u Beogradu Ivana Ramić potvrdila je da je povučena tjeralica za Mirjanom Marković, suprugom bivšeg predsjednika SRJ.
Nakon više od dvije godine supruga bivšeg predsjednika Srbije Mira Marković može se vratiti u zemlju. To joj omogućava odluka suda da povuče tjeralicu koja je, i putem Interpola, bila raspisana za njom.
»Tjeralica je stavljena izvan snage na prijedlog branitelja, a uz suglasnost tužitelja, jer je branitelj dao obećanje da će se optužena Mira Marković odazvati pozivu suda i pojaviti na glavnom pretresu koji zakazan za rujan mjesec«, kazala je Ramić.
Odvjetnik Rajko Danilović navodi kako je takva odluka suda ulazak politike na velika vrata u sudstvo: »To je nepoznat slučaj da je na časnu riječ odvjetnika kako će netko doći na neko zakazano suđenje za nekoliko mjeseci ukinuta tjeralica i rješenje o pritvoru, ali kod nas je sve moguće.«

Pri­jet­nje
Na adrese nekoliko medijskih kuća stiglo je pismo koje najavljuje terorističke akcije u Hrvatskoj. Za razliku od prethodnog pisma, koje je poslano nepotpisano početkom mjeseca, ovoga puta autori se potpisuju kao teroristička mreža Racija politike.
Od 6. do 12. svibnja Hrvatsku je trebalo potresti nekoliko terorističkih napada. Napadi su trebali biti rezultat osnovane terorističke mreže u Hrvatskoj. Do napada nije došlo, ali došlo je do novog pisma. Drugo pismo je znatno kraće, konkretnije i nešto pismenije, a nepoznati autor tvrdi da stoji iza obaju pisama. Ni policija ni stručnjaci ne smatraju da je riječ o istom autoru. Policija je i najnovije pismo, poput prošloga, shvatila ozbiljno.
Pisma su poslana na vještačenja i čekaju se rezultati.

srijeda, 1. 6.

Pre­da­ja
Branko Grujić, ratni predsjednik općine Zvornik 1992., predao se pravosudnim tijelima Republike Srbije. Prema zajedničkom priopćenju Tužiteljstva za ratne zločine i Vijeća za ratne zločine, Grujića, koji je osumnjičen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Zvorniku 1992, saslušao je istražni sudac, u nazočnosti zamjenika tužitelja za ratne zločine i njegovog branitelja, nakon čega mu je određen pritvor. U pritvoru se sada nalazi sedam od deset osumnjičenih za ratni zločin u Zvorniku.
Istražni sudac Vijeća za ratne zločine i zamjenik tužitelja za ratne zločine saslušali su od 24. do 29. travnja u Sarajevu prvih 13 svjedoka iz Bosne i Hercegovine povodom zločina u Zvorniku. Inače, predmet »Z-92« je prvi predmet iz istrage koji je Haški sud u lipnju prošle godine ustupio Tužiteljstvu za ratne zločine Republike Srbije.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika